Σάββατο 14.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

10 και μία θέσεις για το Επιμελητήριο Κέρκυρας

Evoto
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΕΞΑΣ
30 Nov 2024 / 22:15

Επειδή «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν» (“Verba volant, scriptamanent”), ας μείνουν αυτές οι 10 και μία θέσεις ως μια ταπεινή συνεισφορά μου στον θεσμό του Επιμελητηρίου μας.

Η ζώσα εκλογική διαδικασία στο Επιμελητήριο Κέρκυρας οφείλει να αποτελεί έναυσμα παράθεσης θέσεων, προτάσεων, προβληματισμώναλλά και προσδοκιών ώστε να υπάρξει η γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των επαγγελματιών μελών του. Το αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης οφείλει, με τη σειρά του, να διαμορφώσει τη φιλοσοφίατης νέας του διοίκησηγια να οδηγήσειτην επιχειρηματική ζωή της Κέρκυρας ένα βήμα μπροστά. Έχοντας την ευθύνη ενός από τους συνδυασμούς που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία θεωρώ χρήσιμη από πλευράς μου την δημόσια κατάθεση των παρακάτω θέσεων, που θα επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε την επόμενη μέρα.

  1. Θα αναζητήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για επαγγελματίες που θα αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά κάθε επαγγελματικής ομάδας και στο οποίο η φοροδοτική ικανότητα του επαγγελματία να είναι ανταποδοτική και δίκαιη.Αυτό θα γίνει πράξη όταν ως Επιμελητήριο(-α)ανοίξουμε την συζήτηση με την Κεντρική Κυβέρνηση, τους επαγγελματικούς φορείς και στηριζόμενοι στο κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό θα δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αξιόπιστο πλαίσιο. Η εξυγίανση ενός τέτοιου φορολογικού συστήματος, πουσημειωτέοαφορά περισσότερες από 530 επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα, έχει για τα επόμενα δύο χρόνια τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
  2. Θα επιδιώξουμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Δήμων και άλλων δημόσιων φορέων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, η οποία θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους επαγγελματίες που έχουν ή προτίθενται να επενδύσουν επιχειρηματικά στην Κέρκυρα και τα νησιά μας. Το Επιμελητήριο Κέρκυρας μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ρόλο στο πλευρό του μέσου επαγγελματία ώστε να αμβλύνει τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος ή και των ειδικών καταστάσεων που επικρατούν στο χώρο της εγκατάστασης της επιχείρησης.Ένα απλό παράδειγμα με την διαχείριση των γνωστών σε όλους θεμάτων τεχνικής φύσεως που ανακύπτουν κατά την επισκευή επαγγελματικών ή άλλων ακινήτων, ειδικά σεΚαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος,στην Παλαιά Πόλη αποδεικνύει ότι η συνεργασία με τον οικείο Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας καταδεικνύει πόσο είναι αναγκαία μια τέτοια πρωτοβουλία.
  3. Η διαχείριση των οικονομικών του Επιμελητηρίου οφείλει να είναι με βάσει τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις των μελών του. Για αυτό πολύ έγκαιρα, κατά τον μήνα Ιούνιο, που υπάρχει σαφής εικόνα για την τρέχουσα οικονομική χρονιά, το Επιμελητήριο θα πρέπει να λειτουργεί ως χώρος καταγραφής αναγκών και προτάσεων με κάθε επαγγελματικό φορέα για τις ώστε μέχρι την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους  να δίνεται ικανός χρόνος διαβούλευσης προς την πλήρη αξιοποίηση των οικονομικών μας πόρων για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Επιπρόσθετα, επειδή βάσει του ισχύοντος νόμου οικονομικές ενισχύσεις έως και του ποσοστού 5% των τακτικών εσόδων του Επιμελητηρίου μπορούν να ανακατευθύνονται σε επαγγελματικούς φορείς και επειδή οι τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού είναι κεφαλαιώδεις για την εν γένει επιχειρηματικότητα και σε κάθε περίπτωση την ίδια κοινωνία, βασική μας επιδίωξη να αποδοθούν με βάση ορθολογικά και ποιοτικά κριτήρια οικονομικές ενισχύσεις από πλευράς του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και προς τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και τις φιλαρμονικές του νησιού μας.Ο λόγος είναι ότι το Επιμελητήριο Κέρκυρας που οραματιζόμαστε δεν μπορεί να είναι ένα απρόσωπο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αλλά ένα καταξιωμένο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, που θα το δείχνει έμπρακτα σε κάθε του βήμα χωρίς να παραγνωρίζει τον κύριο σκοπό του που δεν είναι άλλος από την προστασία και την ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων του τομέα παροχής υπηρεσιών.

  1. Η εξωστρέφεια τομέα τουΤουρισμού, όπως επιχειρείται ως σήμερα με αιχμή του δόρατος την συμμετοχή στην World Travel Market, είναι χρήσιμη αλλά φαντάζει μονομερής. Άποψη μας είναι ότι πρέπει να αναζητηθούν και άλλες ποιοτικές τουριστικές αγορές, ενδεχόμενα μικρότερης εμβέλειας αλλά που αναφέρονται σε ικανού εισοδήματος επισκέπτες. Μια τέτοια προοπτική πρέπει να στηριχθεί στην αυξημένη και ποιοτικότερη παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών από την πλευρά των επιχειρήσεων υποδοχής. Και εδώ ο ρόλος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας μπορεί και πρέπει να είναι διττός και καταλυτικός συνθέτοντας με επιστημονική προσέγγιση αξιόλογες ιδέες, καταστρώνοντας εναλλακτικά σχέδια δράσης σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο αλλά και ενθαρρύνοντας τα μέλη του για την βέλτιστη προσαρμογή των επιχειρήσεών τους στις νέες απαιτήσεις. Σε μια τέτοια προσπάθεια οφείλουμε να εργαστούμε μεθοδικά και συντονισμένα, αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις του Τόπου μας.
  2. Η συχνά αναφερόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πρέπει να προσεγγιστεί σε στοχευμένο χρονικό ορίζοντα και με ελκυστικό περιεχόμενο για τον επισκέπτη του νησιού. Η προαγωγή του θεματικού τουρισμού, η ενθάρρυνση ειδικών εκδηλώσεων όπως π.χ. το βενετσιάνικο καρναβάλι και ο κερκυραϊκός Άγιος Βασίλης, η αξιοποίηση της παράδοσης και της κερκυραϊκής υπαίθρου ειδικά της ενδοχώρας και των μικρών νησιών μας, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα για σημαντικές οικονομικές ενέσεις σε εποχές που η τουριστική δραστηριότητα στην Κέρκυρα υπολείπεται. Το Επιμελητήριο Κέρκυρας μπορεί να αποτελέσει χώρο έκφρασης κάθε προοπτικής ανάπτυξης καινα προσφέρει τεχνογνωσία και υποστήριξη για διατήρηση της τουριστικήςδραστηριότηταςστο μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα κάθε ημερολογιακής χρονιάς.
  3. Η εύρυθμη και ισότροπη κινητικότητα κατοίκων και τουριστών στο νησί μας και ειδικά στην Παλαιά Πόλη έχει ιδιαίτερη σημασία για την εμπορική ζωή της Κέρκυρας. Το Επιμελητήριο ως σημείο συνάντησης και συνεργασίας των επαγγελματικών φορέων και της οικείας Δημοτικής Αρχής,μπορεί να μεσολαβήσει ώστε να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα στα σημεία ενδιαφέροντος μέσω της ομαλής ροής μεταφορικών μέσων και επισκεπτώνκαι δια αυτής η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς.

Πέραν αυτών, το Επιμελητήριο μπορεί να έχει εξίσου καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός κοινής αποδοχής οικονομικού χάρτη στο νησί μας που θα περιλαμβάνει τον Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας, τις χρήσεις γης, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις κλαδικές πολιτικές.

  1. Στον τομέα των υπηρεσιών διαμέσου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Όμως οι υποδομές του νησιού υστερούν με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος και να μειώνεται ποιοτικά το παρεχόμενο προϊόν. Μέσα από την ενδεδειγμένη δικτύωση και τις αποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις το Επιμελητήριο Κέρκυρας μπορεί να διεκδικήσει σε κεντρικό επίπεδο την αναβάθμιση των υποδομών ενός  παραδοσιακά σημαντικού τουριστικού προορισμού όπως η Κέρκυρα.Επιπρόσθετα, η στελέχωση των επιχειρήσεων με το κατάλληλο εργατικό δυναμικό συχνά παρουσιάζει έλλειμα σε αριθμό και εξειδικεύσεις. Στόχος μας η οργάνωση σχολών μαθητείας σε διάφορες κατηγορίες υπηρεσιών κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών Επιμελητριών καθώς και η διερεύνηση έλευσης εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό μέσω αυτών (π.χ. μέσω Eramsus).
  2. Στον τομέα της μεταποίησης λόγω της μεγάλης τεχνολογικής ανάπτυξης που επιφέρει η ψηφιακή εποχή, πρέπει να εστιάσουμε στην καλλιέργεια τεχνικών δεξιοτήτων και ειδικών γνώσεων που θα επιτρέψουν σε όλους τους επαγγελματίες να βιοπορίζονται με ασφάλεια στο νέο ψηφιακό περιβάλλον  για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα στην Κέρκυρα και των δυνατοτήτων επαγγελματικής εξέλιξης ειδικά των αγροτικών επιχειρήσεών που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να ιδρυθούν στην Κέρκυρα. Δεν νοείται η μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό και εξ αυτής η εγκατάλειψη της γης, να στερεί τον ευλογημένο Τόπο μας από επενδύσεις στην γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Άποψη μας είναι ότι η άνθιση στην τοπική οικονομία θα προέλθει από την ορθή εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, την ορθή τυποποίηση τοπικών προϊόντων με ταυτότητα προέλευσης και την ενσωμάτωση των ποιοτικών αυτών προϊόντων σε ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν.
  3. Σε δημοφιλείς νησιωτικούς τουριστικούς  προορισμούς έχει εκτιμηθεί ότι ο κλάδος του Τουρισμού συνεισφέρει περίπου 45-50% στην συνολική παραγωγή αποβλήτων. Σε Δήμους οι οποίοι αναγκάζονται να μεταφέρουν σε άλλους τόπους τα απόβλητα τους λόγω μη ύπαρξης αδειοδοτημένου χώρου στα όρια των Δήμων, προκύπτουν δυσανάλογα μεγάλες επιβαρύνσεις λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση παρέχει νέες δυνατότητες διαχείρισης αποβλήτων ιδίως για τις επιχειρήσεις HORECA (ξενοδοχεία, εστίαση, καταλύματα), και προβλέπει νέα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Επιπρόσθετα, με δεδομένη την νομική υποχρέωση εφαρμογής των αρχών«ο ρυπαίνων πληρώνει» και «πληρώνω όσο πετάω»,υπάρχουν νέες δυνατότητες αξιοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων των επιχειρήσεων υπό την προϋπόθεση της ανάπτυξης χωριστής συλλογής ανά ανακυκλώσιμο υλικό.Για τις επιχειρήσεις HORECA που εφαρμόζουν με επιτυχία τη χωριστή συλλογή των απορριμμάτων τους με αποτέλεσμα να προκύπτει ανάλογη μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων σύμμεικτων αποβλήτων και επομένως μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων για τους Δήμους, θα έχουν ως αντάλλαγμα την επιστροφή αναλογίας Δημοτικών Τελώνως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Για τους παραπάνω λόγους καθίσταται προφανές ότι το Επιμελητήριο μπορεί να συνεργαστεί με κάθε εμπλεκόμενο φορέα και να υποστηρίξει όλες εκείνες τις καλές πρακτικές κατά την διαχείριση των απορριμμάτων με σαφή περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα.

  1. Η πεποίθηση πως η ετήσια συνδρομή προς το «Επιμελητήριο» είναι μια ακόμα οικονομική επιβάρυνση ανάμεσα στα προ-απαιτούμενα για τη λειτουργία της επιχείρησής τους είναι μια λανθασμένη κατανόηση της αξίας και της σημασίας του Επιμελητηρίου, την οποία οφείλουμε άμεσα να αναστρέψουμε με μια σειρά χρήσιμων υπηρεσιών και παροχών κοντά στον μέσο επαγγελματία, όπως: η νομική συμβουλευτική κάλυψη ειδικά σε θέματα δημόσιας διοίκησης, θέματα εμπορικού, εργατικού και αστικού δικαίου και β) η εξειδικευμένη οικονομοτεχνικήβοήθεια στην ανάπτυξη εργαλείων σχεδίασης και ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ) και συνταξιοδοτικά θέματα. Για την επίρρωση των παραπάνω πρέπει αφενός να θεσπιστείως«Σύμβουλος του Επιχειρηματία», μια ομάδα ειδικών επιστημόνων και συνεργατών για την βέλτιστη υποστήριξη των μελών μας και αφετέρου να αναβαθμιστεί εκ βάθρων η ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου σε μια δυναμική και σύγχρονη πλατφόρμα όπου μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης κάθε επαγγελματίας θα έχει πρόσβαση στην πληροφορία γιατις δυνατότητες χρηματοδότησης της επιχείρησής του σε πραγματικό χρόνο και θα χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Ολοκληρώνοντας, και επειδή το Επιμελητήριο έχει σχεδιαστεί από ανθρώπους για ανθρώπους, θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι βασική μας επιδίωξη θα πρέπει να είναι η διατήρηση και ανάδειξη τηςανθρωποκεντρικής φύσης του Επιμελητηρίου μας. Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει δύο ουσιώδεις για την συνέχειά μας άξονες:

  • την αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού του Επιμελητηρίου αλλά και την ανανέωσή τουμε νέα πρόσωπα που διαθέτουν τεχνογνωσία, εργασιακή εμπειρία και πάνω από όλα όρεξη για  δουλειά.
  • την σύσταση και λειτουργία μιας ευρύτερης δεξαμενής σκέψης (thinktank) από Κερκυραίους επιστήμονες κύρια της διασποράς ή ανά την Ελλάδα, που αγαπούν την Κέρκυρα και επιθυμούν να προσφέρουν με κάθε τρόπο.

Η Κέρκυρα είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και στην προσπάθεια ανανέωσης και ανασυγκρότησης του Επιμελητηρίου κάθε συνεπές δευτερόλεπτο προσφοράς είναι σημαντικό,ουδείς περισσεύεικαι δεν χωρούν αποκλεισμοί και αντιπαλότητες παρά μόνο θετικός λόγος και σκληρή δουλειά από μια νέα διοίκηση που συνθέτει και καθοδηγεί με κέντρο τον άνθρωπο.

Επειδή «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν» (“Verba volant, scriptamanent”), ας μείνουν αυτές οι 10 και μία θέσεις ως μια ταπεινή συνεισφορά μου στον θεσμό του Επιμελητηρίου μας.

*Ο Στέφανος Μέξας είναικάτοχος ΜΒΑ στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό τομέα. Υπήρξε Α’ Αντιπρόεδρος, επί μακρόν ως  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και επικεφαλής του συνδυασμού «Κέρκυρα Ευ Επιχειρείν»