Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παγκόσμιο στίβου, η Ελλάδα πάνω από Γαλλία, Γερμανία

Παγκόσμιο στίβου
28 Αυγούστου 2023 / 16:06
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Στη Βουδαπέστη η Ελλάδα έδειξε τη δυναμική της σε μια προολυμπιακή χρονιά, αν δεν υπήρχε δε η ατυχία της Στεφανίδη, που τραυματίστηκε στο πρώτο δοκιμαστικό της άλμα στον προκριματικό του επί κοντώ ίσως μιλούσαμε για μια ακόμη επιτυχία.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο στίβος είναι το άθλημα που έχει φέρει τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην Κέρκυρα, αυτό το οποίο αν και χωρίς εγκαταστάσεις έχει δοξάσει και τη χώρα με πρωτιές στον κόσμο, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο στα Βαλκάνια.

Το νησί μας είχε εκπρόσωπο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στη Βουδαπέστη και τελείωσε την Κυριακή 27 Αυγούστου, ήταν η Παναγιώτα Δόση που πήρε μέρος στο ύψος και παρ΄ ότι με πρόβλημα στο πόδι που δεν την άφησε να κάνει το δικό της αγώνα και αποκλείστηκε από τον τελικό, η παρουσία και μόνο μετράει και την έκανε ιδιαίτερα χαρούμενη όπως και δήλωσε.

Στη μεγάλη αυτή διοργάνωση η Ελλάδα έγραψε τη δική της ιστορία, το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος και το χάλκινο μετάλλιο της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35 χλμ. βάδην την έφεραν στην 15η θέση του πίνακα των μεταλλίων με ομάδες υπερδυνάμεις του παγκοσμίου στερεώματος να βρίσκονται αρκετά πιο κάτω, όπως η Πολωνίας που ήταν στην 24η με δύο χάλκινα, η Γαλλία να είναι στην 27η με ένα χάλκινο και την ομάδα της Γερμανίας να φεύγει χωρίς αθλητή της να ανεβαίνει στο βάθρο. 

Στη Βουδαπέστη η Ελλάδα έδειξε τη δυναμική της σε μια προολυμπιακή χρονιά, αν δεν υπήρχε δε η ατυχία της Στεφανίδη, που τραυματίστηκε στο πρώτο δοκιμαστικό της άλμα στον προκριματικό του επί κοντώ ίσως μιλούσαμε για μια ακόμη επιτυχία. Ο Μ. Αναστασάκης έκανε πολύ καλή εμφάνιση, πήρε τη 10η θέση στη σφυροβολία, προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Πέραν αυτών αρκετά νέα παιδιά έδειξαν ότι θα είναι υπολογίσιμα για τους Ολυμπιακούς αγώνες, εκεί όπου η Ελλάδα θέλει να δείξει ακόμη μια φορά τη δυναμική της και ελπίζουμε ότι όχι μόνο η Π. Δόση, αλλά και η Σπ. Καρύδη (τουλάχιστον) θα μπορέσουν να πάρουν το εισιτήριο της συμμετοχής.

Πέρα και πάνω από όλα όμως σκεφτόμαστε και το νησί μας, σκεφτόμαστε ότι είχαμε τα τελευταία χρόνια παγκόσμιες πρωτιές με Φ. Σγούρο και Π. Δόση (χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα - Μαρακές, 2018)), αργυρή της Κ. Ρωμαίου, πρώτους στην Ευρώπη τον Ματζουρογιάννη και την Καρύδη, ενώ Ζάραγα και Μήρτσιου είναι αθλήτριες με κορυφαία ρεκόρ φέτος στον κόσμο (για την ηλικία τους) και η συνέχεια του στίβου στο νησί, αλλά… κάποιοι άσχετοι με τον αθλητισμό, άνθρωποι που σκέφτονται μόνο κομματικά, δεν βοηθάνε το στίβο, δεν βοηθάνε τα παιδιά να προχωρήσουν και να δοξάσουν την Κέρκυρα και την Ελλάδα. Έχουμε το τραγικότερο και αθλιότερο γήπεδο για στίβο, ίσως σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να αλλάξει αυτό.

 

 ΦΩΤΟ@ΣΕΓΑΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια