Τετάρτη 16.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία- 2-1 την Αγγλία στον τελικό

ΤΕΛΙΚΟΣ EURO
15 Ιουλίου 2024 / 00:01
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ισπανία κατέκτησε το τέταρτο Euro της ιστορίας της (μετά τις κατακτήσεις του 1964,2008 και 2012), με τους Άγγλους να χάνουν δεύτερο σερί τελικό μετά από αυτόν του 2021 κόντρα στην Ιταλία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου έπεσε η αυλαία του Euro 2024, με την Ισπανία να είναι η μεγάλη νικήτρια της διοργάνωσης, όντας και η καλύτερη ομάδα. Επικράτησε στον τελικό της 14ης Ιουλίου με 2-1 επί της Αγγλίας.

Οι Ίβηρες ανέλαβαν από νωρίς την πρωτοβουλία των κινήσεων κυκλοφορώντας την μπάλα με τους Άγγλους να  βρίσκονται σε παθητικό ρόλο χωρίς όμως να κινδυνεύουν. Όταν έβρισκαν ευκαιρίες προσπαθούσαν να βγουν μπροστά, κυρίως από τα πλάγια.

Η πρώτη υποψία φάσης ήρθε στο 23’, καθώς μετά από λάθος του Φόντεν στη μεσαία γραμμή, βρισκόμενος υπό πίεση από το συμπαίκτη του στην Μάντσεστερ Σίτι Ρόντρι έχασε την κατοχή, με τη μπάλα να καταλήγει στον Γιαμάλ, που σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά στην  πορεία του σουτ βρέθηκαν οι Άγγλοι αμυντικοί.

Το πρώτο σουτ στην εστία ήρθε στο 27ο λεπτό, όταν ο Όλμο σούταρε έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα χέρια του Πίκφορντ χωρίς να τον ανησυχήσει.

Η πρώτη καλή φάση για την Αγγλία ήρθε στο 45+1 όταν μετά από εκτέλεση φάουλ από τα δεξιά, η μπάλα έφτασε στον Φόντεν, που από την μεγάλη περιοχή και προς τα αριστερά σούταρε πάνω στον Ουνάι Σιμόν. Με αυτό το σουτ ουσιαστικά έκλεισε και το πρώτο ημίχρονο με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς τέρματα.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, όλα άλλαξαν. Στο 47ο λεπτό, ο Γιαμάλ πήρε τη μπάλα στα δεξιά, εφόρμησε διαγώνια προς το κέντρο και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον αφύλακτο Γουίλιαμς, ο οποίος και νίκησε τον Πίκφορντ.

Μάλιστα, η Ισπανία είχε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της δύο λεπτά αργότερα, όταν σουτ του Όλμο μέσα από την περιοχή πέρασε έξω από το αριστερό δοκάρι.

Το γκολ λειτούργησε σαν ένεση αυτοπεποίθησης για τους Ισπανούς, οι οποίοι μέχρι το 56’ είχαν άλλες δύο φάσεις με Μοράτα και Γουίλιαμς.

Η Αγγλία απάντησε στο 64ο λεπτό με τον νεαρό παίκτη της Ρεαλ Μαδρίτης Τζ. Μπέλιγχαμ, ο οποίος πήρε με ωραίο τρόπο τη μπάλα στο όριο της περιοχής και σούταρε χωρίς να βρει στόχο όμως.

Η Ισπανία είχε ακόμη κάποιες καλές στιγμές για να μεγαλώσει το προβάδισμά της, όμως στο 73ο λεπτό, ο Palmer που είχε μπει αλλαγή πριν λίγο, έφερε με σουτ εκτός περιοχής το ματς στα ίσια.

Η απάντηση της Ισπανίας ήρθε στο 86’, με τον Οϊαρθάμπαλ να σκοράρει με πλασέ σχεδόν από την μικρή περιοχή μετά από συρτή μπαλιά του Κουκουρέγια, δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στην Ισπανία.

Μεγάλη ευκαιρία για την Αγγλία στο 90’ όταν μετά από φάση διαρκείας και κεφαλιές του Γκουέχι και του Ράις, δεν κατάφερε να ισοφάρισε στην τελευταία της φάση στο ματς.

Η Ισπανία κατέκτησε το τέταρτο Euro της ιστορίας της (μετά τις κατακτήσεις του 1964,2008 και 2012), με τους Άγγλους να χάνουν δεύτερο σερί τελικό μετά από αυτόν του 2021 κόντρα στην Ιταλία.

ΦΩΤΟ@uefa.com

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.