Τετάρτη 16.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την ακύρωση της απόφασης για αύξηση των δημοτικών τελών, ζητάει η Υδραίου

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
11 Οκτωβρίου 2024 / 19:20

Με επιστολή της προς τη Δημοτική Επιτροπή επισημαίνει ότι της απόφασης έπρεπε να προηγηθεί η ενημέρωση των Δημοτικών Κοινοτήτων και των κοινωνικών, επαγγελματικών Φορέων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ, ΜΕΡΟΠΗ ΥΔΡΑΙΟΥ). Η εν λόγω απόφαση τυγχάνει ακυρωτέα καθώς δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη, θεσμική και κυρίως δημοκρατική διαδικασία για ένα τόσο σοβαρό και ουσιαστικό ζήτημα για το Δήμο και τους Δημότες στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα δεν μπορεί εκ του Νόμου και δεν επιτρέπεται να έρχεται εισήγηση και να λαμβάνεται απόφαση από την δημοτική πλειοψηφία για την αύξηση των δημοτικών τελών χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ήτοι συλλόγους κατοίκων του Δήμου μας πολιτιστικά, εξωραϊστικά, περιβαλλοντικά σωματεία, παραγωγικούς φορείς, εμπορικό σύλλογο, σύλλογο εστίασης κ καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικό, οικονομικό και τεχνικό επιμελητήριο (τμήματα Κέρκυρας), ομοσπονδία ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Κέρκυρας, Ένωση ξενοδόχων Κέρκυρας κτλ. και χωρίς να εμπεριέχονται καταγεγραμμένες οι απόψεις τους.

    Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι η καταστρατήγηση της θεσμικής διαδικασίας που  υπαγορεύει ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αγγίζει όλους τους δημότες και ολόκληρο το Δήμο, απαιτείται να έχουν λόγο όλες οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εγκυρότητα και νομιμότητα της διαδικασίας και της λήψης απόφασης από τη Δημοτική Επιτροπή, οι γνωμοδοτήσεις, με σχετική τους απόφαση, των τοπικών συμβουλίων, στοιχείο που εν προκειμένω απουσίαζε παντελώς. Δεν είχε αποσταλεί καν η εισήγηση προς τα τοπικά συμβούλια (ούτε στους λοιπούς συνεμπλεκόμενους φορείς) όταν έλαβε χώρα η συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, και εντούτοις η δημοτική πλειοψηφία προχώρησε και έλαβε απόφαση, παρότι επισημάνθηκε από την πλευρά μας αυτή η σοβαρή παράλειψη και έλλειψη!! Η πρακτική αυτή της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής καταδεικνύει την αλαζονεία, την έλλειψη σεβασμού προς τα τοπικά συμβούλια, προς τους δημότες , τους φορείς και τους εκπροσώπους τους και σε κάθε περίπτωση παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας. Η όποια απόφαση, λοιπόν, λόγω των ελαττωμάτων αυτών τυγχάνει ακυρωτέα και τα εν λόγω ελαττώματα της δεν μπορούν να θεραπευτούν κατόπιν εορτής.

     Γι αυτούς τους λόγους, προτείνουμε η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής να θεωρηθεί ως μη γενόμενη και να ανακληθεί, το θέμα, δε, να εισαχθεί στη Δημοτική Επιτροπή αφού θα έχουν αποσταλεί και παραληφθεί  από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου οι γνωμοδοτήσεις των τοπικών συμβουλίων και των λοιπών φορέων επί του θέματος.