Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λιγοστεύουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες

Από τον φετινό τελικό του κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕ Λευκίμμης και ΟΦΑΜ δυο ομάδες που θα βρεθούν αντίπαλες στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΠΣΚ
03 Σεπτεμβρίου 2024 / 16:38
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Μόλις 30 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα για τη νέα σεζόν, μια επανήλθε και τέσσερις αποχώρησαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μόλις 30 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα για τη νέα σεζόν, μια επανήλθε και τέσσερις αποχώρησαν (ΠΑΟΣ, Κανάλια, Θύελλα, Βασιλάτικα) σε σχέση με τη νέα χρονιά (ως το μεσημέρι της Τρίτης 3/9), με την ελπίδα ότι ίσως 1,2 ακόμη θα εκμεταλλευτούν την σιωπηρή παράταση δήλωσης από την ΕΠΣΚ και θα δηλώσουν τελευταία στιγμή.

Ο αριθμός δεν είναι απογοητευτικός, αν σκεφτούμε τις τωρινές συνθήκες και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στο νησί μας. Μπορεί κάποτε ήταν ενεργές πάνω από τις 50 στα πρωταθλήματα, αλλά ήταν άλλες οι συνθήκες.

Σήμερα στο νησί μας, εκτός από τις 30 που δήλωσαν συμμετοχή υπάρχουν ενεργές ακόμη ο Αστέρας Πετριτή και η γυναικεία ομάδα της ΑΕ Κανονιού που παίζουν στην Γ΄ Εθνική, αλλά και η Ιόνια Ακαδημία του Μ. Ροκίδη και ο Ορφέας Κανονιού που παίρνουν μέρος μόνο στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

Το φαινόμενο της συρρίκνωσης δεν εμφανίζεται μόνο στην Κέρκυρα, αλλά σε όλη την ομάδα, με τις αιτίες να είναι πολλές και σημαντικές. Αρχικά τα παιδιά έχουν πολλές διεξόδους για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό πλέον, δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρο. Π.χ. στο νησί μας υπάρχει μπάσκετ, πόλο, χάντμπολ, στίβος, βόλεϊ, κρίκετ, ξιφασκία, κολύμβηση, στίβος, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, πολλές και διαφορετικές σχολές «πολεμικών τεχνών» και τα παιδιά στρέφονται στα άλλα αθλήματα.

Το ποδόσφαιρο που είναι ο βασιλιάς των σπορ, είναι ένα ακριβό πλέον άθλημα για μια ερασιτεχνική ομάδα και έχει δυσκολέψει πολύ με τον τρόπο που υποχρεώνεται να συμμετάσχει μια ομάδα. Η υποχρεωτική πρόσληψη διπλωματούχου προπονητή της βάζει επί πλέον έξοδα, ενώ με βάση το νόμο, μπορεί να μην πάρει την επόμενης σεζόν αθλητική αναγνώριση αν στα χαρτιά ανανέωσης που στέλνει στην ΓΓΑ δεν υπάρχει προπονητής. Τα έξοδα για αθλητικό υλικό, διαιτησίες, γιατρούς, φυσικοθεραπευτή, μετακινήσεις, αλλά ακόμη και να πληρωθεί για προπονήσεις ή παιγνίδια ένα γήπεδο (λόγω έλλειψης) ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας. Οι παράγοντες που τρέχουν μια ομάδα πρέπει μόνιμα να βάζουν το χέρι στην τσέπη και στις δύσκολες εποχές που ζούμε υπάρχουν λίγοι «ήρωες», που το κάνουν αυτό, ενώ και ο κόσμος που κάποτε βοηθούσε δύσκολα βάζει το χέρι στην τσέπη. Σε πολλά χωριά κάνουν πανηγύρια για να συγκεντρώσουν χρήματα να βγάλουν τη χρονιά και αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Με όλα αυτά λογικό είναι να μικραίνει ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν. Εδώ η κατάσταση αυτή επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τον ΑΟ Κέρκυρα, με τη νέα διοίκηση να βρίσκει τη λύση για να συμμετάσχει.

Στο νησί μας υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, τεράστιο και λέγεται εγκατάλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων. Πολλά ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι κλεισμένα ή ακατάλληλα για χρήση(Κοντόκαλι, Αγ. Μάρκου, Σπαρτύλα, Καστελλάνων Μέσης, ΕΑΚΚ, Κορακιάνας, Αχαράβης, Κ. Γαρούνα). Φανταστείτε αν ήταν λειτουργικά πόσα παιδιά θα μπορούσαν να πάνε εκεί να παίξουν. Το κακό είναι πως όλα αυτά τα γήπεδα είναι παρατημένα και ελπίζουμε ότι τουλάχιστον το 2025 Κοντόκαλι, Καστελλάνων, Αχαράβης θα δοθούν προς χρήση.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια