Σάββατο 26.07.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εθνική Ομάδα Γυναικών Κρίκετ - «Ένα υπέροχο κρικετίστικο ταξίδι»

Εθνική Ομάδα Γυναικών Κρίκετ
25 Ιουλίου 2025 / 10:31

Πέρασαν έντεκα περίπου χρόνια από τότε που δειλά δειλά  ξεκίνησε η πρώτη εθνική γυναικεία ομάδα κρίκετ και άνοιξε τα φτερά της με καθοδηγητή  τον Ιωσήφ Μισφούτ.

Σίγουρα επρόκειτο για μια ξεχωριστή στιγμή στα 200 χρόνια της ιστορίας του αθλήματος στο νησί μας. Ένα ταξίδι συναρπαστικό το οποίο έμελλε να πραγματωθεί σε αχαρτογράφητα έως τότε νερά.

Στην πρώτη επίσημη παρουσία της ( 2014, Σόφια Βουλγαρίας, 1ο Μεσογειακό τουρνουά με συμμετοχές της Βουλγαρίας και των Σκοπίων), η ομάδα μας κατάφερε και σήκωσε το ανάστημά της, δήλωσε παρούσα, κέρδισε το τουρνουά κι έφερε το κύπελλο στην Κέρκυρα. 

Ήταν μια όμορφη αρχή που θα είχε μέλλον με τα κορίτσια γεμάτα ταλέντο και διάθεση. Όμως αυτή η επιτυχία δεν είχε τότε την ανάλογη συνέχεια και η πορεία διακόπηκε άδοξα.

Έπρεπε να φτάσει το 2022 όταν πάρθηκε η απόφαση της επανασύστασηςμε κορίτσια νέα και άπειρα στο άθλημα αλλά με διάθεση και αγάπη για το κρίκετ. Η πρωτοβουλία ανήκε στον αγαπητό φίλο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κρίκετ κ. Κυριάκο Κατσώρα, ο οποίος ζήτησε από τον Ιωσήφ Μισφούτ να δημιουργήσει από την αρχή την ομάδα και να την εντάξει στον παγκόσμιο χάρτη. Και στη συνέχεια ο Ιωσήφ απευθύνθηκε στον Σπύρο Δολιανίτη για συνεργασία σε αυτήν την προσπάθεια.

Ήταν μια νέα προσπάθεια που ανέλαβε ο Ιωσήφ με εμένα δίπλα του καθώς συμπορευτήκαμε σαν φίλοι πρώτα, σαν συμπαίκτες και έκτοτε ως συνεργάτες με κοινό γνώμονα την αγάπη μας για το άθλημα.

Ιωσήφ Μισφούτ και Σπύρος Δολιανίτης λοιπόν και το ταξίδι ξαναρχίζει. Ένα ταξίδι που τελικά τα είχε όλα: προσωπική κούραση και προσπάθεια, ατελείωτες προπονήσεις( χειμώνα – καλοκαίρι), στερήσεις αλλά και ικανοποίηση, χαρά, αγωνίες, δάκρυα, συγκίνηση, στενοχώρια.

Νέα αρχή με νέα κορίτσια. Νίκες και σπουδαίες διακρίσεις. 

8- 11 Σεπτεμβρίου 2022: 1η θέση σε τουρνουά  στο Βουκουρέστι υπό την αιγίδα της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κρίκετ–I.C.C., E.C.C. ( Με Ρουμανία και Σερβία στο Τ20), επρόκειτο μάλιστα για το πρώτο κύπελο για την ελληνική ομοσπονδία.

3-7 Αυγούστου 2023: 2η θέση σε τουρνουά στο Βουκουρέστι ( Με ISLEOFMAN, βρετανική ομάδα, Ρουμανία, Μάλτα, Σερβία)

6- 8 Σεπτέμβρη 2023: 1η θέση σε τουρνουά στην Κέρκυρα (Με Ρουμανία, Σερβία, Λουξεμβούργο και απόλυτο των νικών)

29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2024: 1η θέση σε τουρνουά στην Πράγα (Τ10 με 5 νίκες επί της Τσεχίας)

23 – 26 Αυγούστου 2024: 2η θέση  σε τουρνουά στη Μάλτα (Με ISLEOFMAN, Σερβία, Μάλτα και σε αγώνα  με την κορυφαία γυναικεία ομάδα της ΑγγλίαςM.C.C. , αγώνα επίδειξης με ξεχωριστή παρουσία, αγωνιστικότητα και πολλά θετικά σχόλια)

Οκτώβρης 2024: 1η θέση σε τουρνουά στην Κέρκυρα( Με Βουλγαρία και πέντε ελληνικές νίκες)

Την ίδια χρονιά (Σεπτέμβρης 2024)  η γυναικεία ομάδα κρίκετ συμμετέχει σε αγώνες που αλλάζουν το επίπεδό της. Οι νεαρές κρικετίστριές μας ανταγωνίζονται την Ισπανία με  έμπειρες παίκτριες οι οποίες αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. 

 Αντίστοιχα σε αγώνες με τη Γερμανία (Μάης 2025) οι αθλήτριές μας υπερέβαλαν εαυτόν, αντιμετωπίζοντας  τις Γερμανίδες οι οποίες προετοιμάζονταν για το Παγκόσμιο κύπελλο. Ήταν για την ομάδα μας μια δύσκολη χρονιά καθώς οι περισσότερες αθλήτριές μας λόγω υποχρεώσεων ήταν εκτός Κερκύρας άρα και εκτός προπονήσεων και χωρίς αγωνιστικό ρυθμό. 

Πασιφανές πως η προσπάθεια εξ ΄αρχής  φάνταζε δύσκολη. Όμως τα κορίτσια το πάλεψαν με το παραπάνω, κέρδισαν εμπειρίες πάνω απ΄όλα. Μάλιστα, πήραν το «βάπτισμα του πυρός» νέες αθλήτριες οι οποίες πρωτοεμφανίστηκαν και αποτέλεσαν την παρακαταθήκη για το μέλλον. 

Μια ομάδα, λοιπόν, η οποία το 2022 ήταν απούσα από τον παγκόσμιο χάρτη, βρέθηκε να φιγουράρει σταθερά στην πρώτη σαραντάδα του κόσμου. Ήταν ένα επίτευγμα ξεχωριστό που υποσχόταν πολλά για το μέλλον. 

Επρόκειτο για ένα ταξίδι τολμηρό αλλά όμορφο και ουσιαστικά με θετικό πρόσημο. Για εμάς όμως το ταξίδι αυτό τελείωσε κάπως απότομα και απρόοπτα. 

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα.«Ουδείς προφήτης στον τόπο του». 

Τι μένει; Πάνω απ΄όλα ο  σεβασμός και η εκτίμηση από τις αθλήτριες και από τον κόσμο. Αυτό κρατάμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια  γιατί ταλέντο υπάρχει άφθονο και το κρίκετ σαν άθλημα ταιριάζει  απόλυτα και στα κορίτσια.

Η αφοσίωσή μας στο κρίκετ παραμένει. Θα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να δούμε στο μέλλον νέα αγόρια και κορίτσια να ασχολούνται και να αγαπήσουν πραγματικά αυτό το άθλημα που δεν του αξίζει να μην το σεβόμαστε. Μόνο τότε θα υπάρξει μέλλον.

Μετά τιμής

Ι. Μισφούτ – Σπ. Δολιανίτης

Προπονητές Εθνικής Ομάδας Κρίκετ

2022-2025

Η ΦΩΤΟ από Σεπτέμβριο 2022 – Το πρώτο κύπελλο Βουκουρέστι από το 1ο τουρνουά που έλαβε μέρος η Εθνική Ομάδα Γυναικών Κρίκετ