Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο απόηχος των εκλογών, τα λάθη και η νέα διοίκηση

ΕΠΣΚ
03 Nov 2021 / 16:51
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια παράταξη που για περισσότερα από 30 χρόνια διοικούσε την ΕΠΣΚ άλλαξε και με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Παρασκευής 29/10/2021...

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια παράταξη που για περισσότερα από 30 χρόνια διοικούσε την ΕΠΣΚ άλλαξε και με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Παρασκευής 29/10/2021, δεν τις έχασε απλώς, αλλά εξαφανίστηκε. Το λέμε αυτό γιατί η Κίνηση για το Κερκυραϊκό Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο δεν εξέλεξε ούτε τον, ως χθες πρόεδρο και επίσης κανένα μέλος στο νέο Δ.Σ. Αυτό λέει κάτι ή λέει και πολλά;

Ασχολούμαι πολλές δεκαετίες με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και θέλω να πιστεύω ότι οι εμπειρίες μου στο χώρο που υπηρέτησα, είτε σαν ποδοσφαιριστής, είτε σαν προπονητής, είτε σαν πρόεδρος ομάδας, είτε ως αθλητικός δημοσιογράφος,  είναι τέτοιες που μπορώ να έχω άποψη. Μια άποψη που κάποιοι θα συμφωνήσουν, κάποιοι θα διαφωνήσουν, αλλά θέλω να την μοιραστώ και να καταθέσω γεγονότα που έδειχναν ότι η αλλαγή ήταν προ των πυλών εδώ και 8-9 χρόνια, ήταν αναμενόμενη και θα εστιάσω σε κάποια θέματα που είχαν σημασία τα τελευταία 8-9 χρόνια.
 
Η αντίστροφη μέτρηση
 
Σε μια Γ.Σ. που έγινε στο γήπεδο της ΕΠΣΚ ΤΟ 2012-13  μια αναφορά του κ. Ποζίδη (γραμματέας τότε) στο πρόσωπο του προέδρου του Ολύμπου άναψε τη φλόγα, και για τη συμπεριφορά αυτή  ο πρόεδρος τότε του Ολύμπου ζήτησε να καταψηφιστεί ο διοικητικός απολογισμός κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην 25χρονη και πλέον θητεία του τότε προέδρου κ. Α. Προβατά,  με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι, δεν έχει τίποτε με τα 10 από τα 11 μέλη της διοίκησης, αλλά ζητάει την καταψήφιση για τη συμπεριφορά του κ. Ποζίδη. Τότε η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων καταψήφισε τον απολογισμό.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το οικοδόμημα της έως χθες παράταξης (που διοικούσε τα τελευταία 30 χρόνια)  υπέστη ρωγμή, δέχθηκε το πρώτο χαστούκι και στις εκλογές που ακολούθησαν τις κέρδισε οριακά με 6-5 και δεν στεκόμαστε σε λεπτομέρειες και παρεμβάσεις που έγιναν για να φτάσουμε στο 6-5. Κάποιες συμπεριφορές, μέσα από την παράταξή του,  εξανάγκασαν τον κ. Ανδρέα Προβατά (άνθρωπο με κατανόηση και διάθεση να βοηθήσει) να παραιτηθεί και να αναλάβει ο τότε γραμματέας, κ. Ποζίδης. Ήλθαν οι εκλογές του 2016 που οι δυο παρατάξεις ουσιαστικά είχαν τα δικά τους εκλογικά στρατηγεία, αυτή του κ. Ποζίδη στο Κορφού Παλλάς και η άλλη στη Λ. Αλεξάνδρας. Στις εκλογές αυτές έγιναν πράγματα που θα πρέπει να ντρέπεται το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο για τα επόμενα 50 χρόνια. Η επιλογή να συνεχίσει με 6-5 ο κ. Ποζίδης, όλοι ξέρουμε δεν ήταν η βούληση ουσιαστικά των παραγόντων (το ίδιο θα συνέβαινε αν έβγαινε η άλλη πλευρά), αλλά κάποιο γεγονός που όλοι το ξέρουμε τι ήταν και πως επηρέασε την βούληση των ομάδων και δημόσια κανείς δεν μίλησε ποτέ. Η μάχη δεν δόθηκε τότε ανάμεσα στις δυο παρατάξεις, αλλά ανάμεσα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και «ο νοών νοείτο».
 
Η θητεία με τα παράπονα
 
Η θητεία του κ. Ποζίδη ως και λίγους μήνες πριν τις εκλογές και των μελών της διοίκησής του, κατά την άποψή των περισσοτέρων ομάδων, ήταν αρκετές φορές αυταρχική (μου το επεσήμανε  ακόμη και μέλος της διοίκησής του, την Παρασκευή στη Γ.Σ.), υπήρξε από πολλούς συμβούλους αλαζονεία, ασέβεια στους θεσμούς, υπήρχε το «αποφασίζουμε και διατάσουμε» δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα και το χειρότερο, στις αρκετές φορές που η αντιπολίτευση ζήτησε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία,  δεν τα πήρε ποτέ.

Τα σωματεία γνώριζαν καλά την κατάσταση, γνώριζαν ότι αν σηκώσουν κεφάλι, ιδιαίτερα αν καταψηφίσουν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό θα κυνηγηθούν, ενώ κάποια που ήταν φανατικοί λάτρεις της κατάστασης έτυχαν ευνοϊκών αποφάσεων και δεν θα γράψω λεπτομέρειες, τα σωματεία και οι παράγοντες γνωρίζουν τα γεγονότα.
 
Η διαιτησία
 
Πέραν αυτού η διαιτησία αιχμαλωτίστηκε, οι «δικοί μας» έμπαιναν σε συγκεκριμένα παιγνίδια, σωματεία αντίθετα είχαν πολλά προβλήματα και ούρλιαζαν για την αντιμετώπισή τους, πότε σωστά και πότε λάθος και επικρατούσε η αίσθηση της αδικίας και της χαλιναγώγησης διαιτητών. Έκλεισε ο Σύνδεσμος και έφτασε στο ναδίρ η κερκυραϊκή διαιτησία, ΔΕΝ έχει ούτε επόπτη αξιολογημένο σε επαγγελματικό πρωτάθλημα. Τεράστιο κεφάλαιο που έπαιξε μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις.
 
Η παραχώρηση του γηπέδου
 
 Πέραν αυτού, το τεράστιο για μας σφάλμα και για τα σωματεία ήταν η παραχώρηση του γηπέδου της ΕΠΣΚ. Ένα γήπεδο που έγινε χάρις στις προσπάθειες του αείμνηστου Γιάννη Μπάνου (γραμματέα τότε) και του Ανδρέα Προβατά (προέδρου τότε), δεν αποδείχθηκε ικανή η διοίκηση να το κρατήσει, έκανε δημόσιο διαγωνισμό και το παραχώρησε, χωρίς να δώσει στην αντιπολίτευση να δει έστω το συμβόλαιο παραχώρησης. Το χειρότερο είναι πως αυτό το γήπεδο έγινε για τα ερασιτεχνικά σωματεία της Κέρκυρας, 9-10 το είχαν έδρα και όφειλε η διοίκηση τότε να το κρατήσει. Μάλιστα το τίμημα (ενοίκιο) για κάθε μήνα ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό που έπαιρνε η ΕΠΣΚ μόνο από την ενοικίαση της καντίνας του γηπέδου. Ουσιαστικά το «έβγαλε» από την πλάτη της, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε χρήματα για αλλαγή χλοοτάπητα και το κόστος συντήρησης ήταν δυσβάσταχτο.

Τονίζω ότι εύκολα θα το έκανε η Π.Ι.Ν. (όπως του Ολύμπου, της Λευκίμμης κλπ) αν το ζήταγε η διοίκηση, αλλά ποτέ δεν το «κυνήγησε». Πέραν αυτού προεκλογικά την προηγούμενη φορά πήγαν μέλη της διοίκησης σε διάφορα γήπεδα (Αγ. Νικολάου, Λευκίμμης κλπ) και διατυμπάνιζαν ότι θα τα φτιάξουν, έφεραν και μηχανικό της ΕΠΟ, αλλά ήταν  όλα προεκλογικές υποσχέσεις, ΔΕΝ έγινε απολύτως τίποτε. Πως θα τα ξεχάσουν αυτά οι ομάδες;
 
Οι υποδομές
 
Κάτι ακόμη που ποτέ δεν έκανε παρέμβαση ουσιαστική ήταν τα γήπεδα και οι υποδομές. Ένας έλεγχος κάθε χρόνο τυπικός, με μια έκθεση που πήγαινε στους αρμοδίους Δήμους για κάποιες μικροεπεμβάσεις (κάποια λουκέτα κάποια κομμένα σύρματα στην περίφραξη, κάποια βαψίματα), ενώ έπρεπε να πιέσει αφόρητα τους Δήμους για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Αποτέλεσμα οι παράγοντες πλήρωναν από την τσέπη τους  πολλά από τα έργα που έχουν γίνει στα γήπεδα (Αχαράβη, Νυμφές, Καστελλάνων Μέσης, Πετριτή  κλπ). Επίσης δεν κατόρθωσε ποτέ να κάνει παρέμβαση και να αλλαχθεί ένας χλοοτάπητας σε γήπεδο, που τα περισσότερα γήπεδα είχαν ανάγκη και ήταν από το 2004. Ουσιαστικά κινήθηκε γραφειοκρατικά μόνο προς τους Δήμους ή την ΠΙΝ ενώ μια διαφορετική παρέμβαση θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα.
 
Το αποτέλεσμα
 
Όσο για το συντριπτικό αποτέλεσμα, ίσως δεν ήταν αναμενόμενο στην έκταση που πήρε, ενώ θα έπαιρνε μεγαλύτερη αν άφηνε η διοίκηση Θιναλιακό και ΓΕΘ να ψηφίσουν, αλλά τους στέρησε το δικαίωμα επειδή έκαναν εκπρόθεσμα τη δήλωση για τις εκλογές. Κάνεις αυτό, ενώ έχεις αναβάλεις στις 30/6/2021 τις εκλογές για να ψηφίσουν περισσότερα σωματεία όπως είπες; Φάσκεις και αντιφάσκεις, για μια μικρολεπτομέρεια άνευ ουσίας. Πειράζει αν τα 2 σωματεία με δικαίωμα ψήφου έκαναν εκπρόθεσμη δήλωση; Ή το κάνεις γιατί ήταν ήδη γνωστό ότι Θιναλιακός και ΓΕΘ (είχαν και 2 άτομα στο ψηφοδέλτιο), θα ψήφιζαν την παράταξη Βλαχόπουλου; Και το αναφέρουμε αυτό γιατί δεν δείχνει κλίμα συναίνεσης, ενώ πέρασαν ήδη πέντε μέρες χωρίς μια τυπική έστω, συγχαρητήρια επιστολή στους νικητές από τους ηττημένους. Πέραν αυτού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι μιλάνε «για αργύρια», κάποιοι ότι στις εκλογές είχαμε «εν τη παλάμη και ούτω βοήσουμε», μη θέλοντας να δεχθούν την ήττα τους. Ουσιαστικά ΔΕΝ έχουν καταλάβει γιατί τους έστειλαν όλους σπίτι τους τα σωματεία. Τολμώ ακόμη να πω, ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» και  όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο καταλαβαίνουν τι εννοώ.
 
Δέκα ομάδες εκτός
 
Τέλος να επισημάνω, το πώς να περάσει απαρατήρητο ότι 10 ομάδες φέτος που είχαν πάρει μέρος την τελευταία αγωνιστική σεζόν στο πρωτάθλημα, ΔΕΝ μετέχουν. Έγινε κάτι για να ενισχυθούν τα οικονομικά τους, για να βρεθεί μια λύση ώστε να μην πληρώνουν απίστευτα ποσά για την αλλαγή δελτίων, να μην φτάνει το εξοδολόγιο διαιτησίας στα 140€, να συμβληθούν με εργαστήριο για τα τεστ-covid που χρειάζονται οι ποδοσφαιριστές με μειωμένη τιμή, ώστε να μην τους «πνίξουν» τα έξοδα; Και να μην μας πουν ότι για τα δελτία φταίει η ΕΠΟ (μήπως έκαναν κάποια ενέργεια ώστε να το σταματήσουν; Έστω ένα έγγραφο, μια διαμαρτυρία, κάτι;)

Θα μπορούσαν να αναφέρω πολλά ακόμα, αλλά νομίζω ότι στις εκλογές αυτές τα σωματεία τιμώρησαν «τα έργα και τις  ημέρες» της διοίκησης Ποζίδη, αφού ο Γ. Κουλόπουλος ήταν ελάχιστο χρόνο στην προεδρική καρέκλα.
 
Η νέα διοίκηση
 
Το βράδυ της Τετάρτης 3 Νοέμβρη 2021 θα είχαμε την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. και την σύνθεση του (θα την γνωστοποιήσουμε άμεσα, όταν μας δοθεί επίσημα). Ιστορική μέρα πραγματικά, με την ελπίδα όλων των σωματείων ότι θα ξεκινήσει ένα καλύτερο αύριο για το κερκυραϊκό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να δούμε και να κρίνουμε τα αποτελέσματα της νέας διοίκησης, αφού υπάρχουν δρομολογημένες καταστάσεις που δεν αλλάζουν.

Εκτιμούμε ότι υπάρχει σχέδιο από τη νέα διοίκηση και θα έχουμε σύντομα τις προτεραιότητες και τις αλλαγές που σκέφτονται να κάνουν. Εμείς εδώ πιστοί στις αρχές μας για καθαρή και αντικειμενική δημοσιογραφία, θα κρίνουμε κάτω από την ίδια οπτική γωνία τον πρόεδρο κ. Ι. Βλαχόπουλο και τα μέλη της διοίκησή του, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία και να δώσουν ώθηση στο κερκυραϊκό ποδόσφαιρο.  

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια