Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λ. Γούστης: Μας πήραν το σπίτι του κρίκετ

Λ. ΓΟΥΣΤΗΣ
13 Σεπτεμβρίου 2023 / 16:26
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Δεν θα μπορούσαμε να μην «ψάξουμε» λεπτομέρειες για όλα όσα συνέβησαν, αγωνιστικά, αλλά και οργανωτικά και σίγουρα ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γούστης ήταν ο κατάλληλος να απαντήσει στα ερωτήματά μας.

Λ. Γούστης: Μας πήραν το σπίτι του κρίκετ

 

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Στυλιανός (Λάκης) Γούστης είναι ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για το κρίκετ, από τους σπουδαίους Κερκυραίους κρικετίστες, με πολλές συμμετοχές στην Εθνική και αρχηγός της παλιότερα. Ήταν αυτός που ανέλαβε την ευθύνη και τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας για ένα Ευρωπαϊκό Τουρνουά γυναικών, ίσως την σπουδαιότερη διοργάνωση της ΕΛΟΚ με την συμπλήρωση των 200 χρόνων του αθλήματος στην Κέρκυρα. Κατά γενική ομολογία όλα ήταν άψογα (πλην του καιρού που ανέβαλε κάποια ματς) και το νησί μας βγήκε ασπροπρόσωπο φιλοξενώντας μια τόσο σπουδαία διοργάνωση.

Δεν θα μπορούσαμε να μην «ψάξουμε» λεπτομέρειες για όλα όσα συνέβησαν, αγωνιστικά, αλλά και οργανωτικά και σίγουρα ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γούστης ήταν ο κατάλληλος να απαντήσει στα ερωτήματά μας. Στεκόμαστε στον πόνο ψυχής που κατέθεσε για το παραδοσιακό γήπεδο στην Κάτω Πλατεία, κάτι που θεωρώ συμφωνούν όλοι οι Κερκυραίοι και που ίσως είναι καιρός η επόμενη Δημοτική αρχή να το δει διαφορετικά. Μας απάντησε με την καρδιά του κάθε ερώτηση που του θέσαμε:

 

Η Κέρκυρα πέτυχε δυο στόχους την περασμένη εβδομάδα στο κρίκετ. 1) να κάνει άψογη διοργάνωση 2) να πάρει την 1η θέση. Περιμένατε αυτή την μεγάλη επιτυχία;

Με ρωτάτε αν πιστεύαμε στην επιτυχία και των δύο στόχων, ποτέ μα ποτέ η ομοσπονδία δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι μπορεί να φέρει εις πέρας ακόμα και διοργανώσεις με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας όπως πανευρωπαϊκά τουρνουά και παγκόσμια σχολικά τουρνουά με έξι και οκτώ ομάδες να συμμετέχουν, έχουμε αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία, σε όλες τις διοργανώσεις δεχτήκαμε τους καλύτερους σχολιασμούς και ειλικρινά καμία χώρα δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί , αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα κράτη θέλουν να έρθουν στην Κέρκυρα για τους αγώνες.

Όσο αφορά τον δεύτερο στόχο πιστεύαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως και τελικά συνέβη , στον αθλητισμό ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα είσαι όμως υποχρεωμένος να πιστεύεις στην νίκη.

 

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΟΚ διοργανώνει τόσο μεγάλης σημασίας αγώνες στο νησί; Βλέπεται να μας εμπιστευτούν και στο μάλλον;

Δεν είναι η πρώτη φορά όπως ανέφερα και πριν που αναλάβαμε μεγάλες πανευρωπαϊκές διοργανώσεις , ξέρουν ότι μπορούμε και μας εμπιστεύονται απεριόριστα.

 

Είσαστε επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής και γνωστό είναι ότι όλοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι από την διοργάνωση. Πως το πετύχατε, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε, ποιοι στήριξαν την όλη προσπάθεια;

Αν διαθέταμε δυο ή έστω ένα ακόμα γήπεδο σας διαβεβαιώνω ότι κάθε χρόνο θα διοργανώναμε τουλάχιστον μια μεγάλη διοργάνωση . Αν στην πλατεία δεν υπήρχε άσφαλτος και Παρκινγκ θα είμαστε ευτυχισμένοι. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συμμετέχουν έξι, οκτώ ή και δέκα ομάδες αν δεν έχεις δυο τρία γήπεδα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το τουρνουά σε πέντε ή τέσσερις μέρες που έχει διάρκεια, αυτός είναι ο λόγος που δεν περνούμε διοργανώσεις. Στη τελευταία διοργάνωση συμμετείχαν τέσσερις ομάδες και με ένα γήπεδο που κάθε μέρα γινόταν δυο αγώνες χρειάστηκαν επτά μέρες από 3/9 έως και 9/9.

 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να φιλοξενείς στο νησί τρεις εθνικές ομάδες άλλων χωρών, αλλά και υψηλά ιστάμενους καλεσμένους; Ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

Παλαιότερα που μας έδωσαν πανευρωπαϊκά τουρνουά είχαμε τέσσερα γήπεδα, της Μαρίνας (Γουβιά), στο Ακτή Μεσογγή και δυο γήπεδα στο Λιβάδι Ρόπα (εκμετάλλευσης κ. Καζιάνη). Τα τελευταία τρία δεν υπάρχουν πλέον, έμεινε η Πλατεία (μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φιλικούς αγώνες με πολλές δυσκολίες π.χ. παρκαρισμένα αμάξια ή άλλα που κινούνται την ώρα του αγώνα και η μεταφορά των ορίων στο τέλος του γκαζόν μας πήραν το σπίτι του κρίκετ αγνοώντας ιστορία και κερκυραϊκή κουλτούρα… κρίμα και κανένας σεβασμός) και το κεντρικό γήπεδο της Μαρίνας.

Το γνωρίσουμε το αντικείμενο και το μεράκι μας περισσεύει, για να το καταλάβατε σήμερα από το πρωί 09.00 εγώ και η προϊσταμένη του γραφείου κα Ελένη Στεφόπουλου (χωρίς υπερωριακή αμοιβή) φύγαμε επτά το απόγευμα και προχθές και χθες και αύριο μια από τα ίδια θα είναι το πρόγραμμα μας και όλα αυτά ήταν η συνέχεια του τουρνουά 3/9 έως 9/9 ξεκινούσαμε καθημερινά 08.00 και τελειώναμε 19.00, αυτό είναι το μυστικό που πετύχαμε με τρεις λέξεις τεχνογνωσία, αγάπη και δουλειά.

Η δημοτική αρχή μας βοήθησε προσφέροντας σκηνές και το «Μποσκέτο» για την βραδιά του καλωσορίσματος των ομάδων και ευχαριστούμε για την προσφορά.

Το να φιλοξενούμε υψηλούς καλεσμένους μας είναι πολύ εύκολο, πρέπει να έχεις συνέπεια, χαμόγελο, να είσαι αληθινός δηλ. Έλληνας να έχεις κερκυραϊκή καταγωγή και φυσικά να έχεις παίξει κρίκετ, εύκολο δεν είναι;

 

Το οικονομικό είναι ένα αγκάθι για κάθε ερασιτεχνικό σωματείο ή Ομοσπονδία, εσείς πως τα βγάζετε πέρα;

Οι οικονομικές δυσκολίες δεν σταματούν ποτέ καμία χρονιά δεν είχαμε οικονομική άνεση και κάθε χρόνο οι υποχρεώσεις αυξάνουν, έτσι για την ιστορία η εγκεκριμένη επιχορήγηση από την ΓΓΑ κρατηθείτε... έφθασε τις δεκαοχτώ (18.000 €), τρέξε δεξιά τρέξε αριστερά και η επιχορήγηση από το ICC μας έφθασαν να γιορτάσουμε και τα 200 χρόνια του Ελληνικού κρίκετ 23/4/1823.

 

Εκτιμάται ότι αν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν αγώνες Εθνικών ομάδων στην Κ. Πλατεία, θα ήταν καλύτερα και πιο «μαγικά» για τις φιλοξενούμενες ομάδες, δεδομένης και της παρουσίας πολλών φιλάθλων;

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παίξουμε κρίκετ στην πλατεία για καμία Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η πλατεία ιστορικά μόνο θεωρείται γήπεδο κρίκετ… παίρνω αναπνοή… κάτι με πνίγει συνεχίζω δακρυσμένος σκέφτομαι και θυμάμαι το πριν ακόμα και το χθες που οι ξένες ομάδες που έρχονται θέλουν να παίξουν κρίκετ στην πλατεία, τους λέμε Πάρκινγκ, κακός αγωνιστικός χώρος, αμάξια κλπ όμως δεν πείθονται θέλουν να παίξουν εκεί στο ιστορικό γήπεδο της Σπιανάδας.

 

Η Εθνική γυναικών, είναι ουσιαστικά η «Μικτή Κέρκυρας»… πότε ξεκίνησε ουσιαστικά η εμφάνιση του γυναικείο κρίκετ, τους πρωταθλήματος γυναικών και η δημιουργία της εθνική μας;

Από το προηγούμενο Δ.Σ. είχε δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη του γυναικείου κρίκετ και βοηθήσαμε και τις Βαλκανικές χώρες. Τώρα έφθασε η ώρα για το επόμενο βήμα και έγινε, προσδοκώντας το επόμενο γρήγορο βήμα ευχαριστώ όλους όσους έβαλαν το πρώτο έως το τελευταίο πετραδάκι.

 

Η γυναικεία ομάδα βρέθηκε στην 31η θέση σε Παγκόσμιο επίπεδο, τι περιθώρια βελτίωσης έχει και τι στοχεύει η Ομοσπονδία στη συνέχεια, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;

Η 31η θέση είναι ένα μεγάλο και θετικό βήμα, θέλουμε πολλά βήματα για το στόχο, πάμε λοιπόν βήμα-βήμα έχοντας στο μυαλό μας μόνο το επόμενο, ζούμε, ελπίζουμε και θέλουμε να βαδίζουμε μπροστά έστω και αργά τα πισωγυρίσματα απαγορεύονται.

 Σας επίλογο θα λέγαμε ότι ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι ρομαντικοί, με υπερβολική αγάπη για τον αθλητισμό στο νησί μας και επιπλέουμε. Λέμε «επιπλέουμε» γιατί χωρίς γήπεδα, χωρίς χρήματα, με ελάχιστες βοήθειες πετυχαίνουμε σπουδαία αποτελέσματα, χάρις στο μεράκι και την αγάπη ανθρώπων όπως ο κ. Λ. Γούστης.

 

Αναμνηστική φωτό μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού τουρνουά στη Μαρίνα Γουβιών  ΦΩΤΟ@ΕΛΟΚ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια