Το Επιμελητήριο Κέρκυρας στη Γενική Συνέλευση του INSULEUR στις Βρυξέλλες

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ)
ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Επιμελητήριο Κέρκυρας συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR), η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στις Βρυξέλλες. Το Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μουζακίτη.
Παράλληλα, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), κ. Χρήστος Λαβράνος, συμμετείχε στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. O Ε.Ο.Α.Ε.Ν συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των Επιμελητηρίων που συμμετέχουν στο INSULEUR.
Την ίδια ημέρα με τη Γενική του Συνέλευση, το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) διοργάνωσε υβριδικό εργαστήριο με τίτλο: «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στις Νησιωτικές Οικονομίες: Πώς η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ Μπορεί να Υποστηρίξει την Ανθεκτικότητα και την Προσαρμογή». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), με τη συνεργασία της ΕΟΚΕ, της Επιτροπής Νησιών της CPMR και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών (ESIN). Τις εργασίες του εργαστηρίου τίμησαν με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανος Γκίκας και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές από την κλιματική αλλαγή —ιδίως στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των μεταφορών— και στη σημασία μιας στοχευμένης Πολιτικής Συνοχής που να υποστηρίζει την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του INSULEUR. Νέος Πρόεδρος του Δικτύου εξελέγη ο κ. Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, διαδεχόμενος τον κ. Joseph Borg (Επιμελητήριο Γκόζο, Μάλτα), ο οποίος ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη θητεία έξι και πλέον ετών.
Η φετινή συνέλευση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνέπεσε με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενδιάμεση Ανασκόπηση της Πολιτικής Συνοχής 2021–2027, στην οποία αναγνωρίζονται επίσημα οι ιδιαιτερότητες των νησιών και αναγγέλλεται η έναρξη διαβούλευσης για την κατάρτιση Στρατηγικής της Ε.Ε. για τα Νησιά.
Η νέα διοίκηση του INSULEUR παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την περίοδο 2025–2027, το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση της συμμετοχής των νησιωτικών Επιμελητηρίων στις Ευρωπαϊκές πολιτικές, την προώθηση συνεργασιών, την υποστήριξη της καινοτομίας, την εξασφάλιση οικονομικών πόρων και τη συνέχιση της ενεργούς συμμετοχής σε Eυρωπαϊκά Προγράμματα με επίκεντρο τον βιώσιμο τουρισμό, την ψηφιακή μετάβαση και τη γαλάζια οικονομία.
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην εκπροσώπηση και στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας τον ρόλο της Κέρκυρας και των νησιών γενικότερα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ
Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.