Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άφησε τη σφραγίδα του και στον ΑΟ Κέρκυρα ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ

Ποδόσφαιρο
02 Μαρτίου 2020 / 18:29
Σπύρος Πίκουλας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έφυγε από τη ζωή, την 1η Μαρτίου, σε ηλικία 81 ετών, ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ.

Ήταν μία μεγάλη μορφή, ο οποίος πέρασε δύο φορές από τον πάγκο του ΑΟ Κέρκυρα, στο τέλος της δεκαετίας του ‘70 και στις αρχές της δεκαετίας  του ΄80.

Στην Κέρκυρα ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ ήρθε το 1979 και όπως μας είπαν ποδοσφαιριστές της ομάδας που τον είχαν τότε, προσπάθησε να εφαρμόσει το σύστημα 4-3-3 που είχε φέρει ο Μπόμπεκ και έπαιζε τότε η σπουδαία ομάδα του Παναθηναϊκού της δεκαετίας του ΄60, μεταμορφώνοντας προς το καλύτερο τον ΑΟ Κέρκυρα. Όλοι θυμούνται ότι ήταν  ίσως ο πιο σοβαρός και μετρημένος προπονητής που είχε περάσει από τον ΑΟΚ, ευγενέστατος και μετρημένος, ενώ τους έμεινε χαραγμένο στη μνήμη το φοβερό δεξί σουτ που είχε και τον χαρακτήριζε, βλέποντάς τον να κάνει προπονήσεις στους τερματοφύλακες.

Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ που είχε καθίσει στον πάγκο του ΑΟ Κέρκυρα ως το τέλος της περιόδου την πρώτη φορά, επέστρεψε δυο χρόνια αργότερα όταν η ομάδα ήταν και πάλι στη Γ΄ Εθνική και ήταν αυτός που βοήθησε αρκετούς νεαρούς Κερκυραίους να καθιερωθούν. Πέρασε τη δική του φιλοσοφία στους παίκτες, ήταν ένας θρύλος γι’ αυτούς με τα 7 πρωταθλήματα και τα 2 κύπελλα, με τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, με τις συμμετοχές στην Εθνική ομάδα, υπήρχε σεβασμός από όλους και θεωρείται ακόμη και σήμερα μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές που πέρασαν από τον πάγκο του ΑΟ Κέρκυρα

Η είδηση του θανάτου του στεναχώρησε πολύ κόσμο στο νησί, ιδιαίτερα όλους αυτούς που τον είχαν ζήσει και τον γνώρισαν, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για έναν ευγενικό, καταρτισμένο και σοβαρό προπονητή που δίδαξε ποδόσφαιρο και ήθος.




Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 18 Φεβρουαρίου του 1939, έκανε καριέρα στον Παναθηναϊκό, όπου σε 12 χρόνια έπαιξε σε 196 αγώνες στην Α΄ Εθνική, πετυχαίνοντας 97 γκολ, ενώ είχε 13 συμμετοχές και ένα γκολ στα κύπελλα Ευρώπης. Ήταν ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού που σκόραρε σε ευρωπαϊκό αγώνα, στο 1-1 με τη Γιουβέντους, τον χαρακτήριζε το παρατσούκλι «κούνελος», ενώ εθεωρείτο ένας από τους ποδοσφαιριστές με το πιο ευθύβολο και δυνατό σουτ, για τον λόγο αυτό για τους συμπαίκτες του ήταν και ο «Παπακανόνης», αφού πέτυχε πάρα πολλά γκολ από μακρινές αποστάσεις.

Με τον Παναθηναϊκό πήρε 6 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα και είναι ο μοναδικός που έχει σημειώσει χατ τρικ σε αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Έπαιξε και στην ΑΕΚ κατακτώντας το πρωτάθλημα το 1971. Με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ αγωνίστηκε το από το 1958 μέχρι το 1965 και σκόραρε 7 γκολ.
Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία, από την Αναγέννηση Άρτας και συνέχισε σε Πανναυπλιακό, ΑΟ Κέρκυρα, Τυνησιακό, Καλλιθέα και Φωστήρα, ενώ 1980 - 1981 και 1982 - 1983 εργάστηκε ως προσωρινός προπονητής του Παναθηναϊκού αλλά και ως προπονητής της Εθνικής Ελπίδων.

Σπύρος Πίκουλας

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια