Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεις ομάδες της Α΄ και μια της Β΄ χωρίς πιστοποιημένο προπονητή

ΕΠΣΚ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
01 Nov 2022 / 15:45
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Γνωστό είναι πως τα σωματεία της Α΄ κατηγορίας σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα και με τον ΚΑΠ πρέπει να χρησιμοποιούν πιστοποιημένους (με αντίστοιχο δίπλωμα) προπονητές, ενώ το μέτρο από τη φετινή σεζόν υποχρεώνει όλα τα σωματεία να το κάνουν.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Γνωστό είναι πως τα σωματεία της Α΄ κατηγορίας σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα και με τον ΚΑΠ πρέπει να χρησιμοποιούν πιστοποιημένους (με αντίστοιχο δίπλωμα) προπονητές, ενώ το μέτρο από τη φετινή σεζόν υποχρεώνει όλα τα σωματεία να το κάνουν. Σε περίπτωση που δεν έχουν τον απαραίτητο «διπλωματούχο» προπονητή, υπάρχει χρηματικό πρόστιμο και για την ΕΠΣΚ είναι 100€ ανά παιγνίδι.

Στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΚ τη φετινή περίοδο ξεκίνησαν τρεις από τις δεκατέσσερις  ομάδες, χωρίς να έχουν προπονητές που να καλύπτουν το νόμο και αυτές είναι ο Θιναλιακός που έχει τον παλιό άσσο της ομάδας Σπ. Δένδια, τον ΠΑΟ Κορακιάνας που έχει τον Κώστα Σαββανή, τον Κεραυνό Αγ. Νικολάου που έχει τον Κώστα Καλούδη.

Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο καλούνται να ματώσουν οικονομικά οι ομάδες και υπάρχει η χρηματική ποινή ύψους 100€ σε εφαρμογή του άρθρων 6 παρ.2 α και 11 του κανονισμού προπονητών της ΕΠΟ και του άρθρου 15 της προκήρυξης της ΕΠΣ Κέρκυρας που αναφέρεται στην πρόσληψη πιστοποιημένου προπονητή.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Α΄ κατηγορία ο προπονητής πρέπει να έχει δίπλωμα τουλάχιστον UEFA B΄ ενώ στην Β΄ κατηγορία τουλάχιστον UEFA C΄. Και στις δυο περιπτώσεις σύμφωνα με την προκήρυξη των πρωταθλημάτων… «οι προπονητές θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο., ήτοι να είναι κάτοχοι διπλώματος UEFA B ή C αντίστοιχα (και άνω) και ταυτότητας UEFA τριετούς διάρκειας σε ισχύ, να είναι μέλη του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας ή άλλου Συνδέσμου και να κατέχουν Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδεται από την Ε.Π.Σ.Κ. με κατάθεση παράβολού 75€».

Μια διάταξη που επεκτείνεται και στις ακαδημίες οι οποίες απαραίτητα πρέπει να έχουν διπλωματούχο προπονητή. Στο νησί μας υπάρχει και ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου, που αριθμεί πάνω από 50 ενεργά μέλη και από εκεί οι ομάδες μπορούν να επιλέξουν προπονητή.

Μάλιστα πρέπει να γίνει και σύμβαση ομάδας με προπονητή που θα κατατεθεί και στην εφορία, με κάποιες ομάδες (ιδιαίτερα της Β΄ κατηγορίας) να δυσκολεύονται πολύ με την οικονομική επιβάρυνση που απαιτείται. Όμως ο κανονισμός είναι κανονισμός και εφαρμόζεται. Μάλιστα την 1η αγωνιστική στο ποινολόγιο Θιναλιακός, Κερ. Αγ. Νικολάου, ΠΑΟ Κορακιάνας από την Α΄ κατηγορία και η ΑΕ Κανονιού από την Β΄ τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 100€ για ην απουσία προπονητή.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια