Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι προκηρύξεις πρωταθλημάτων και κυπέλλου

ΕΠΣΚ
14 Αυγούστου 2020 / 17:14
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας το βράδυ της Πέμπτης 13/8 ενημέρωσε για τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων

και του κυπέλλου για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα ενημέρωσε για τα έγγραφα και τα έντυπα που χρειάζονται ώστε να δηλώσει μια ομάδα τη συμμετοχή της. Πολλά, αλλά αναγκαία, με βάση και τις οδηγίες της ΕΠΟ. Ενημέρωσε βέβαια ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουν και τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, αλλιώς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα, αλλά και μεταγραφών.
 
Στο θέμα των προκηρύξεων υπάρχουν αρκετές διαφορές σε αυτή των πρωταθλημάτων και κυρίως η κατάργηση της Β΄ κατηγορίας, που ενσωματώνεται με την Α΄ και η διεξαγωγή της Α1 σε δυο ομίλους. 
Σε ότι αφορά την Α1 θα γίνει σε δυο ομίλους, τα κριτήρια είναι γεωγραφικά και δεν υπάρχει έκπληξη στη διαμόρφωσή τους. Αν δεν υπάρξει απρόοπτο με τον covid-19 η Α1 ξεκινάει 2-3 Οκτωβρίου (δηλώσεις συμμετοχής ως 24/8 στις 12.00) και μια εβδομάδα αργότερα 9-10 Οκτωβρίου η Α΄(δηλώσεις συμμετοχής ως 26/8 στις 12.00).
Το παράβολο συμμετοχής για τη νέα σεζόν, είναι μειωμένο, στα 175€ για την Α1 και στα 125€ για την Α΄.
Υπάρχει στο άρθρο 3 στην παρ. 5 αναφορά για τις ομάδες Β΄ κατηγορίας και ότι δύνανται να αγωνίζονται σε «ξερό γήπεδο». Προφανώς κάποιο λάθος υπάρχει εδώ, αφού τα τοπικά πρωταθλήματα δε θα έχουν Β΄ κατηγορία, ούτε ανάλογο γήπεδο υπάρχει.
 
Μάλιστα υπάρχει αναφορά στην ενότητα «γιατρός αγώνα» και βλέπουμε για πρώτη φορά ότι ένα παιχνίδι μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία γιατρού. Η προκήρυξη της ΕΠΣΚ (άρθρο 9), στηριζόμενη  στο άρθρο 16 του Κ.Α.Π όπως αναφέρει: «Σε όλους τους αγώνες, όλων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ανδρών και ακαδημιών είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα». Η δική μας εκτίμηση, με όσα έχουμε δει στα γήπεδα, είναι ότι η απουσία γιατρού και η αναπλήρωσή του με νοσηλευτή ή διασώστη, εγκυμονεί κινδύνους και ίσως έπρεπε να εκτιμηθεί διαφορετικά.
 
Για το θέμα της διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α1 θα γίνουν, δύο όμιλοι των οχτώ ομάδων και μπαράζ στη συνέχεια αφού καταρτιστούν δυο νέοι όμιλοι, ο ένας με τους 4 πρώτους κάθε ομίλου και ο άλλος με τους 4 τελευταίους. Εφτά παιχνίδια στα μπαράζ όπου με κλήρωση θα βγουν οι ομάδες και οι έδρες. Ένα σύστημα κατά την άποψή μας που αδικεί, καθώς θα έπρεπε ο πρωταθλητής να παίξει διπλούς αγώνες με όλες τις ομάδες του άλλου ομίλου στα μπαράζ και να μεταφερθούν βαθμοί και αγώνες από τον δικό του.
Στην Α΄ κατηγορία που λογικό είναι να καταρτιστούν οι δυο όμιλοι που προβλέπεται μετά τις δηλώσεις συμμετοχής, ο τρόπος διεξαγωγής του θα ανακοινωθεί τότε. Να σημειώσουμε ότι την περίοδο 2021-22 η προκήρυξη λέει ότι θα έχουμε πάλι Α1 (16 ομάδων), Α΄(16 ομάδων) και Β΄ κατηγορία με όλες τις υπόλοιπες.

Όσο για τον αγώνα «Αλληλεγγύης» που γίνεται κάθε χρόνο η διάταξη αναφέρει: Ο «Αγώνας αλληλεγγύης ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου», ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον κυπελλούχο της Ε.Π.Σ.Κ, θα διεξαχθεί πριν την έναρξη της επόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου. Στον φετινό αγώνα συμμετέχουν τα σωματεία Ο.Φ.Α.Μ (πρωταθλητής Α1 κατηγορίας) και Α.Ο ΠΑΞΟΙ (εκπρόσωπος κυπέλλου Ε.Π.Σ Κέρκυρας). Τα έσοδα του αγώνα αυτού διατίθενται για τις ανάγκες του Ταμείου Αλληλεγγύης Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Ε.Π.Σ.Κ.
 
Οι νέες επιτροπές για την περίοδο 2020-21 
 
Οι νέες επιτροπές οι οποίες αναλαμβάνουν εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, με την παρουσία των Κ. Σουλάνη και Χρ. Άνθη, αν και εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο της αντιπολίτευσης, ενώ φυσιολογικό είναι να απουσιάζουν μετά από χρόνια οΙ. Μουζακίτης ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του και τη συμμετοχή του με τη πλειοψηφούσα παράταξη και ο Α. Αλεξάκης, που και αυτός κρατάει αποστάσεις.
 
Το Δ.Σ της Ε.Π.Σ Κέρκυρας στη συνεδρίασή του στις 12.8.2020 όρισε τους προέδρους των επιτροπών για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο, σύμφωνα με καταστατικό της, ως εξής: 
  • Επιτροπή διοργάνωσης πρωταθλημάτων - κυπέλλου: Κούρκουλος Χριστόδουλος
  • (πρόεδρος) – Νάος Γιώργος (αντιπρόεδρος – υπεύθυνος κυπέλλου)
  • Τεχνική Επιτροπή και διοργανώσεων υποδομών: Κουλόπουλος Γιώργος
  • (πρόεδρος) – Σουλάνης Κώστας (αντιπρόεδρος)
  • Επιτροπή παρατηρητών: Νάος Γιώργος
  • Επιτροπή ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων: Άνθης Χρήστος
  • Επιτροπή στατιστικής και γηπέδων: Κουλόπουλος Γιώργος
  • Επιτροπή Προμηθειών: Νάος Γιώργος
  • Επιτροπή ασφάλισης και υγείας: Σουλάνης Κώστας
  • Επιτροπή ασφάλειας και πρόληψης βίας: Σκλαβούνου Νίκη
  • Επιτροπή ταμείου αλληλεγγύης: Σκλαβούνου Νίκη
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια