Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθολικός ο αποκλεισμός του αθλητισμού της Ρωσίας

ΡΩΣΙΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
04 Μαρτίου 2022 / 16:14
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Πέρα από τις επιπτώσεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έχει ανάλογες κυρώσεις και στον αθλητικό η Ρωσία, λόγω του πολέμου που ξεκίνησε στις 23 Φλεβάρη, εισβάλοντας στην Ουκρανία.

Πέρα από τις επιπτώσεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έχει ανάλογες κυρώσεις και στον αθλητικό η Ρωσία, λόγω του πολέμου που ξεκίνησε στις 23 Φλεβάρη, εισβάλοντας στην Ουκρανία. Πρώτες η  FIFA και η UEFA εξήγγειλαν μέτρα, αλλά κάθε μέρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι κυρώσεις σε αθλητικό επίπεδο, στο οποίο αναφερόμαστε. Καταγράφουμε σημαντικές ως σήμερα αποφάσεις αποκλεισμού της Ρωσίας, από την οποία πολλοί αθλητές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ) έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.

Οι εθνικές ομάδες και οι σύλλογοι της Ρωσίας έχουν αποκλειστεί από διεθνείς αγώνες και τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Μάλιστα η Ομοσπονδία της Ρωσίας προσέφυγε στον CAS (διεθνές αθλητικό δικαστήριο) κατά της απόφασης για αποβολή της από τις FIFA και UEFA, αλλά τι τύχη να έχει;

Η ΔΟΕ και άλλες διεθνείς ομοσπονδίες αθλημάτων ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα. Ο τελικός του Champions League που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη τον Μάιο, μεταφέρθηκε στο Παρίσι. Το γκραν πρι της Formula 1 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Σότσι τον Σεπτέμβριο ακυρώθηκε. Ακόμη για  τον Πούτιν, οι αποφάσεις να του αφαιρεθούν οι τίτλοι του επίτιμου προέδρου και πρέσβη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο και της τιμητικής μαύρης ζώνης στο ταεκβοντό είναι ιδιαίτερα προσωπικά χτυπήματα.

Για τον Πούτιν  και τους Ρώσους γενικότερα ο αποκλεισμός αυτός είναι πλήγμα, μένουν στην απομόνωση, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, μην ξεχνάμε ότι πέρασαν ήδη δυο Ολυμπιάδες που δεν είχαν πάρει μέρος λόγω αποκλεισμού που είχε σχέση με το ντόπινγκ και είχε τσαλακώσει την αθλητική εικόνα της χώρας σε όλο τον κόσμο.

Προέχει βέβαια η ειρήνη και στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο και όχι ο αποκλεισμός, οικονομικό, αθλητικός, πολιτιστικός κλπ, που επιβλήθηκε στη Ρωσία, ενώ και στη Λευκορωσία σε κυρώσεις προχώρησε η UEFA, που ανακοίνωσε πως σύλλογοι και αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας θα μπορούν να αγωνίζονται στις διοργανώσεις υπό την αιγίδα της, αλλά χρησιμοποιώντας ως έδρες ουδέτερα γήπεδα, χωρίς θεατές.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια