Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τιμή οι αγώνες, για το φαινόμενο Αρσένης Τσιμίνος

Αρσένης Τσίμινος
25 Οκτωβρίου 2017 / 17:52
Σπύρος Πίκουλας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου ο Κερκυραϊκός Γ.Σ με τη συνεργασία της Τ.Ε ΣΕΓΑΣ Κέρκυρας, της Π.Ι.Ν και του ΔΟΠΑΠ,

διοργανώνει τον Αγώνα Δρόμου Νεολαίας στο χώρο της Πάνω Πλατείας προς τιμήν του Αρσένη Τσιμίνου ο οποίος 37 χρόνια πριν στις 2/10/1980 έκανε στο στάδιο Καραϊσκάκης Παγκόσμιο ρεκόρ στα 2.000μ. στιπλ εφήβων με χρόνο 5:25.01. Ένα ρεκόρ που έχει μείνει ως σήμερα, σε ένα αγώνισμα που Κενυάτες και Αιθίοπες είναι με τεράστια διαφορά οι μετρ στο αγώνισμα των φυσικών εμποδίων, αλλά ο Τσιμίνος ίσως είναι ο μόνος λευκός στον κόσμο που και σήμερα θα μπορούσε να τους κερδίσει, ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο.

Όμως ο Αρσένης Τσιμίνος που ήταν ανακάλυψη του Νίκου Μόσχου και αυτός που τον προέτρεψε να αφήσει το ποδόσφαιρο (έπαιζε τότε στον Όλυμπο) και να ασχοληθεί σοβαρά με τους δρόμους ημιαντοχής, αφού διέκρινε το τεράστιο του ταλέντο. Φυσικά πέρασαν πολλές «μπόρες» για να μπορέσουν να βρουν τη χημεία που τους έκανε να είναι ατέλειωτες ώρες μαζί κάθε μέρα και για προπόνηση και για ψυχολογική υποστήριξη, αφού ο πρωταθλητισμός που έκανε ο Αρσένης ήθελε τεράστια θέληση, είχε μεγάλες στερήσεις και μια ζωή εντελώς διαφορετική από τα παιδιά της ηλικίας του.
Το να βλέπεις στις έξι το πρωί στην πλατεία στους χώρους που είχε χόρτο (δεν υπήρχε πουθενά αλλού στο νησί), τον Αρσένη να προπονείται υπό τις οδηγίες του Νίκου Μόσχου και το απόγευμα να έχει τη δεύτερη προπόνηση της ημέρας, απλά σε προϊδέαζε ότι κάτι καλό πάνε να κάνουν προπονητής και αθλητής και όταν άρχισαν να έρχονται οι διακρίσεις οι προπονήσεις δεν περιορίστηκαν στο νησί, αλλά με μια βαλίτζα στο χέρι όλη τη σεζόν είχαν γίνει «ταξιδιώτες» αθλητής και προπονητής.
Ως αποτέλεσμα, ο Αρσένης σε ηλικία 19 ετών κατέρριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ στα 2000μ. και έγραψε το όνομά του και του Κερκυραϊκού και του νησιού, με χρυσά γράμματα στον παγκόσμιο αθλητισμό. Δεν είναι μόνο αυτή η διάκρισή του, ούτε τα πολλά χρυσά μετάλλια που έφερνε από παντού, αλλά έκανε κάτι μοναδικό, έγινε  κάτοχος 18 πανελλήνιων ρεκόρ.
Η μικρότερη τιμή που μπορεί να του απονεμηθεί είναι οι αγώνες που καθιερώνει προς τιμήν του ο Κερκυραϊκός κάθε χρόνο, σε αγωνίσματα που πλησιάζουν τα δικά του δεδομένα. Έτσι υπάρχουν κατηγορίες για 800μ. και 1000μ. αγοριών και κοριτσιών για τα δημοτικά σχολεία και 1200μ. για τα κορίτσια και 2.000μ για τα αγόρια για παιδιά Γυμνασίων.
Στους όρους συμμετοχής οι μαθητές πρέπει να είναι για τα δημοτικά γεννηθέντες το 2006 και μετά  και των γυμνασίων 2003-4-5. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν εξεταστεί από γιατρό και τρέχουν με ευθύνη των γονέων τους. Όσο για δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν μια ώρα πριν την έναρξη κάθε αγωνίσματος  ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τα 2.000μ. στις 10:30 και θα ακολουθήσουν ανά δεκαπέντε λεπτά τα 1200μ, τα 800μ κοριτσιών και μετά τα 800μ. αγοριών, στις 11:30 τα 1000μ κοριτσιών και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα 1.000μ των αγοριών. Φυσικά θα έχουμε τις απονομές στο τέλος, με μετάλλια διπλώματα κλπ.  
Σπύρος Πίκουλας

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια