Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβολή της κλήρωσης των πρωταθλημάτων - Πρόβλημα με δήλωση συμμετοχής στο κύπελλο

ΕΠΣ Κέρκυρας
02 Σεπτεμβρίου 2020 / 18:07
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κανονικά είχε προγραμματιστεί κλήρωση για τα τοπικά πρωταθλήματα την Τετάρτη 2/9, αλλά αναβλήθηκε

σωστά κατά την άποψή μας, αφού υπήρχαν εκκρεμότητες με την Α΄ κατηγορία, που θα λύνονταν στο Δ.Σ. της ΕΠΣΚ την ίδια μέρα.
Λογικά ο καταρτισμός των ομίλων των 25 ομάδων της Α΄ κατηγορίας το βράδυ της Τετάρτης ήταν απαραίτητος για να γίνει η κλήρωση, αφού στην Α1 τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Σχετικά με το κύπελλο, μας δημιουργήθηκε μια απορία διαβάζοντας μια ανακοίνωση της ΑΕ Φαιάκων, που ανήκει στην Α΄ ΕΠΣΚ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Επίσης περιμένουμε να μάθουμε τι θα γίνει με τα τρία σωματεία που δεν δήλωσαν συμμετοχή στο κύπελλο, για το αν θα τιμωρηθούν με πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών, διότι ούτε εμείς θέλαμε να δηλώσουμε συμμετοχή αλλά μας είπαν στην ΕΠΣ ότι είναι υποχρεωτική. Αν τελικά δεν είναι, έχουμε ζητήσει την εξαίρεση της ομάδας μας από την κλήρωση του κυπέλλου Κέρκυρας».
Η απορία με τον θεσμό του κυπέλλου έχει σχέση με το ποιες ομάδες πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά συμμετοχή, γιατί ως την τελευταία σεζόν στην ΕΠΣΚ ήταν υποχρεωτικά σε Α1 και Α και προαιρετικά στη Β. Τι γίνεται όμως μετά την κατάργηση της Β;
 
Στην προκήρυξη τη ΕΠΣΚ (άρθρο 1 παρ. α) και δ) αναφέρει τα εξής:
1. ΔΗΛΩΣΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
α) Στους αγώνες συμμετέχουν όλες οι ομάδες που δικαιούνται, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κ.Α.Π:
δ) Στα σωματεία που δε θα  υποβάλλουν δήλωση συμμετοχής θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον Κ.Α.Π. / Ε.Π.Ο ποινές, ενώ τα σωματεία της Γ’ εθνικής θα έχουν τις συνέπειες που ορίζει η Ε.Π.Ο.
Δεν διευκρινίζει η Ένωση ποιες είναι οι ομάδες, παραπέμποντας στις διατάξεις του ΚΑΠ. Η ΑΕ Φαιάκων ανέφερε ότι η ΕΠΣΚ τους τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο κύπελλο, αλλά ο ΚΑΠ στο άρθρο 38 που αναφέρεται στη συμμετοχή των ομάδων άλλα λέει. Δείτε για την υποχρεωτική συμμετοχή τι λέει:
«Οι ΕΠΣ διοργανώνουν, κάθε αγωνιστική περίοδο, Κύπελλο ερασιτεχνικών ομάδων της επικράτειάς τους, στο οποίο θα μετέχουν υποχρεωτικά οι ομάδες της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, οι ομάδες της Α’ τοπικής κατηγορίας των ΕΠΣ και προαιρετικά οι υπόλοιπες ομάδες και οι ερασιτεχνικές ομάδες σωματείων που ίδρυσαν ΠΑΕ».
Αυτό με απλά λόγια λέει ότι στην Κέρκυρα, από τις ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων,  υποχρεωτικά μόνο οι ομάδες της Α1 έπρεπε να δηλώσουν συμμετοχή. Όλες οι άλλες προαιρετικά. Θα μπορούσε η ΕΠΣΚ στην προκήρυξή της να αναφερθεί στο άρθρο αυτό του ΚΑΠ, αν και τα σωματεία  εύκολα θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν το άρθρο.
Αν πούμε ότι τρία σωματεία της ΕΠΣΚ δεν δήλωσαν συμμετοχή και δεν είναι της Α1, τότε δεν κινδυνεύουν με καμιά τιμωρία, κατά τη δική μας εκτίμηση.
Τώρα αν ένα σωματείο δήλωσε συμμετοχή στο κύπελλο (καλώς ή κακώς δεν το εξετάζουμε) υποχρεωτικά πρέπει να παίξει, άλλως τιμωρείται.

Να σημειώσουμε ότι λίγες ώρες μετά τη σύνταξη αυτού του κειμένου, έχει Δ.Σ. η ΕΠΣΚ και υπάρχει θέμα συμπλήρωσης και της προκήρυξης του κυπέλλου.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια