Δευτέρα 24.02.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν γίνεται ο δημότης να πληρώνει δυο φορές το ίδιο πράμα

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ.
24 Φεβρουαρίου 2025 / 15:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης στον Γιώργο Κατσαΐτη για τα ανταποδοτικά τέλη. «Οι δημοσιονομικοί πόροι που θάπρεπε να πηγαίνουν στην Αυτοδιοίκηση υπολογίζονται τώρα στα 8,3 δισ.! Ο αλγόριθμος της κατανομής είναι δικός τους και σήμερα μοιράζουν, άκουσον, άκουσον, μόνον 2,2 δισ.€ συνολικά σε όλους τουσ ΟΤΑ της χώρας. Αυτά τα χρήματα μας τα χρωστάνε».

Αυξήσατε τα ανταποδοτικά τέλη;

Όχι δεν τα αυξήσαμε. Τα μειώσαμε. Όταν αναλάβαμε ήταν 2€/τ.μ., το πήγαμε 1€.

Πως το κάνατε αυτό;

Το κάναμε με την ιδεολογία μας, όχι με την οικονομία.

Όμως πρέπει να ισοσκελίσεις τα έξοδα με τα ανταποδοτικά έσοδα...

Ο ρεαλισμός λέει, 2€ το βρήκατε, αυξήθηκαν διάφορα κόστη, έτσι θα αυξηθεί κι αυτό. Μήπως τα χρηματοδοτείται από άλλους πόρους;

Όχι είναι ανταποδοτικό. Όμως έχουμε άλλη άποψη. Πάμε και λέμε, εσύ φορολογείσαι. Και το κράτος υπόσχεται ανακατανομή αυτών των εσόδων. Αν γινόταν σύμφωνα με τους νόμους και τις γραφές, εμείς δεν θα ζητούσαμε καθόλου ανταποδοτικά! Πλήρωσες με την Εφορία σου, τελειώσαμε.

Τι γίνεται στην πράξη, οι δημοσιονομικοί πόροι που θάπρεπε να πηγαίνουν στην Αυτοδιοίκηση υπολογίζονται τώρα στα 8,3 δισ.! Ο αλγόριθμος της κατανομής είναι δικός τους και σήμερα μοιράζουν, άκουσον, άκουσον, μόνον 2,2 δισ.€ συνολικά σε όλους τουσ ΟΤΑ της χώρας. Έτσι η Πάτρα αντί να παίρνει 95 εκατ. απ' αυτήν τη χρηματοδότηση, παίρνει μόνον 30 εκατ.€. Αυτά τα χρήματα μας τα χρωστάνε. Διότι αφού δεν μας τα δίνουν ενώ τα εισπράττουν, προφανώς κάπου αλλού τα δίνουν! Δεν ξέρω στην Κέρκυρα, πόσα ξενοδοχεία χτίζονται από τους ξενοδόχους με τα δικά τους χρήματα;

Ναι, ωραία όλα αυτά. Όμως ενώ έτσι συμβαίνει, έρχεται ο Δήμος Πατρέων και λέει εγώ θα μειώσω τα ανταποδοτικά! Το ερώτημα παραμένει, πως το κάνετε;

Όσο αντέξουμε. Το ίδιο κάνουμε και με το τιμολόγιο της ύδρευσης. Δίνουμε μεγάλη μάχη να πείσουμε τον πατραϊκό λαό, να μπει στην συνείδησή του, ότι δεν πρέπει να πληρώνει δυο φορές. Είναι εύκολη λύση να ξεχάσω ότι μου χρωστάει ο άλλος (σ.σ. η γενική κυβέρνηση) 65 εκατ.€ και να πηγαίνω στον άνεργο να του ζητάω τα ρέστα! Δεν το κάνουμε.

Τώρα στο δια ταύτα, έχουμε ένα προνόμιο ότι δεν είμαστε σπάταλοι, είμαστε λιτοδίαιτοι. Περιορίσαμε όλα τα κόστη με αυστηρή, οικονομική πολιτική. Ο δήμος μας είναι ο μεγαλύτερος εργολάβος από πλευράς εξοπλισμού και μηχανημάτων. Τα έργα μας γίνονται με αυτεπιστασία με χαμηλότερο κόστος. Δεν είναι μόνον η δράση, είναι και η διαπαιδαγώγηση. Περιορίζουμε έτσι κάθε δαπάνη.

Όμως αγαπητέ, είμαστε σε πόλεμο. Βρισκόμαστε σε εχθρικό περιβάλλον. Δείτε, απαγορεύονται οι προσλήψεις αλλά δεν απαγορεύονται βεβαίως... και οι συνταξιοδοτήσεις. Έτσι οι Υπηρεσίες μας γεράζουν. Φτάσαμε αυτή την στιγμή να έχουμε περί τα 600 άτομα λιγότερα! Το σύστημα είναι ισχυρό, δεν μπορείς να κάνεις όαση μέσα στην έρημο. Θα στην σβήσουν την όαση. Δίνουμε τη μάχη ώστε να προσφέρουμε με το χαμηλότερο κόστος. Όλα κρίνονται στο πως διαμορφώνεται η συνείδηση του κόσμου! Είναι και θέμα τιμής για τον εργαζόμενο να το καταλαβαίνει. Δεν είναι μόνον θέμα χρημάτων αλλά και αξιοπρέπειας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.