Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέλος στα ποσοστά που δίνουν οι διαιτητές στις Ενώσεις

Διαιτησία
12 Αυγούστου 2020 / 16:27
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Σε όλη την Ελλάδα, από την εποχή που ουσιαστικά «διέλυσαν» τους Συνδέσμους Διαιτητών και «κατήργησαν» την Ομοσπονδία τους,

με την ΕΠΟ να κάνει κουμάντο, μια ένσταση που είχε μεγάλη σημασία ήταν να μην παίρνουν οι Ενώσεις τα ποσοστά που έδιναν οι διαιτητές για κάθε αγώνα που συμμετείχαν.

Και στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΣΚ η προηγούμενη αλλά και η τωρινή αντιπολίτευση, είχε τονίσει ότι αυτό είναι παράνομο, εξηγώντας ότι οι ΕΠΣ έχουν μέλη τα σωματεία και όχι τους διαιτητές, άρα δεν μπορούν να καρπώνονται χρήματα (ποσοστά) από αυτούς. Μάλιστα το κρίσιμο ερώτημα ήταν πώς και με ποιον τρόπο φαίνεται το έσοδο αυτό λογιστικά και πού πηγαίνουν τα χρήματα, αφού ποτέ στις Γ.Σ. της ΕΠΣΚ δεν υπήρξε κάτι ξεκάθαρο, με αριθμούς όπως ζητούσε, τουλάχιστον η αντιπολίτευση, με τον αείμνηστο Άκη Γιούργα και τον Κώστα Ρούσινο. Μάλιστα η απάντηση ότι η εξελεγκτική επιτροπή στους οικονομικούς απολογισμούς έβρισκε τα πάντα σωστά, δεν έπειθε τότε, γιατί πάντα ήταν από την «πλειοψηφούσα»  παράταξη και τύχαινε αμφισβήτησης.

Η εκτίμησή μας είναι, να γίνει κάποια στιγμή έλεγχος για τα τελευταία 11 χρόνια που τα ποσοστά των διαιτητών πηγαίνουν στην Ένωση, πόσα ήταν τα χρήματα που πήρε, αλλά και αν έχουν περαστεί στα βιβλία. Και να τονίσουμε ότι κάποιοι διαιτητές που έπαιζαν σε Πανελλήνια πρωταθλήματα δεν έδιναν ποσοστά, αυτό τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες μας, χωρίς η Ένωση να έχει αναφέρει ποτέ κάτι.

Η επίσκεψη του Λ. Αυγενάκη στο νησί και τα γραφεία του Συνδέσμου διαιτητών έφερε στην επιφάνεια το θέμα ακόμα μία φορά, αφού ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Αρμενιάκος.
Κάποια πράγματα άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα σε ότι αφορά τον αθλητισμό, αφού γίνεται καταγραφή ομάδων, αθλητών, προπονητών, αθλητικών εγκαταστάσεων και τρόπος εκλογής σε Ομοσπονδίες, σε μία  προσπάθεια να μπει σε σωστό δρόμο και εκτιμούμε ότι όλα αυτά είναι θετικά. Η ΕΠΟ άλλαξε και αρχιδιαιτητή, αλλά και «μυαλά» σε ότι αφορά τα ποσοστά των διαιτητών, που στον νέο κανονισμό διαιτησίας, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, ξεκαθαρίζει ότι οι διαιτητές δε θα δίνουν πλέον ποσοστά στις Ενώσεις.
 
Στο άρθρο 13, παρ. 15 αναφέρεται το εξής: «Να μη φέρουν ουδεμία υποχρέωση να καταβάλουν στις οικίες ΕΠΣ οιοδήποτε ποσοστό των αποζημιώσεων που λαμβάνουν από τους αγώνες στους οποίους έχουν οριστεί σε διεθνές, εθνικό ή τοπικό επίπεδο».

Αυτό βέβαια δεν ικανοποιεί το αίτημα των Συνδέσμων διαιτητών της χώρας να λειτουργήσουν κανονικά όπως πριν και να είναι κάτω από τη σκέπη της Ομοσπονδίας τους.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια