Οι παρατάσεις για το μητρώο της ΓΓΑ, τίποτα δεν αλλάζουν
ΑΘΗΝΑ. Το να δοθεί ακόμη μια παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των ομάδων στο μητρώο της ΓΓΑ,
ΑΘΗΝΑ. Το να δοθεί ακόμη μια παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των ομάδων στο μητρώο της ΓΓΑ, είναι ακόμη μια προσωρινή λύση, που απλά ΔΕΝ λύνει το πρόβλημα και κατά την εκτίμησή μας δεν βοηθάει. Και αυτό γιατί ή οι παράγοντες θα μάθουν να λειτουργούν με τα νέα δεδομένα ή θα πρέπει να πάνε σπίτι τους και κάποιοι πιο ικανοί να ασχοληθούν. Μπορεί να μην αρέσει αυτή η αλήθεια σε κάποιους, αλλά όταν βλέπω από τα 43 σωματεία του νησιού σήμερα να έχουν τακτοποιηθεί 16-17, ήταν 32,32 στο τέλος του 2021, τι να πω; Αδιαφορία ή ανικανότητα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, πόσο μάλλον που πάνω από 15 που ήταν τακτοποιημένα στο τέλος του 2021, απλά έπρεπε να προσκομίσουν κάποια στοιχεία (πρέπει να το κάνουν κάθε χρόνο) για ανανέωση ουσιαστικά της παραμονής τους στο μητρώο.
Σίγουρα τα ερασιτεχνικά σωματεία (αναφέρομαι κυρίως στα ποδοσφαιρικά), δυσκολεύονται πολύ για να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο και το καταλαβαίνει ο καθένας. Όμως όλα, δέχθηκαν και θα δεχθούν, αυτά τα ψίχουλα οικονομικής ενίσχυσης που δίνονται (σε όσα έχουν τακτοποιηθεί και σε όσα εγγραφούν επιτυχώς), αφού πλέον η ΕΠΟ δεν δίνει ούτε ευρώ, ενώ τα έξοδα διογκώνονται (παράβολα, δελτία, πρόστιμα, μετακινήσεις, προπονητές κλπ).
Η αλήθεια είναι πως για να κάνεις όλες τις διαδικασίες απαιτείται μεγάλη γραφειοκρατία (για την πρώτη εγγραφή) και χρειάζεσαι υποστήριξη από λογιστή και από δικηγόρο, όπως και έξοδα για την αλλαγή καταστατικού. Όμως όλο αυτό γίνεται μια φορά και από κει και πέρα χρειάζεται επικαιροποίηση κάθε χρόνο (εύκολη και απλή διαδικασία) για να συνεχίσεις να είσαι ενεργός στο μητρώο. Η επικαιροποίηση είναι απαραίτητη για να μπορείς να αγωνίζεσαι, παράλληλα δε να παίρνεις το όποιο βοήθημα θα πάρει η ομάδα είτε μέσω κράτους, είτε μέσω των ποσοστών του στοιχήματος.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρ΄ότι κατά την άποψή μας μπήκε μια τάξη στη λειτουργία των σωματείων, για κάποιους είναι αγγαρεία. Όμως θεωρούμε ότι δεν έχουν δίκιο, κάποτε πρέπει να σταματήσουν τα σωματεία να δουλεύουν «στο καφενείο», ο πρόεδρος να έχει σε ένα τετράδιο σημειώσεις και τη σφραγίδα στη τσέπη και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Κάποτε και τα ερασιτεχνικά σωματεία πρέπει να νοικοκυρευτούν, να έχουν μέλη, να κάνουν νόμιμες εκλογές, να διατηρούν βιβλία κλπ.
Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί πάνε δυο χρόνια από το ξεκίνημα της διαδικασίας εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ και πάνω από τα μισά ποδοσφαιρικά σωματεία στην Ελλάδα (περίπου 65%) ΔΕΝ είναι σήμερα τακτοποιημένα, αν και έχουν δοθεί 3,4 παρατάσεις. Δηλαδή περιμένουμε να τρέξουν τις επόμενες μέρες και να τακτοποιήσουν τα πάντα ως 17 Αυγούστου; Δυο χρόνια τι κάνουν; Και πόσο δύσκολο είναι για όσα έχουν εγγραφεί να στείλουν δυο έγγραφα που απαιτούνται κάθε χρόνο πλέον, για να συνεχίσουν να είναι;
Μιλάω εκ πείρας γιατί ασχολήθηκα ενεργά με το κομμάτι αυτό για δυο σωματεία που έχω υπηρετήσει στο παρελθόν και γνωρίζω επ΄ ακριβώς τις δυσκολίες και το τι χρειάζεται η ΓΓΑ, οπότε αντιλαμβάνομαι και τις δυσκολίες κάθε σωματείου. Όμως στο κομμάτι αυτό (και πρέπει να το τονίσω) η ΕΠΣ Κέρκυρας τουλάχιστον έχει βοηθήσει με πολλούς τρόπους τα σωματεία, τα δυο αυτά χρόνια (ακόμα και όταν ήταν αντιπολίτευση) και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Άρα θεωρώ αδικαιολόγητο 27,28 από τα 43 σωματεία της Κέρκυρας να μην είναι έτοιμα.
Ξέρω ότι έχει κοροϊδέψει την Κέρκυρα ο Λ. Αυγενάκης που ήλθε είδε, υποσχέθηκε και δεν έδωσε τίποτα σχεδόν στην Κέρκυρα (γήπεδο ποδοσφαίρου, εξέδρα στο κλειστό, μπαλόνι έξω στο ανοικτό για προπονήσεις το χειμώνα κλπ), αλλά στο θέμα της καταγραφής και του ελέγχου των σωματείων, η άποψή μου είναι ότι ενήργησε σωστά. Μάλιστα για τους δικούς του ίσως λόγους, στην όλη αυτή διαδικασία τα ερασιτεχνικά σωματεία πήραν μέσα στα δυο χρόνια 3,4 χιλιάδες ευρώ, ελάχιστα μπρος τις ανάγκες τους, αλλά δεν τα είχαν πιο πριν.
Δεν λύνεται το πρόβλημα με τις παρατάσεις, καλύτερα να μείνουν έξω κάποια σωματεία που δεν κάνουν τα αυτονόητα, ας αλλάξουν οι διοικήσεις που δεν μπορούν να μπουν σε τέτοιες διαδικασίες, ας σταματήσουμε σαν Έλληνες να θέλουμε το δικό μας, ας ακολουθήσουμε τους νόμους (είτε είναι σωστοί, είτε λάθος). Όσο για την ΓΓΑ, πρέπει να βρει ένα τρόπο απλούστερο για την εγγραφή, ώστε να καταργηθεί αυτή η τεράστια γραφειοκρατία, ας βοηθήσει και αυτή στην όλη διαδικασία.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια