Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι άξονες που θα κινηθεί ο αθλητισμός, την τετραετία

Οικονόμου
12 Ιουλίου 2023 / 16:57
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Στο χώρο του αθλητισμού μετά τις τελευταίες εκλογές ο Γιάννης Οικονόμου πήρε τη θέση του Λ. Αυγενάκη και στη βουλή ανέπτυξε το δικό του σχεδιασμό για την τετραετία που ξεκίνησε, αναφέροντας επτά άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί.

ΑΘΗΝΑ. Έχουμε δει κατά καιρούς όμορφα προγράμματα, πολλές υποσχέσεις και προεκλογικές με μετεκλογικές στη χώρα μας, αλλά ελάχιστες ή και καμιά δεν υλοποιείται. Στο χώρο του αθλητισμού μετά τις τελευταίες εκλογές ο Γιάννης Οικονόμου πήρε τη θέση του Λ. Αυγενάκη και στη βουλή ανέπτυξε το δικό του σχεδιασμό για την τετραετία που ξεκίνησε, αναφέροντας επτά άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί. Μακάρι να υλοποιηθούν έστω και οι μισοί, γιατί στην Ελλάδα, άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη.

Να δούμε τους επτά άξονες συνοπτικά, τι ανέφερε για τον καθένα στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Οικονόμου.

  1. Περισσότερη άθληση για όλους
    Μίλησε για… Ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του Αθλητισμού στα σχολεία, με επιστημονικά οργανωμένη παρέμβαση και με συστηματική επένδυση στο σχολικό αθλητισμό, για περισσότερη και καλύτερη άθληση για όλες τις ηλικίες, ενώ σχεδιάζει και την προώθηση του ανοικτού υπαίθριου αθλητισμού, με την οργάνωση μαζικών αθλητικών δραστηριοτήτων.
  2. Αθλητικές εγκαταστάσεις
    Μίλησε για σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού, συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν δρομολογηθεί. Μίλησε για στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την υλοποίηση έργων αθλητικών υποδομών και για την αξιοποίηση των σχολικών προαυλίων ως χώρων άσκησης εκτός της σχολικής βάρδιας.
  3. Πολιτικές για έναν υγιή αγωνιστικό αθλητισμό
    Αποφασιστική αντιμετώπιση των βασικών απειλών του Αθλητισμού, όπως είναι οι ανισότητες και οι διακρίσεις στους αθλητικούς χώρους, η βία, η παρενόχληση, η διαφθορά, το ντόπινγκ, η χειραγώγηση αγώνων. Ειδικά για την αθλητική βία θα δουλέψουμε μεθοδικά στην κατεύθυνση πρόληψης και αντιμετώπισης στα σχολεία. Αποδίδουμε έμφαση στην αθλητική αγωγή, άλλον ένα ουσιαστικό λόγο που φέραμε τον Αθλητισμό στο Υπουργείο Παιδείας: για να διαμορφώσουμε υγιείς φιλάθλους και όχι μισαλλόδοξους οπαδούς, με εμπεδωμένη μια άλλη φίλαθλη κουλτούρα.
  4. Ενίσχυση των ομοσπονδιών, των σωματείων, των αθλητών
    Ο Αθλητισμός έχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού. Σχεδιάζουμε δημιουργία νέων αθλητικών εθνικών προϊόντων, συνδεδεμένων με την ιστορική και πολιτισμική παράδοση της χώρας μας. Δεν ξεχνάμε την έμπρακτη στήριξη των ομοσπονδιών, των σωματείων, των αθλητών και των πρωταθλητών μας που μετέχουν σε διεθνείς αγώνες, ιδίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Με επιχορηγήσεις στην ώρα τους, επιχορηγήσεις που θα είναι εμπλουτισμένες και με τον πόρο από το στοίχημα, που θα ισχύει και για το επόμενο διάστημα, θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να σταθούμε συνολικά στο πλευρό του Αθλητισμού και των αθλητών μας που μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.
  5. Ψηφιακή μετάβαση και στον Αθλητισμό
    Με την ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των αθλητικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της άθλησης.
  6. Η φίλαθλη κουλτούρα στην Εκπαίδευση
    Συστηματική καλλιέργεια της φίλαθλης κουλτούρας και των ιδεωδών του Ολυμπισμού στην Εκπαίδευση. Παράλληλα, οργανώνουμε διεθνή προγράμματα πανεπιστημιακών αθλητικών σπουδών στην Ελλάδα.
  7. Φρένο στην τοξικότητα στον επαγγελματικό αθλητισμό
    Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε στο πλαίσιο που ορίζουν οι εθνικοί νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις, ώστε το αθλητικό προϊόν που θα προσφέρεται στον Έλληνα φίλαθλο να είναι ποιοτικό, θελκτικό και υγιές. Η τοξικότητα στην πολιτική αποδοκιμάστηκε εμφατικά στις πρόσφατες εκλογές και είναι η ώρα να την αφήσουμε οριστικά πίσω μας και στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Θα δούμε τι από όλα αυτά θα υλοποιηθούν, γιατί στο σχεδιασμό μια χαρά φαίνονται. Εκτιμούμε ότι το θέμα των υποδομών, της άθλησης για όλους, της επένδυσης στον σχολικό αθλητισμό πρέπει όχι απλά να μπουν σε προτεραιότητα, αλλά να γίνουν άμεσα βήματα, όπως βέβαια και της αθλητικής βίας (πρόληψη, ενημέρωση) και της τοξικότητας που πνίγει το αθλητικό ιδεώδες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας χιλιάδες χρόνια πριν. Ευχή να γίνουν έστω και τα μισά από όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια