Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το εγκαταλελειμμένο αθλητικό στολίδι που έγινε «σανότοπος»

Αθλητικό Κέντρο Καστελλάνων
14 Ιουνίου 2023 / 16:34
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πέρασαν 21 χρόνια από όταν στον τότε Δήμο Αχιλλείων φτιάχτηκε ένα γήπεδο στολίδι για το νησί στους Καστελλάνους Μέσης, επί Δημαρχίας Στέφανου Πουλημένου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πέρασαν 21 χρόνια από όταν στον τότε Δήμο Αχιλλείων φτιάχτηκε ένα γήπεδο στολίδι για το νησί στους Καστελλάνους Μέσης, επί Δημαρχίας Στέφανου Πουλημένου. Κόντρα στις τακτικές της εποχής των γηπέδων με συνθετικό χλοοτάπητα, ο Δήμος Αχιλλείων έφτιαξε ένα γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα, ένα γήπεδο που έκανε όλους να μιλάνε για εντυπωσιακό έργο, ένα έργο που θα βοηθούσε τη νεολαία και τον αθλητισμό του Δήμου, παράλληλα δε θα εξυπηρετούσε τα σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) που είναι κτισμένα ακριβώς δίπλα του.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε τόσο καλή μελέτη και προσεγμένη δουλειά, ώστε το γήπεδο να έχει μελλοντικά τη δυνατότητα να τοποθετηθεί ταρτάν και 8 διαδρομές στίβου, για να χρησιμοποιηθεί και για περισσότερα αθλήματα πέραν του ποδοσφαίρου.

Οι εγκαταστάσεις του άψογες, μια κερκίδα για 600 θεατές, σε απόσταση από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου, με αποδυτήρια σύγχρονα, μπάνια, ιατρείο, με βοηθητικούς χώρους και σύστημα για αυτόματο πότισμα. Στο γήπεδο αυτό, όσο υπήρχε ο Δήμος Αχιλλείων ήταν «κουκλί», η Βολίδα έκανε εντυπωσιακή πορεία τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Δ΄ Εθνική, αυτό βοήθησε την ομάδα να φτάσει το 2009 στον τελικό του Κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος και να το κατακτήσει στο Μεσολόγγι.

 

Όμως τα τελευταία χρόνια, μετά την διάλυση του Δήμου Αχιλλείων, το γήπεδο αφέθηκε στην τύχη του, παρ΄ όλα αυτά όσο η παρέα των παιδιών της Βολίδας που έτρεχε και με δικά της μέσα συντηρούσε το γήπεδο, υπήρχε. Σήμερα το βλέπει κανείς και θλίβεται, αφού τα τελευταία χρόνια είναι χωράφι, ένας τόπος για να μαζεύει κανείς σανό, ενώ το καλοκαίρι που υπάρχει ανομβρία συνήθως, γίνεται χέρσο. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας το παράτησε εντελώς, παρά τα τις διαβεβαιώσεις (παραμύθια) του υπευθύνου ότι θα είναι τέλειο και θα λειτουργήσει από το 2022. Φυσικά η Βολίδα που συμμετείχε τη σεζόν 2022-23 στα τοπικά πρωταθλήματα, αναγκάστηκε να «μετακομίσει» στο Κανόνι στο γήπεδο της ΕΠΣΚ και για προπονήσεις και για αγώνες, αφού το γήπεδο είναι ακατάλληλο, είναι μια τεράστια επένδυση αφημένη και παρατημένη πλέον.

Βρεθήκαμε το πρωί της Τετάρτης 14/6/2023 στο γήπεδο και αυτό που είδαμε μας λυπεί. Το μόνο που έχει γίνει είναι να κοπούν τα χόρτα (σανός) που υπήρχε και αυτό λόγω του καιρού και των βροχών ως σήμερα, άλλως θα ήταν χέρσο. Πόσο δύσκολο είναι για έναν οργανωμένο Δήμο η υπηρεσία πρασίνου να το συντηρήσει, να πάει 2 φορές το μήνα να το κουρέψει, να το διατηρήσει λειτουργικό και για τις ομάδες και για τα σχολεία; Πόσο θα κόστιζε μια τέτοια συντήρηση το χρόνο και πόσο θα κοστίσει να επανέλθει σε κατάσταση χρήσης; Θα μου πει κανείς ότι στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας που ανήκει σήμερα, υπάρχουν επτά ακόμη γήπεδα άχρηστα (Κ. Γαρούνα, Συναράδων, Κοντοκαλίου, Αγ. Μάρκου, Σπαρτύλα, Κορακιάνας) ενώ ομάδες που τα χρησιμοποιούσαν λόγω έλλειψης γηπέδων έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους.

Το «αθλητικό στολίδι» του νησιού, όπως χαρακτηρίστηκε από την κατασκευή του, είναι «σανότοπος» πλέον και αντί να εξυπηρετεί τις εκατοντάδες παιδιά των σχολείων που εφάπτονται του χώρου, μάλλον θα ενοικιαστεί για βοσκότοπος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες (αδιασταύρωτες) έχουν ξοδευτεί για το γήπεδο αυτό τα τελευταία 2 χρόνια τα εξής ποσά

1) άρδευση 14/10/2021                 1.240,00€

2) άρδευση 19/11/2021                 6.956,40€

3) συντήρηση 1/12/2021               5.499,40€

4) συντήρηση 13/7/2022               6.999,80€

5) βλάστηση 6/6/2022                   3.720,00€ μαζί με το γήπεδο των Αγ. Δέκα

6) βλάστηση 9/9/2022                   6.200,00€ μαζί με το γήπεδο των Αγ. Δέκα

 

Ακόμη υπάρχει εγγραφή 16/12/2021 για απινιδωτές σε γήπεδο Καστελλάνων και Κοντοκαλίου 3.478,11€ και για τον ίδιο λόγο στα ίδια γήπεδα στις 6/11/20222 απινιδωτές 2.668,87€, μόνο που τις χρονιές αυτές τα γήπεδα είναι κλειστά. Δόθηκαν απιδινωτές και ποιοι τους παρέλαβαν; Ίσως ήταν ΟΛΑ αυτά στο πρόγραμμα να γίνουν και ίσως δεν δόθηκαν. Η απορία μας… είναι δυνατόν να δόθηκαν όλα αυτά για ένα εγκαταλελειμμένο χωράφι;

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια