Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλαγές στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ με πλέι οφ και πλέι άουτ

Από παλιότερο αγώνα της ΓΕΚ που επέστρεψε στην Α΄ΕΣΚΑΒΔΕ με αντίπαλο τον Πύρρο Άρτας ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ
ΜΠΑΣΚΕΤ
01 Αυγούστου 2024 / 17:37
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Κάτι που δίνει περισσότερο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τίτλο, αλλά και γι αυτές που θα κυνηγήσουν την παραμονή τους.

ΑΘΗΝΑ. Από την περσινή σεζόν το πρωτάθλημα της Α΄ΕΣΚΑΒΔΕ γίνεται σε έναν Όμιλο των 14 ομάδων, κάτι που δεν ίσχυε τα προηγούμενα δέκα και πλέον χρόνια όταν και η διεξαγωγή του ήταν σε δυο Ομίλους και υπήρχαν πλέι οφ για την ανάδειξη πρωταθλητή.

Πέρσι με τις 14 ομάδες δεν είχαμε πλέι οφ, η πρώτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος πήρε το εισιτήριο για την Γ΄ Εθνική, ενώ έπεσαν με βάση την προκήρυξη οι τελευταίες ομάδες, συν όσες ομάδες της ΕΣΚΑΒΔΕ (ΑΓΣΙ, ΣΚ Ιωάννινα) υποβιβάστηκαν από την Γ΄ Εθνική.

Στη φετινή προκήρυξη αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος αφού επανέρχονται τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, κάτι που δίνει περισσότερο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τίτλο, αλλά και γι αυτές που θα κυνηγήσουν την παραμονή τους.

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα γίνει με τους ίδιους όρους, οι ομάδες θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές, μια εντός και μια εκτός έδρας. Θα ακολουθήσουν τα πλέι οφ όπου θα πάρουν μέρος οι 4 πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα ως εξής: ο 1ος με τον 4ο και ο 2ος με τον 3ο , και νικήτριες θα είναι οι ομάδες που θα φτάσουν πρώτες στις 2 νίκες (δεν μεταφέρονται τα μεταξύ τους αποτελέσματα από την κανονική περίοδο). Στη συνέχεια οι νικήτριες ομάδες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους και όποια κάνει 2 νίκες θα είναι η πρωταθλήτρια.

 Στα πλέι άουτ θα αναμετρηθούν οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 9-12 αφού η 13η και 14η υποβιβάζονται απ΄ ευθείας. Εδώ θα έχουμε αναμετρήσεις ανάμεσα ένα ζευγάρι θα είναι η 9η με την 12η και το άλλο 10η με 11η και εδώ κρίνονται όλα στις δυο νίκες. Οι ηττημένες ομάδες υποβιβάζονται. Υπάρχει μια διαφοροποίηση που λέει ότι ο νικητής του ζεύγους 9-12 παίρνει την 9η θέση, ο χαμένος την 12η ενώ από το άλλο ζευγάρι ο νικητής θα είναι 10ος και ο ηττημένος 11ος. Αν μάλιστα υποβιβαστεί ομάδα της ΕΣΚΑΒΔΕ από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβαστεί και ο 11ος , ενώ αν πέσουν δυο θα πέσει και ο 10ος.

Αυτή η αλλαγή θα αναγκάσει κάποιες ομάδες να παραμείνουν «σοβαρές» ως το τέλος, γιατί είδαμε στο πρωτάθλημα που τελείωσε ομάδες αδιάφορες από όταν εξασφάλισαν την παραμονή τους, αλλά και φαινόμενο να παρουσιάζονται εκτός έδρας με 7 ή 8 αθλητές, δείγμα μη σεβασμού στο θεσμό, αφού απλά έκαναν το εκτός έδρας ταξίδι μόνο και μόνο να μην μηδενιστούν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Να σημειώσουμε ότι ο Λέων Κέρκυρας, ο Φαίακας και η ΓΕ Κέρκυρας που επέστρεψε στην Α΄ κατηγορία θα είναι οι εκπρόσωποι της Κέρκυρας.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια