Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκτακτο συμβούλιο στις 21/6

Superleague
14 Ιουνίου 2018 / 17:20
Σπύρος Πίκουλας

ΑΘΗΝΑ. Τα περιθώρια στενεύουν, απόφαση για τον τρόπο που θα γίνει η αλλαγή στη Superleague δεν έχει παρθεί.

Είμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι παράγοντες έχουν αργήσει πολύ να πάρουν αποφάσεις, τέτοιες που θα βοηθήσουν να σωθεί το προϊόν που παρακμάζει, αλλά με τις παρεμβάσεις της UEFA και με τη δουλειά κυρίως του Υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη και του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, φαίνεται κάτι στο βάθος.
Μετά από μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων, οι ομάδες και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν δεχθεί το πλάνο του Βασιλειάδη για ριζική αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, με στόχο τη δημιουργία τριών κατηγοριών με 12 ομάδες η καθεμία. Superleague 1, Superleague 2, Football League, συνολικά 36 επαγγελματικές ομάδες (όσες είναι και σήμερα, απλά θα είναι σε τρεις κατηγορίες και κυρίως η πρώτη θα είναι πιο ανταγωνιστική με τις 12 ομάδες).
 
Μεταβατική η σεζόν 2018-2019
 
Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρξει η μεταβατική σεζόν 2018-2019, αυτή που ξεκινάει σε δύο μήνες δηλαδή. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μέρες τώρα και θα κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα (και με την έκτακτη σύγκριση του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκα που θα πάρει αποφάσεις και ορίστηκε στις 21/6/2018), έχουν σκοπό τέλος Ιουνίου να περάσει το πλάνο και όλα να πάρουν το δρόμο τους, με δυο πλάνα, το βασικό και το εναλλακτικό.
Το βασικό πλάνο:
1. Την σεζόν 2018-19 πρωτάθλημα Superleague με τη συμμετοχή 16 ομάδων.
2. Στο πρωτάθλημα αυτό μετά το πέρας της κανονικής περιόδου των 30 αγωνιστικών θα γίνουν πλέι-οφ και πλέι-αουτ.
3. Στα πλέι-οφ θα συμμετάσχουν οι ομάδες από την 1η έως την 6η θέση, με στόχο την ανάδειξη του πρωταθλητή και φυσικά τις ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη.
4. Η 7η και η 8η θέση ουσιαστικά σε οδηγούν σε πρόωρες διακοπές.
5. Στα πλέι-άουτ για την αποφυγή του υποβιβασμού θα συμμετάσχουν οι ομάδες από την 9η έως την 14η θέση της κανονικής περιόδου. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα μένουν στη μεγάλη κατηγορία η 1η και η 2η ομάδα (δηλαδή η 9η και η 10η τελικά).
6. Η 15η και η 16η ομάδα μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις (τρόπον τινά) υποβιβάζονται στη νέα κατηγορία που δημιουργείται, τη Σούπερλιγκ 2.
Συνοπτικά:
Το πρωτάθλημα 2018-2019 θα έχει 16 ομάδες. Στο τέλος του θα μείνουν 12 (πιθανότατα 10+2 που θα ανέβουν από τη Football League ή με κάποιο άλλον τρόπο) και με αυτές τις 12 ομάδες θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-2020. Με τέσσερις γύρους για την ανάδειξη πρωταθλητή και ευρωπαϊκών εισιτηρίων.
Θα δημιουργηθεί για τη σεζόν 2019-2020 η νέα κατηγορία Σούπερλιγκ 2, με τη συμμετοχή 12 ομάδων. Ο πιο πιθανός συνδυασμός (6+6), δηλαδή έξι ομάδες από τη Σούπερλιγκ της εφετινής σεζόν και έξι από τη Football League. Μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός και να γίνει (4+8). Παράλληλα θα υπάρχει και η Football League, με τη συμμετοχή 12 ομάδων από τη σεζόν 2019-2020.
 
Το πλάνο με τις 20 ομάδες
 
Το πλάνο αυτό θέλει τις ομάδες να αυξάνονται στις 20  για τη Superleague, με στόχο τελικά να μείνουν πάλι οι γνωστές 12+12+12 στο τέλος της περιόδου 2018-2019. Χωρίς πλέι-οφ και πλέι-άουτ, αλλά προφανώς μία κανονική περίοδο με 38 αγώνες για κάθε ομάδα. Αυτό το σχέδιο το εξετάζει η διοίκηση της Σούπερ Λίγκας πρέπει να ενημερώσει τις ομάδες, είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν όλα, το ξεκαθάρισε ο Βασιλειάδης στη συνάντηση της Τετάρτης 13/6/ με τα στελέχη της ΕΠΟ και της Σουπερλίγκας. Δεν θέλει να γίνει τίποτα εν κρυπτώ, αλλά να ενημερωθούν όλες οι ομάδες και μετά θα προχωρήσει ή όχι στην επόμενη φάση το σχέδιο, με τη συναίνεση να είναι μονόδρομος.
 
Μόνο με αναδιάρθρωση τα 30εκατ.
 
Η Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ στους παράγοντες (+ τα 30-40 της NOVA), αν δεν δεχθούν τη συγκεκριμένη αναδιάρθρωση και φυσικά τους όρους λειτουργίας των πρωταθλημάτων. Εκεί πατάει για να προχωρήσει το σχέδιο και είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα λύσει και το πρόβλημα των άστεγων τηλεοπτικά ομάδων.  Η κυβέρνηση θέλει οικονομική διαφάνεια, επιτροπή που θα ελέγχει που ξοδεύονται τα χρήματα, κινήσεις ουσίας για την αντιμετώπιση της βίας, μία γενικότερη κάθαρση του προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδιάρθρωση και αποδοχή των όρων που θέτει η Κυβέρνηση (με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA) θα προχωρήσουν όλα ομαλά και θα εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια.
Επειδή οι εξελίξεις λόγω πίεσης χρόνου, είναι ραγδαίες, αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις και δηλώσεις και σίγουρα πριν το τέλος του μήνα θα έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και θα ξέρουμε πως θα βαδίσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Σπύρος Πίκουλας

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια