Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ηχηρές απουσίες από την τελετή κοπής πίτας του ΝΑΟΚ

ΝΑΟΚ
02 Φεβρουαρίου 2024 / 16:12
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΝΑΟΚ: «Κάποιες φορές οι απουσίες έχουν τη δική τους σημασία και γράφουν καθαρότερα στον ιστορικό ορίζοντα των αναφορών»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χωρίς επίσημη εκπροσώπηση από τις αρχές του τόπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της πρωτοχρονιάτικης πιτας του ΝΑΟΚ. Οι απουσίες προκάλεσαν ποικίλα σχόλια, που οδήγησαν το ΔΣ να βγάλει ανακοίνωση:

«Παραδοσιακά οι κοινότητες καθιέρωναν δράσεις που αποσκοπούσαν στην ενότητα και στη συνοχή των μελών τους αλλά και αυτών που ζούσαν στη διασπορά. Στη διάρκεια του χρόνου αυτές οι εορταστικές και συμβολικές εκδηλώσεις μετατρέπονται σε δημόσιες τελετές και αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική, γιατί διαμορφώνουν την πολιτισμική μνήμη του τόπου, καθορίζουν τη διαδικασία του προσδιορισμού και του αυτοπροσδιορισμού και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τοπικής ταυτότητας.

Υπό αυτή την έννοια καθόλου τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να θεωρείται η παγίωση της εορταστικής εκδήλωσης της «πρωτοχρονιάτικης πίτας» του Ν.Α.Ο.Κ, όπως και άλλων ιστορικών αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, ως ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς μέσα στην παράδοση αυτού του τόπου, ως μια μέρα  γιορτής, επαίνων και απολογισμών, που με σεβασμό αναγνωρίζεται απ’ όλες και όλους, χωρίς ιδεολογικούς, ταξικούς και άλλου είδους διαχωρισμούς.

Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανάδειξη του πολύπλευρου έργου του Ομίλου, για επιβράβευση των κόπων αθλητριών / αθλητών και προπονητριών / προπονητών, για απόδοση τιμής και σκέψης σε πρόσωπα αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς, για παρουσίαση προβλημάτων, αιτημάτων και προοπτικών. Κυρίως, όμως, τέτοια εορταστικά γεγονότα, με αδιαμφισβήτητη ιστορική βάση, παρέχουν τη δυνατότητα για ανανέωση δεσμών επικοινωνίας και στήριξης, για ενθάρρυνση του έργου ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπηρετήσουν την αθλητική συσσωμάτωση μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για αναγνώριση της ιστορικότητας και της προσφοράς προσώπων και θεσμών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Ν.Α.Ο.Κ. ήταν συνεπής στις αρχές που κληρονόμησε. Η εκδήλωση της «πρωτοχρονιάτικης πίτας» ήταν μια γιορτή βραβείων, αναφορών, αναμνήσεων, συγκινήσεων, διεκδικήσεων και προοπτικών. Ήταν μια μέρα υπενθύμισης και προβολής του τεράστιου αθλητικού και κοινωνικού έργου που επιτελείται στους χώρους του «Ομίλου» και το οποίο αφενός οδηγεί σε υψηλές διακρίσεις και αφετέρου ευνοεί με διαφορετικούς τρόπους την κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία παιδιών, νέων και ενηλίκων της Κέρκυρας.

Το θέμα της παραχώρησης του παράλιου μετώπου της πόλης που θα σημάνει την οριστική επίλυση του θέματος των ιστορικών εγκαταστάσεων του Ν.Α.Ο.Κ. αλλά και την κατασκευή κολυμβητηρίου στο κεντρικότερο σημείο αυτής της πόλης κυριάρχησε στις ομιλίες και στους χαιρετισμούς με τρόπο εμφανώς δυναμικό, αρκούντως ενημερωτικό και εξόχως επιστημονικό.

Ο χώρος του Δημοτικού Θεάτρου γέμισε από φίλους, αθλητές / αθλήτριες, γονείς του Ομίλου μας. Η επίσημη εκπροσώπηση περιορισμένη αυτήν τη φορά, αλλά με τη σημαντική παρουσία ανθρώπων που αγαπούν και στηρίζουν τον Ν.Α.Ο.Κ.

Οι επιλογές όλων είναι απολύτως σεβαστές. Απλώς κάποιες φορές οι απουσίες έχουν τη δική τους σημασία και «γράφουν» καθαρότερα στον ιστορικό ορίζοντα των αναφορών…

Καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα»

Για το ΝΑΟΚ

         Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γεν Γραμματέας

         Δημουλής Γ.                                                    Παυλογιάννης Ον.

ΦΩΤΟ@PANOS MOURIKIS

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.