Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστροφή σε επίσημους αγώνες στο τέλος Ιανουαρίου

Χαράλαμπος Αρβανιτάκης
08 Δεκεμβρίου 2020 / 15:43
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το καθολικό Lockdown στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κρατάει πάνω από ένα μήνα και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί,

ενώ ίσως την ερχόμενη Παρασκευή να υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά την επιστροφή στις προπονήσεις και φυσικά τον σχεδιασμό για τις επίσημες υποχρεώσεις των ομάδων.
Ο Χαράλαμπος Αρβανιτάκης είναι άνθρωπος του αθλητισμού, προπονητής ποδοσφαίρου, καθηγητής  φυσικής αγωγής και Διευθυντής του Γυμνασίου Αμφιπαγετών. Ασχολείται πάρα πολλά χρόνια σαν προπονητής και τα περισσότερα σαν υπεύθυνος των Ακαδημιών του Οδυσσέα Αυλιωτών, έχοντας για τη φετινή σεζόν και την ευθύνη της πρώτης ομάδας του Οδυσσέα που αγωνίζεται στην Α1. Μάλιστα έχει διατελέσει και πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας.
Ένας άνθρωπος που έχει βιώματα από το ερασιτεχνικό αλλά και το τοπικό ποδόσφαιρο και με δεδομένο τις Πανεπιστημιακές σπουδές του σε αυτό, κρίναμε ότι θα ήταν ο καταλληλότερος να μας μιλήσει για τη σημερινή κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να μας δώσει τις απαραίτητες «οδηγίες» ενόψει της επανέναρξης του, που φαίνεται να πραγματοποιείται μετά τις 10 Ιανουαρίου. 
Μας μίλησε για όλα όσα θα ήθελε να ξέρει ο Κερκυραίος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και έβαλε ορίζοντα επιστροφής σε επίσημους αγώνες τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της καραντίνας. Παράλληλα τόνισε τις ιδιαιτερότητες των Κερκυραίων, που λόγω τουρισμού κάνουν ελλιπή προετοιμασία.
 
Η διακοπή  των πρωταθλημάτων και κυρίως η αγωνιστική απραξία τουλάχιστον 5-6 εβδομάδων, πόσο θα επηρεάσει τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές;
Η αγωνιστική απραξία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει πάρα πολύ τον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή κυρίως όσον αφορά τη φυσική του κατάσταση ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας, με ελλιπή προετοιμασία.
 
Πρέπει να έχουν πρόγραμμα ατομικής προπόνησης οι αθλητές  και πόσο θα βοηθήσει αν το τηρήσουν;
Είναι απαραίτητο εκ μέρους των προπονητών να δοθεί ένα πρόγραμμα ατομικής προπόνησης στους αθλητές το οποίο να είναι ευχάριστο και εύκολο στην εκτέλεσή του και παράλληλα να δίνεται ιδιαίτερο βάρος σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες  ανάλογα με το άθλημα στο οποίο συμμετέχει ένας αθλητής.
 
Μετά την άρση του lockdown και εφόσον επιτραπούν οι ομαδικές προπονήσεις πόσος χρόνος απαιτείται από τους ποδοσφαιριστές ώστε να ετοιμαστούν για επίσημους αγώνες;
Ο ελάχιστος απαραίτητος χρόνος για προετοιμασία των ποδοσφαιριστών, ανάλογα και το επίπεδο στο οποίο αγωνίζονται, τοπικό ερασιτεχνικό, Γ’ εθνική κλπ, είναι από δύο- τρεις εβδομάδες και περισσότερο.
 
Στα τοπικά πρωταθλήματα τηρουμένων των δυσκολιών, σε ποιο βαθμό θεωρείς ότι θα επηρεαστούν οι ομάδες;
Ειδικά στην Κέρκυρα οι ομάδες που συμμετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό λόγω και του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου και ως γνωστόν η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών που απαρτίζουν τα ρόστερς των ομάδων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τουρισμό.
 
Η επιστροφή στους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου αν γίνει στα μέσα Γενάρη 2021 θα ακολουθήσει μια αποχή δυόμιση μηνών. Για να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα χρειαστούν πολλές εμβόλιμες αγωνιστικές. Τι θα σημαίνει αυτό για τις ομάδες;
Οι ομάδες που έχουν μεγάλα ρόστερς θα μπορούν να προχωρήσουν σε «ροτέισον» και εύκολα θα αναπληρώσουν ποδοσφαιριστές που είτε θα τραυματιστούν είτε θα τιμωρηθούν και θα απέχουν από τις υποχρεώσεις τους, από την άλλη μεριά θα είναι δύσκολη διαδικασία για ομάδες με ολιγομελή ρόστερς.
 
Προπονητικά τι θα πρέπει να ακολουθήσει  ένας ποδοσφαιριστής ώστε να μην πάει «χαμένο» το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας που έκανε στην αρχή της σεζόν;
Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχει δοθεί από τους προπονητές τους για τη διάρκεια της καραντίνας, Καλό είναι να εκτελούν το πρόγραμμα ανά ομάδες των δύο – τριών ατόμων για την αρτιότερη και πιο ευχάριστη εφαρμογή του ιδιαίτερα δε όταν στην προπόνηση περιλαμβάνονται και στοιχεία τεχνικής.
 
Σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα συνιστούσατε στην διοργανώτρια να κάνει επανέναρξη των επίσημων αγώνων (σε πρωτάθλημα ή κύπελλο);
Εάν το lockdown λήξει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021, τότε η επανέναρξη των επίσημων αγώνων είναι καλό να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 30-31 Ιανουαρίου.
 
Για τον Οδυσσέα πως βλέπεται να πηγαίνει η χρονιά με δεδομένο ότι εκτός των άλλων έχει και μια νέα ομάδα με πολλά παιδιά της Ακαδημίας;
Τα αρχικά συμπεράσματα είναι θετικά και αισιόδοξα, έχουμε ένα νεανικό σύνολο στο οποίο συμμετέχουν και κάποιοι έμπειροι ποδοσφαιριστές για να βοηθήσουν τους νεώτερους να εγκλιματιστούν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Α1 κατηγορίας. Πιστεύω ότι η βαθμολογική συγκομιδή μας αδικεί και δεν οφείλεται μόνο στη δική μας απειρία…
Γενικά θεωρώ ότι αν υπηρετήσουμε όλοι μαζί, διοίκηση-προπονητής-ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι, το πλάνο που έχουμε θέσει από την αρχή της ποδοσφαιρικής περιόδου τότε δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε για το μέλλον αυτής της ομάδας.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια