Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστροφή Διαιτητών σε Συνδέσμους και Ομοσπονδία μετά από 12 χρόνια

Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου
08 Φεβρουαρίου 2021 / 17:07
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Από το 2009 ουσιαστικά παραμένει ανενεργός ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας, αφού από τότε οι διαιτητές ανήκουν

στις τοπικές ΕΠΣ. Μάλιστα σε κάποιες  περιοχές οι Σύνδεσμοι Διαιτητών λειτουργούσαν, αφού οι εκεί ΕΠΣ τους έδιναν χώρο, όχι όμως και στην Κέρκυρα όπου υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια κόντρα ανάμεσα σε ΕΠΣΚ και Σ.Δ.Π.Κ.
Έτσι, σταμάτησαν τα μαθήματα στην ιδιόκτητη αίθουσα των Διαιτητών, σταμάτησαν να υπάρχουν παρατηρητές διαιτησίας στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και υπήρχαν πολλές φωνές διαμαρτυρίας από τα σωματεία για την όλη κατάσταση που επικρατεί με τη διαιτησία. Μάλιστα τα ποσοστά που έδιναν από τους αγώνες οι διαιτητές στους Συνδέσμους τα έπαιρνε πλέον η κατά τόπους Ένωση και το χάσμα μεγάλωσε.

Η Ομοσπονδία των Διαιτητών (ΟΔΠΕ) και οι Σύνδεσμοι έκαναν πολλούς αγώνες πάνω από δέκα χρόνια τώρα, ώστε να λειτουργήσουν ξανά οι σύνδεσμοι και περιμένουν με υπομονή να δικαιωθούν. Ο νέος Υφυπουργός Λ. Αυγενάκης ανάμεσα στις πολλές αλλαγές που προχώρησε έχει στα υπόψη του και τη διαιτησία και  φαίνεται ότι όλα αυτά θα αλλάξουν, πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών και των νόμων. Μην ξεχνάμε ότι στην επίσκεψή του στην Κέρκυρα το 2020 υπήρξε συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαιτητών, ενώ επισκέφτηκε και τα γραφεία τους, σε μια «σημαδιακή» ίσως επίσκεψη.

Μεγάλος αγώνας έγινε στο να κάνουν κουμάντο στη διαιτησία η ΕΠΟ και οι Ενώσεις και να αφανίσουν Συνδέσμους και Ομοσπονδία και το πέτυχαν. Και αυτό γιατί απλά θέλουν τον έλεγχο των διαιτητών και όπως λέγεται αυτό μπορεί να καθορίσει πολλά στην εξέλιξη ενός αγώνα. Μην ξεχνάμε τι γινόταν και τι γίνεται με την ΕΠΟ, οι μεγάλες διαμαρτυρίες που γίνονται από τις ομάδες είναι τα λάθη των διαιτητών, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το αν είναι ανθρώπινα ή όχι κάποιο λάθος, κάτι που δηλητηριάζει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Και δεν ξέρουμε πόσο τυχαίο είναι με την εύνοια που ακούγεται πως έχουν οι ομάδες οι προσκείμενες στην ΕΠΟ, αλλά πραγματικά πολλές φορές συμβαίνουν αλλόκοτα πράγματα.

Όσο για την εξουσία και στις τοπικές ΕΠΣ και εδώ τα πράγματα δεν διαφέρουν, αφού οι Ενώσεις είναι κομμάτι της ΕΠΟ, αν μιλήσουμε για την Κέρκυρα από παντού ακούγονται φωνές πως οι ομάδες που στηρίζουν την ΕΠΣ έχουν «καλύτερες» διαιτησίες και τύχη να πετύχουν τους στόχους τους. Παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια τα τοπικά πρωταθλήματα και τις διαιτησίες, υπήρξαν περιπτώσεις που ήταν απόλυτα δικαιολογημένα όσα οι ομάδες καταμαρτυρούν σε Ένωση και διαιτητές και ίσως σε πολλές από αυτές  να ήταν τυχαία τα γεγονότα, αλλά σε όλες;

Οι διαιτητές πολλές φορές με ένα σωστό ή λάθος σφύριγμα καθορίζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα και αν είναι ανθρώπινο το λάθος δεν πειράζει, αν όμως δεν είναι; Αυτό πολλές φορές ισχυρίζονται οι ομάδες και παρακολουθώντας πολλά παιχνίδια βλέπουμε ότι έχουμε τέτοια λάθη που ο καθένας μπορεί να τα χαρακτηρίσει «μη ανθρώπινα».

Από την άλλη η αλήθεια είναι πως αν γυρίσουμε στα παλιά (οι διαιτητές στους Συνδέσμους, οι Σύνδεσμοι στην Ομοσπονδία, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίες, αλλά ίσως η δυσπιστία και η αβεβαιότητα για την εντιμότητα όλων αποκατασταθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αλλά πέραν αυτού θα υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, όπως καλύτερη εκπαίδευση στους Συνδέσμους, παρατηρητές διαιτησίας που θα βοηθήσουν και μικρότερος επηρεασμός από τα σωματεία.

Στον νέο αθλητικό νόμο αλλάζουν τα πράγματα καθώς οι Πανελλήνιες Ενώσεις φορέων (πχ. Διαιτητών, προπονητών) θα μπορούν να λειτουργούν αυτόφωτα πλέον. Βέβαια θα πρέπει να αναγνωριστούν από την ΕΠΟ, μετά τις απαραίτητες τροποποιήσεις στα καταστατικά τους και να ελέγχονται από αυτήν κατά κάποιο τρόπο.

Ήδη έγινε αρχή με τους προπονητές και ακολουθεί η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας, που ήδη έχει καταθέσει αίτηση στο Πρωτοδικείο για τροποποίηση του Καταστατικού της, ούτως ώστε να εναρμονιστεί μ' εκείνο της ΕΠΟ, αλλά και να μετονομαστεί σε Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Διαιτητών Ποδοσφαίρου, προκειμένου να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι διαιτητές να επιστρέψουν στους συνδέσμους τους, των οποίων θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα μέλη έτσι ώστε να μπορούν να αγωνιστούν. Στη περίπτωση αυτή, πολλές ΕΠΣ θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος εσόδων.

Καλές οι αλλαγές και ο τρόπος που θα λειτουργήσει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, αλλά περιμένουμε πρώτα και πάνω από όλα να βγει ωφελημένο το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός και όχι κάποια συμφέροντα.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια