Τρίτη 22.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΚΕ Κέρκυρας: Εκδήλωση μνήμης στο Λαζαρέτο

21 Οκτωβρίου 2024 / 11:41

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν μέλη των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ βασισμένο σε κείμενο του Κώστα Κάρρα με την επιμέλεια της Ρούλας Καρδάμη

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε στο Λαζαρέτο η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ την Κυριακή 20/10.

Πλήθος κόσμου με διακριτή την παρουσία της νεολαίας συνέρρευσε στο μικρό αυτό νησάκι για να τιμήσει τους κομμουνιστές και αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος την περίοδο 1946-1954.

Ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους προκάλεσε και η παρουσία του, εγγονού του Νικόλαου Σιφοδασκαλάκη που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο στις 4/11/1947 σε ηλικία 35 ετών, ο οποίος εκπλήρωσε μια προσωπική του υπόσχεση να καταθέσει σεμνά λίγα λουλούδια στο κενοτάφιο του παππού του. 

Όπως ανέφερε στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Λασθιωτάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας και μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ: «Η ιστορία της νησίδας Λαζαρέτο, όπως και των φυλακών της Κέρκυρας δεν αφορά μόνο ή αποκλειστικά τα στενά όρια της Κέρκυρας, καθώς η πλειοψηφία των φυλακισμένων και εκτελεσμένων ήταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το άκουσμα και μόνο της λέξης Λαζαρέτο ξέρουμε ότι αγγίζει και συγκινεί κόσμο από το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον των εκτελεσμένων σε όλη την Επικράτεια.

Οι φυλακές της Κέρκυρας αποτέλεσαν τον προθάλαμο για όλους τους εκτελεσμένους στο Λαζαρετο. Στην περιβόητη ακτίνα “Θ” των φυλακών κρατούνταν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Από τα κελιά των Φυλακών της Κέρκυρας πέρασαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και εκατοντάδες άλλοι αγωνιστές […] ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, […] ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Άρης Βελουχιώτης, […] Ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Μανώλης Γλέζος ως μέλος του ΚΚΕ, ο Αντώνης Αμπατιέλος, ο Μήτσος Παπαρήγας και μία ατελείωτη λίστα κομμουνιστών και αγωνιστών. Στις φυλακές της Κέρκυρας οδηγήθηκε το 1938 ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος […] που υπέστη τα πάνδεινα για να υπογράψει δήλωση μετάνοιας. […]Αυτός όμως στάθηκε αλύγιστος μέχρι το τέλος, με αποφασιστικότητα, σεμνότητα, ηρωισμό.

Η μεταφορά των μελλοθανάτων από τις φυλακές της Κέρκυρας στο Λαζαρέτο γινόταν ξημερώματα, πριν ο λαός της Κέρκυρας αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους, ώστε να μην αντιληφθεί την εκτέλεση. […] Μπροστά στις κάννες του αστικού κράτους με αφοβία και θάρρος ζητωκραύγαζαν υπέρ του ΚΚΕ, υπέρ του λαού, υπέρ της λεύτερης Ελλάδας μέχρι να ακουστούν τα δολοφονικά πυρά και να τις διακόψουν. Όμως αυτές οι κραυγές ακούγονται μέχρι σήμερα, δεν μπόρεσαν να τις σωπάσουν ούτε τα όπλα τους, οι δικές τους φωνές ακούγονται μέσα από τις δικές μας, ο αντίλαλος σε αυτά τα ιερά χώματα μοιάζει λες και κραυγάζουν και οι εκτελεσμένοι τα συνθήματά μας».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στον τιτάνιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης ενάντια στο κράτος -δολοφόνο που με τις πλάτες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σφαγιάζει τους λαούς της περιοχής και στην σύγκρουση στην Ουκρανία απευθύνοντας κάλεσμα για οργάνωση της πάλης ώστε «εδώ και τώρα να πάψει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, πυροβολαρχίες στη Σαουδική Αραβία, να παραχωρεί ελληνικό έδαφος και στρατιωτικές βάσεις για να συνεχίζεται η γενοκτονία και η αιματοχυσία των λαών της περιοχής.

 

 

 

Τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητάς μας έχουν πολύ πιο βαθιές αιτίες και δεν μπορούν να εξηγηθούν µόνο από µια κυβερνητική διαχειριστική ανικανότητα, από τη διαφθορά ορισμένων κρατικών παραγόντων ή από κάποιες «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», όπως λένε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τις βαθύτερες αιτίες του σάπιου και γερασµένου καπιταλιστικού συστήματος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όσοι και όσες από τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις αναρωτιούνται «τι πρέπει να γίνει», ιδιαίτερα άνθρωποι που αισθάνονται προοδευτικοί, αριστεροί, που βλέπουν τον εκφυλισµό στα κόµµατα της σοσιαλδηµοκρατίας, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι και όσες κατανοούν ότι αυτά τα κόµµατα δεν έχουν σχέση µε ό,τι έχει µάθει ο λαός µας να ονοµάζει «αριστερό» [..].

Γι΄ αυτό το Κόμμα μας και εμείς οι ίδιοι δουλεύουμε, παρεμβαίνουμε παντού για να μπαίνει όλο και πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η άρχουσα τάξη και η εξουσία της, να αμφισβητείται σήμερα η στρατηγική της και οι στόχοι της, στους οποίους ομονοούν όλοι οι άλλοι. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας και στην αποστολή μας σε όλες τις συνθήκες, σε κάθε απότομη καμπή της ταξικής πάλης. Να γράψουμε ξανά χρυσές σελίδες στους αγώνες του λαού και του Κόμματος. Με πείσμα στο τώρα, με υπερηφάνεια για το παρελθόν, με πάθος για το μέλλον της κοινωνικής αλλαγής. Τιμάμε την ιστορία μας, τιμάμε τους νεκρούς μας, δεν ξεχνάμε την θυσία των ηρώων του Λαζαρέτο, στο δικό τους δρόμο συνεχίζουμε και θα νικήσουμε.»

 

 

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν μέλη των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ βασισμένο σε κείμενο του Κώστα Κάρρα με την επιμέλεια της Ρούλας Καρδάμη.

Ξεχωριστή στιγμή στη φετινή εκδήλωση αποτέλεσε επίσης η ανάγνωση χαιρετιστήριου μηνύματος της οικογένειας του Αγάπιου Μπουμπούνα, ο οποίος το 1949, σε ηλικία 29 ετών, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο από το αστικό κράτος για την ηρωική δράση του ως μαχητή του ΕΛΑΣ και αλύγιστου κομμουνιστή. Παραθέτουμε την επιστολή της οικογένειας:

«Δεχθείτε τον χαιρετισμό μας στην εκδήλωσή σας, στη μνήμη των αγωνιστών του λαού που εκτελέστηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων και ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και παππούς Αγάπιος Μπουμπούνας. Καταδικάστηκε και εκτελέστηκε από το αστικό κράτος, για την ηρωική του δράση, ως μαχητής του ΕΛΑΣ και αλύγιστου κομμουνιστή, στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας το 1949, σε ηλικία 29 ετών. Στέλνουμε τον χαιρετισμό μας στο Κόμμα που τίμησε με τη δράση του κι έδωσε τη ζωή του, στο Κόμμα που τον τιμά μέχρι σήμερα φροντίζοντας να μείνει ζωντανός, αντιπαλεύοντας τη λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας.

Συνεχίζουμε στα χνάρια του, πιστοί στα ιδανικά του και των αλύγιστων συντρόφων του για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η κόρη του Μαρίνα Μπουμπούνα - Καραπιπέρη, η εγγονή του Μαρία Καραπιπέρη, τα δισέγγονά του Διονυσία, Αντώνης και Μαρίνα Διβόλη»

Μετά την επιστροφή από το Λαζαρέτο ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην πλατεία του Μαντουκιού αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι.