Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΕΠΟ για τους Συνδέσμους Διαιτητών την ΟΔΠΕ και την ΚΕΔ

ΕΠΟ
23 Αυγούστου 2023 / 15:47
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Στην Ελλάδα δυστυχώς ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με την διαιτησία και λιγότερο με την ποιότητα και την αξία μιας ομάδας, απλά γιατί με πολλές αποφάσεις περίεργες και εκτός λογικής των διαιτητών χρόνια τώρα, υπάρχει προκατάληψη (δικαιολογημένη εν μέρει).

ΑΘΗΝΑ. Στην Ελλάδα δυστυχώς ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με την διαιτησία και λιγότερο με την ποιότητα και την αξία μιας ομάδας, απλά γιατί με πολλές αποφάσεις περίεργες και εκτός λογικής των διαιτητών χρόνια τώρα, υπάρχει προκατάληψη (δικαιολογημένη εν μέρει). Οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΠΟ που θέλουν και ελέγχουν την διαιτησία, η οποία ανήκει σε αυτήν, κάνουν τα λάθη τους, πολλές φορές σοβαρά με διαιτητές οι οποίοι συνήθως αδικούν συγκεκριμένες ομάδες και όχι προσκείμενες στην Ομοσπονδία. Παράλληλα δε πολλά σφυρίγματα (ω, του θαύματος) είναι «ευνοϊκά» για τις φιλικές προς την ΕΠΟ ομάδες και αυτό ανάλογα με το χρώμα που «προτιμά» η διοίκηση της Ομοσπονδίας, κόκκινο, ή κίτρινο, ή μαύρο κλπ. Ουσιαστικά μας έχουν πείσει ότι μεροληπτούν, οπότε ακόμη και το ανθρώπινο λάθος το θεωρεί ο καθένας μεροληπτικό.

Η ΕΠΟ είχε «διαλύσει» τους Συνδέσμους των διαιτητών, δεν υπήρχε Ομοσπονδία Διαιτητών κλπ, αλλά όταν αλλάζουν οι νόμοι, όπως και ο αθλητικός, πρέπει να τους ακολουθούμε. Παρ. όλα αυτά μια προσπάθεια από την ΟΔΠΕ (Ομοσπονδία των Διαιτητών) να ενταχθεί σαν μέλος στην ΕΠΟ και με δικαίωμα ψήφου, έφερε μια «άρνηση» ή «εσκεμμένη καθυστέρηση» θα έλεγε κάποιος, η κόντρα ανάμεσα σε ΕΠΟ και Συνδέσμους ή Ομοσπονδία Διαιτητών δεν έχει σιγήσει.

Είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη και αυτό γιατί η εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΟ θέλει να έχει ελέγχει τους διαιτητές. Ακόμα και η πρόταση να γίνει επαγγελματική διαιτησία (για τις επαγγελματικές ομάδες), κάτι που συμβαίνει στην ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, βρίσκει εμπόδια από την ΕΠΟ και δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα 2 σεζόν τώρα. Το θέμα έχει φτάσει μέχρι την κυβέρνηση, ενώ είναι γνωστό ότι η μη εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαιτητές, φέρνει ξένους να σφυρίξουν τους σημαντικούς αγώνες της Super League, με ότι αυτό σημαίνει.

Όλα αυτά ανάγκασαν την Ομοσπονδία να βγάλει μια ανακοίνωση για να ενημερώσει, τονίζοντας ότι λειτουργεί με βάση τους νόμους.

 

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

 

Σχετικά με δημοσιεύματα που σχετίζονται με την ΟΔΠΕ, τους συνδέσμους διαιτητών και την ΚΕΔ/ΕΠΟ, σκόπιμο είναι να υπενθυμίσουμε, αντί πολλών, ότι σύμφωνα με την ολιστική μελέτη, την οποία έχει υπογράψει ο κ. Πρωθυπουργός.

«…. Η ΚΕΔ είναι η πιο υψηλόβαθμη επιτροπή διαιτησίας στην Ελλάδα. Είναι υπεύθυνη για τον ορισμό των διαιτητών στις τρεις κορυφαίες κατηγορίες καθώς και για την άνοδο, τον υποβιβασμό και την εκπαίδευση/κατάρτιση των διαιτητών.

Κάθε ΕΠΣ διαθέτει τη δική της επιτροπή διαιτησίας, η οποία διαχειρίζεται τους ορισμούς , την άνοδο, τον υποβιβασμό και την εκπαίδευση των διαιτητών σε τοπικό επίπεδο.» (Άρθρο 5.2).

Η ΕΠΟ, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την ολιστική μελέτη, τηρεί, σύμφωνα και με το Καταστατικό της, όλα τα προαναφερόμενα. Άλλωστε, οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα σήμαινε άμεση παρέμβαση της FIFA.

 

ΦΩΤΟ@ΕΠΟ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια