Τετάρτη 08.07.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο 8ο Συμπόσιο Προπονητών Χάντμπολ ο Ν. Πέρρος

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
07 Ιουλίου 2026 / 15:54
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Στο 8ο Συμπόσιο Προπονητών Χάντμπολ, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ο Νίκος Πέρρος, συντονιστής των τμημάτων χάντμπολ του Κερκυραϊκού Γ.Σ. και άνθρωπος που συνέδεσε όσο λίγοι το όνομά του με την παρουσία και την ανάπτυξη του αθλήματος στην Κέρκυρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο Νίκος Πέρρος έχει αφήσει το δικό του στίγμα στο χώρο του χάντμπολ, κορυφαίος άνθρωπος και προπονητής με ήθος και με τεράστια προσφορά στη νεολαία και την κοινωνία. Το χάντμπολ είναι το άθλημα που έφερε στο νησί ο ίδιος πριν 45 χρόνια όταν ιδρύθηκε ο Φαίακας, ενώ τα τελευταία 7-8 εχει δημιουργήσει τμήμα στον Κερκυραϊκό και συνεχίζει με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος να προσφέρει. Αν και καταξιωμένος προπονητής (ήταν και στα κλιμάκια της Εθνικής) δεν σταματάει να επιμορφώνεται, δείχνοντας και στους νεότερους ότι το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» πρέπει να είναι όλων μας οδηγός.

Βρέθηκε στο 8ο Συμπόσιο Προπονητών Χάντμπολ, στις 4 και 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, ως συντονιστής των τμημάτων χάντμπολ του Κερκυραϊκού Γ.Σ., στο πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσης και αναβάθμισης του προπονητικού έργου του ιστορικού συλλόγου, σε αναμονή την φιλοξενία των δραστηριοτήτων των τμημάτων στο νέο κλειστό γυμναστήριο στις Αλυκές.

Το συμπόσιο συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Προπονητών Χάντμπολ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΧΑΝΘ, συγκεντρώνοντας προπονητές από όλη την Ελλάδα, με κοινό στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και την παρουσίαση των σύγχρονων εξελίξεων του αθλήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις των δύο κορυφαίων προσκεκλημένων προπονητών, του AlfredGislason και του MattiasAndersson, οι οποίοι αποτελούν μέλη του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής Γερμανίας, μιας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του παγκόσμιου χάντμπολ.

Με την ολοκλήρωση του συμποσίου, ο Νίκος Πέρρος δήλωσε: «Το χάντμπολ εξελίσσεται διαρκώς και εμείς οφείλουμε να ακολουθούμε τις νέες τάσεις, αντλώντας γνώσεις και εμπειρίες από χώρες που πρωταγωνιστούν διεθνώς. Οι εισηγητές του συμποσίου προέρχονται από μία από τις κορυφαίες σχολές χάντμπολ στον κόσμο και οι παρουσιάσεις τους ήταν εξαιρετικά χρήσιμες. Εκείνο όμως που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η απλότητα, η αμεσότητα και η φιλική διάθεση με την οποία μοιράστηκαν μαζί μας όχι μόνο τις προπονητικές τους γνώσεις, αλλά και τις προσωπικές τους εμπειρίες από το υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου χάντμπολ.

Για τον Κερκυραϊκό Γ.Σ. η επιμόρφωση δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Επενδύουμε στη γνώση, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση, συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις του αθλήματος».

Ο Κερκυραϊκός Γ.Σ., παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στη συνεχή εκπαίδευση των προπονητών του, θεωρώντας ότι η γνώση και η διαρκής επιμόρφωση αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του χάντμπολ και την ουσιαστική καλλιέργεια των νέων αθλητών και αθλητριών του συλλόγου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η συνάντηση του Νίκου Πέρρου με τον Κώστα Τσαβδαρίδη, στα παρασκήνια του Συμποσίου. Οι δύο τους είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τις κοινές τους διαδρομές με τις Εθνικές Ομάδες Παίδων, Εφήβων και Νέων, που κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2011, το οποίο φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αγώνες και στο ιστορικό γήπεδο της ΧΑΝΘ.

Αναπολώντας εκείνα τα χρόνια, ο Νίκος Πέρρος δήλωσε: «Με τον Κώστα μοιραστήκαμε έξι υπέροχα χρόνια στις Εθνικές Ομάδες. Για μένα ήταν ένα ακόμη πανεπιστήμιο, αυτή τη φορά στην πράξη. Ως αθλητής υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς που ανέδειξε το ελληνικό χάντμπολ, ενώ και ως προπονητής έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις. Πάνω απ' όλα όμως είναι ένας αδελφικός φίλος. Οι κοινές εμπειρίες, οι αγώνες, οι νίκες και οι δυσκολίες που ζήσαμε μαζί δημιούργησαν έναν δεσμό που παραμένει αναλλοίωτος στον χρόνο. Ο "Τσάβ" θα είναι πάντα ένας άνθρωπος που εκτιμώ και αγαπώ ιδιαίτερα.»

Στιγμές όπως αυτή αποδεικνύουν ότι το χάντμπολ δεν δημιουργεί μόνο καλούς αθλητές και προπονητές. Δημιουργεί σχέσεις ζωής, φιλίες που αντέχουν στον χρόνο και μια μεγάλη οικογένεια, η οποία συνεχίζει να υπηρετεί το άθλημα με το ίδιο πάθος, είτε μέσα είτε έξω από τα γήπεδα.

Εμφανίσεις: 616
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Συνεργάστηκε στο ξεκίνημα με την «Αθλητική Πορεία της Κέρκυρας», ενώ από τις αρχές του ΄92 και για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα». Από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ» και από το 2000 και για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ». Από το 2015 εργάζεται στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», ενώ συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Channel (στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του) και Start TV, συνολικά 15 χρόνια.