Δήμος Κεντρικής: Κοντά στους μοναχικούς ηλικιωμένους, με το «Κλικ Ζωής»

Πρόκειται για μια μικρή, φορητή συσκευή (σαν κουμπί) που φοριέται εύκολα στον καρπό ή στο λαιμό.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς, αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι, ο Δήμος Κεντρικής, προσθέτει στο πλαίσιο των κοινωνικών του δράσεων, την υπηρεσία Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων, έργο που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2021-2027» με απόφαση του Περιφερειάρχη.
Το νέο αυτό πρόγραμμα υπηρεσιών ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πουλημένος, ο Αντιδήμαρχος Υγείας Σπύρος Γαλάνης και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.
Πρόκειται για μια υπηρεσία άμεσης ειδοποίησης, που προσφέρει μια διακριτική αλλά καθοριστική φροντίδα σε κάθε ηλικιωμένο ή ευάλωτο άτομο που ζει μόνο. Με τρόπο απλό, όσο το πάτημα ενός κουμπιού, ενός «κλικ ζωής», παρέχεται αυτονομία και ασφάλεια στους ωφελούμενους, που μπορεί να χρειαστούν άμεση υποστήριξη, οποιαδήποτε στιγμή.
Έτσι, λειτουργεί ως ένα πολύτιμο δίχτυ ασφαλείας για μοναχικούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που ενδέχεται να κινδυνεύσουν λόγω ατυχήματος, προβλημάτων υγείας ή κοινωνικής απομόνωσης, μειώνοντας το αίσθημα μοναξιάς και ανασφάλειας.
Τι είναι το Κλικ Ζωής
Πρόκειται για μια μικρή, φορητή συσκευή (σαν κουμπί) που φοριέται εύκολα στον καρπό ή στο λαιμό.
Με ένα μόνο πάτημα, στέλνει σήμα ανάγκης σε ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα, σε περίπτωση πτώσης, αδιαθεσίας ή ανάγκης.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Η υπηρεσία υποβοήθησης διαβίωσης, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τον κοινωνικό ρόλο και τις αρμοδιότητες του Δήμου, για τη στήριξη και ένταξη της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας ωφελούμενων που διαθέτουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
• Ηλικιωμένα άτομα (60+) που ζουν μόνα
• Άτομα με ευαίσθητη υγεία ή κινητικά προβλήματα
• Ευάλωτους συμπολίτες με ανάγκη άμεσης πρόσβασης σε βοήθεια.
• Περιλαμβάνει την 24ώρη παρακολούθηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών (συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης με ανίχνευση πτώσης & κουμπί πανικού, συσκευές παρακολούθησης και εντοπισμού θέσης εκτός σπιτιού) οι οποίες δίνονται και εγκαθίστανται στον ηλικιωμένο.
• Δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά το κουμπί πανικού, 24ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 240.000 ευρώ και αφορά συνολικά 200 ωφελούμενους για 24 μήνες.
Μετά την πράξη ένταξης που υπεγράφη, ο Δήμος θα εκκινήσει τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, ο οποίος θα παρέχει τις απαραίτητες υποδομές (χώρος λειτουργίας, τηλεφωνικό κέντρο, τηλεπικοινωνιακές και πληροφορικές υποδομές) και ανθρώπινους πόρους (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς) για 24ωρη παρακολούθηση και τηλεφροντίδα.