Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λευκιμμιώτισα Ε. Ξενάκη στο Πανευρωπαϊκό

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
10 Ιανουαρίου 2024 / 15:04
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Αυτές τις μέρες γίνεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, με την Ελλάδα να διεκδικεί μετάλλιο και στις δυο κατηγορίες. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα για την ομάδα γυναικών, που έχει σχέση με το νησί μας και δεν το γνωρίζει ο πολύ κόσμος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτές τις μέρες γίνεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, με την Ελλάδα να διεκδικεί μετάλλιο και στις δυο κατηγορίες. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα για την ομάδα γυναικών, που έχει σχέση με το νησί μας και δεν το γνωρίζει ο πολύ κόσμος.

Το πόλο είναι ένα άθλημα που ταιριάζει στον Κερκυραίο, πολλά παιδιά έχουν στελεχώσει τις Εθνικές ομάδες και μάλιστα έχουν φτάσει να αγωνιστούν σε Ολυμπιακούς αγώνες. Σήμερα από τις πιο σπουδαίες Ελληνίδες παίκτριες, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Έλενα Ξενάκη η οποία γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1997 στην Αθήνα και παίζει στον Ολυμπιακό. Είναι μια σπουδαία παίκτρια, βασικό στέλεχος της Εθνικής γυναικών από τα 17 της χρόνια όταν ήταν στην ομάδα που το 2015 ήταν 6η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το 2018 όταν πήρε ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό στη Βαρκελώνη, ενώ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης με τον Ολυμπιακό το 2018.

Τι την συνδέει με την Κέρκυρα; Μα η καταγωγή της, αφού είναι κατά το ήμισυ Κερκυραία και Λευκιμμιώτισα. Μάλιστα τα περισσότερα καλοκαίρια έρχεται στη Λευκίμμη για διακοπές και όπως μας ενημέρωσε ο καλός φίλος κ. Γ. Κουλούρης… «Ο παππούς της ήταν ο Αναστάσιος Βούλγαρης, το γένος Παπαναστάση, έχει πεθάνει, το σπίτι του βρίσκεται στα Μπαγδάκια Λευκίμμης, είχε φύγει από μικρός για την Αθήνα έχει δύο κόρες την Μαρία και την Τενια, καθώς και τον Ευγένιο Βούλγαρη. Όλοι ήταν αθλητές του πόλο η Έλενα Ξενάκη είναι κόρη της Μαρίας Βούλγαρη».

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα με την Ξενάκη στις τάξεις της αγωνίζεται Πέμπτη 8μ.μ. (ΕΡΤ1) στον έναν ημιτελικό, κόντρα στην Ισπανία για μια θέση στον τελικό, το άλλο ματς είναι Ολλανδία-Ιταλία.

 

Η Λευκιμμιώτισα Ελένη Ξενάκη ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια