Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη βουλή το θέμα της αναδιάρθρωσης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο

ΕΠΟ
02 Σεπτεμβρίου 2020 / 18:31
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Η βουλευτής της Β΄ Πειραια, Φωτεινή Μπακαδήμα έφερε στη βουλή το θέμα της αναδιάρθρωσης

των επαγγελματικών κατηγοριών κατηγορώντας τον Υφυπουργό αθλητισμού Λ. Αυγενάκη για μεγάλη καθυστέρηση σε ότι αφορά τις αποφάσεις. Να σημειώσουμε ότι από τις 3 Αυγούστου, Super League 2 και Football League, έστειλαν επιστολή στην ΕΠΟ σχετικά με την αναδιάρθρωση. Η Ομοσπονδία ενημέρωσε τον κ. Αυγενάκη για μια αναδιάρθρωση με δυο διαφορετικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα για να γίνει ο δεύτερος, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό, γίνονται ακόμα συζητήσεις και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Ο κ. Αυγενάκης απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση Φ. Μπακαδήμα (ΜέΡΑ 25) είπε ότι ζήτησε την επίσημη θέση της διοργανώτριας αρχής των πρωταθλημάτων Super League 2 και Football League, τις αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου επί των προσφυγών για τις αποφάσεις της ΕΠΟ και το σχέδιο βιωσιμότητας μαζί με πλάνο κριτηρίων, προκειμένου να γίνει αμέσως διαβούλευση για τη νέα διάρθρωση των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών κατηγοριών, αλλά ακόμα αναμένει.
Επίσης ο κ. Αυγενάκης ανέφερε: «Με κατηγορείτε ευθαρσώς ότι επί δίμηνο μεταθέτω τις ευθύνες μου. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, όμως, συνεδρίασε στις 19 Αυγούστου σχετικά με την ενοποίηση της δεύτερης και τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας και ενημέρωσε το Υπουργείο, με επιστολή στις 20 Αυγούστου. Πριν από 12 ημέρες.
Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης αφού επεσήμανε ότι η περσινή αναδιάρθρωση του κ. Βασιλειάδη (ΣΥΡΙΖΑ) απέτυχε, μάλιστα το κόμμα του την είχε καταψηφίσει, τόνισε αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης:

1. Η προσεχής SL2 να έχει 18 ομάδες και η FL 16 ομάδες, ή 2. να μας ζητήσει την κατάργηση της FL με νόμο και η SL2 να διεξαχθεί με 34 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους των 17 με γεωγραφικά κριτήρια προκειμένου να υπάρξει μείωση εξόδων των μετακινήσεων.
Η ΕΕ της ΕΠΟ, όμως, δεν είχε καμία τέτοιου είδους απόφαση από τη διοργανώτρια αρχή, την SL2-FL. Τυπικά -ως υπερκείμενη αρχή- μπορεί να αποφασίσει, αλλά, ηθικά πρέπει να συμφωνούν και οι ΠΑΕ.
Αμέσως, επί των αποφάσεων της ΕΠΟ υπήρξαν προσφυγές τριών ΠΑΕ (Κασσιόπη, Απόλλων Πόντου και Χανιά) στο Διαιτητικό Δικαστήριο.
Όταν η ΕΠΟ μας έστειλε επιστολή με τις αποφάσεις της (20/8), της απαντήσαμε αυθημερόν ότι:  Συμφωνούμε ότι απέτυχε η δομή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως εφαρμόσθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Είμαστε υπέρ στοχευμένων ενεργειών για την καλύτερη διάρθρωση του ποδοσφαίρου, αλλά πάντα με κριτήρια για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του. Και βέβαια ενημερώνουμε ότι αναμένουμε:
α) τις αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου και
β) την επίσημη θέση της διοργανώτριας αρχής SL2-FL
για να καθίσουμε όλοι μαζί και να πάρουμε μια απόφαση σωστή, βιώσιμη και γρήγορα, έπειτα από διαβούλευση.  Όχι ερήμην.
Αναμένουμε λοιπόν την επίσημη θέση, που θα στηρίζεται σε κριτήρια, σε σχέδιο βιωσιμότητας, σε πλάνο και θα είναι, φυσικά, προϊόν ευρείας διαβούλευσης!
Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, αν το αρμόδιο όργανο της SL2 – FL δεν μπορεί να πάρει συγκεκριμένη απόφαση, αρκεί να υπάρχει η απόφαση των οργάνων που να λέει ξεκάθαρα «δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε πρόταση, άρα εσείς ως Κυβέρνηση βρείτε λύση».
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Και η ποδοσφαιρική οικονομία και η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χωράει πολύ λιγότερες ΠΑΕ απ’ όσες καταναλώνει. Κι αυτή τη στιγμή φτάνουν στις 48».
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια