ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Κέρκυρας: «Από ΟΠΕΚΕΠΕ σε νέο προϋπολογισμό και ΚΑΠ της ΕΕ: "Ένα τσιγάρο δρόμος΄»

"Εννοείται ότι αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων απαιτεί εργατικό – διεθνιστικό – πανευρωπαϊκό συντονισμό και οργανωμένη, ορμητική εμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο της Ιστορίας. "

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Σίγουρα η προσπάθεια κυβέρνησης και παπαγάλων – ΜΜΕ να κουκουλώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έπεσε στο κενό. Εργαζόμενοι και μικροαγρότες ξέρουν πολύ καλά ότι «διαχρονικές παθογένειες», «μαζί τα φάγαμε» και μαυρογιαλούροι βαραίνουν κυβερνήσεις, «αυτοδιοικητικές» αρχές, επιχειρηματικά συμφέροντα, χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο κι όχι τις λαϊκές τάξεις. Ο πολυδιαφημισμένος εκσυγχρονισμός τους και τα πράσινα «αναπτυξιακά» άλογα, ειδικότερα στον αγροτικό χώρο, έφεραν:
- αποδιάρθρωση του παραδοσιακού πρωτογενούς τομέα
- ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών
- κλείσιμο-διάλυση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών
- οικονομική ενίσχυση των αγροτοδιατροφικών βιομηχανιών, που πίνουν το αίμα των εργαζομένων (7ήμερα, κακοπληρωσιά, εργατικά ατυχήματα)
- τάισμα των καρτέλ και των κυρίαρχων μαφιόζικων κυκλωμάτων με επιδοτήσεις και φτηνά εργατικά χέρια (ακόμη και μεταναστών από τα camp)
- ερήμωση χωριών, ξεκλήρισμα της αγροτιάς
- περιβαλλοντική καταστροφή ( άρπα – κόλλα τουριστικοποίηση, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, εξορύξεις...)
Το πρόσφατο σχέδιο του νέου Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2028-2034), που παρουσίασε στις 16/7/2025 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:
- Είναι «κομμένο – ραμμένο» στα μέτρα της πολεμικής οικονομίας – υστερίας της ΕΕ. Πενταπλασιάζει τις πολεμικές δαπάνες, που προστίθενται και διογκώνουν τις αντίστοιχες ΝΑΤΟϊκές (5% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα), ενώ πετσοκόβει 100 δισ. ευρώ (σε πραγματικές τιμές) από την ΚΑΠ (μείωση 30%), δίνοντάς τα στον Ζελένσκι!
- Ο νέος προϋπολογισμός δεν είναι καθόλου διπλάσιος από τον τωρινό (2021-2027): προβλέπει 170 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους της πανδημίας (Ταμείο Ανάκαμψης) και 400 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κρίσεων!
- Καταργεί την αυτοτελή λειτουργία της ΚΑΠ και του Ταμείου Συνοχής (περιφερειακή ανάπτυξη). Συγχωνεύει τις μειωμένες δαπάνες τους σε κοινό λογαριασμό, τεμαχισμένο σε «27 Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια Εταιρικής Σχέσης». Κρύβει έτσι υπόγειες μεταφορές και νέες περικοπές δαπανών, ανοίγοντας δρόμο για καινούρια σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Καταργεί κάθε επιδότηση στους συνταξιούχους αγρότες, οξύνει τις υπάρχουσες ανισότητες ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες περιφέρειες και επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλη την ΕΕ. Συνολικά, πρόκειται για μια πολύ χειρότερη ΚΑΠ (2028-2034), που δεν παίρνει διορθώσεις παρά μόνον ανατροπή.
Ως ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ αγωνιζόμαστε για:
- Κατάργηση της ΚΑΠ και του κακόφημου «Μητρώου αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων» − εργαλείου ξεκληρίσματος.
- Ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, όποιας κυβέρνησης ακολουθεί την ίδια πολιτική και συνολικά της νέας αντιλαϊκής επιδρομής κυβερνήσεων – ΕΕ – ΝΑΤΟ – κεφαλαίου
- Αντικαπιταλιστική – διεθνιστική έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της πολεμικής – ρατσιστικής ΕΕ και ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις.
- Αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή με γνώμονα τη κάλυψη των διατροφικών κοινωνικών αναγκών, οργανωμένη με δημοκρατικούς πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς
- Κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και των τραπεζών
- Ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων με εργατικό – κοινωνικό έλεγχο.
Εννοείται ότι αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων απαιτεί εργατικό – διεθνιστικό – πανευρωπαϊκό συντονισμό και οργανωμένη, ορμητική εμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο της Ιστορίας. Ακριβώς οι παρούσες δύσκολες συνθήκες κυοφορούν και τις ανάλογες δυνατότητες!
Κέρκυρα, 25-7-2025 ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ