Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυγενάκης σε Περιφέρειες «Σε σωματείο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου δεν χορηγείται άδεια διεξαγωγής αγώνα»

ΜΗΤΡΩΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ- ΔΗΜΟΙ
16 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:28
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ουσιαστικά τελείωσε τις ελπίδες των μη εγγεγραμμένων σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ να αγωνιστούν τη φετινή σεζόν.

ΑΘΗΝΑ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ουσιαστικά τελείωσε τις ελπίδες των μη εγγεγραμμένων σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ να αγωνιστούν τη φετινή σεζόν. Και αυτό γιατί με εγκύκλιο του, απαγορεύει σε Περιφέρειες και Δήμους να εκδώσουν άδεια διεξαγωγής ενός αγώνα, αν το γηπεδούχο σωματείο δεν έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο. Βέβαια υπήρχε και η απαγόρευση χρήσης των Δημοτικών και κρατικών γηπέδων για τα σωματεία που δεν έχουν την αθλητική αναγνώριση, αλλά στην τελευταία εγκύκλιο δεν το αναφέρει, φαντάζομαι ότι ισχύει και αυτό.   

Αναφέρει η εγκύκλιος:

«Θέμα: Διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση άδειας τέλεσης αθλητικής συνάντησης του άρθρου 56Δ του ν.2725/1999 και παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.5 του ν.2725/1999, όπως έχει τροποποιηθεί με το ν.Ν.4809/2021, ΦΕΚ Α’102/19.06.2021 αθλητικό σωματείο νοείται αυτό που έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ - Με την επιφύλαξη της παρ.1Α, όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται αθλητικό σωματείο, νοείται το σωματείο που έχει κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση και έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν.4714/2020 (Α’ 148)».

Δεδομένου ότι κατά το άρθρο 56Δ του ν.2725/1999 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει προκειμένου να διεξαχθεί αθλητική συνάντηση, απαιτείται η χορήγηση άδειας από την οικεία Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να χορηγηθεί από την υπηρεσία σας, θα πρέπει να ελέγχεται η αθλητική αναγνώριση και η εγγραφή του αιτούντος σωματείου στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν.4714/2020 (Α’ 148), όπως ορίζεται στον αθλητικό νόμο.  Συνεπώς το αθλητικό σωματείο που δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης.

Ο έλεγχος διενεργείται μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ( gga.gov.gr), όπου επιλέγεται η καρτέλα ΜΗΤΡΩΟ (gga.gov.gr//mitroo) και ακολούθως η επιλογή  - ΛΙΣΤΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ».

Είναι φανερό ότι ο «πόλεμος» ΕΠΟ – Αυγενάκη δεν τελειώνει, υπάρχει χάσμα μεταξύ τους, ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, δεν άσκησαν την πίεση που ήθελε η Ομοσπονδία και οδηγούμαστε στον αποκλεισμό ομάδων, από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.  Βέβαια η ΕΠΟ φρόντισε να βάλει στον ΚΑΠ διάταξη που δεν χρειάζεται ένα σωματείο για να αγωνιστεί να έχει την ειδική αθλητική αναγνώριση, αλλά αν δεν πάρει άδεια από την Περιφέρεια πως θα παίξει;

Σε δυο εβδομάδες είναι η Γ.Σ. της ΕΠΟ και τα σωματεία καλούνται να αποφασίσουν για τα πρωταθλήματα τους, με τα πράγματα αυτή τη στιγμή να οδηγούν σε αδιέξοδο και με σιγουριά λέμε ότι θα έχουμε την ψήφιση αναστολής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Γ΄ Εθνικής. Βέβαια Ελλάδα είμαστε και αλλάζουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη, εφ΄ όσον ικανοποιηθεί το αίτημα της ΕΠΟ (να παίξουν ΟΛΑ τα σωματεία χωρίς αθλητικές κυρώσεις), αλλά μιλάμε με τα σημερινά δεδομένα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια