Δευτέρα 07.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος San Giacomo: "Η ναυμαχία στέλνει μήνυμα ανάγκης ανάπτυξης διαλόγου Ανατολής- Δύσης"

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ SAN GIACOMO
07 Οκτωβρίου 2024 / 14:15

"Είναι γνωστό ότι ως ιστορικό και πολιτισμικό γεγονός, η Ναυμαχία ενέπλεξε την πόλη, το νησί μας, όλα τα νησιά της σημερινής διοικητικής μας Περιφέρειας αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ SAN GIACOMO). H 7η Οκτωβρίου είναι η μέρα που ιστορικά συνδέεται με την πολυθρύλητη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7-10-1517) ο συμβολισμός της οποίας φθάνει ζωντανός ως τις μέρες μας γιατί προέταξε την ανάγκη υπεράσπισης των αξιών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά και γιατί έσπειρε την ιδέα για την ενοποίηση των λαών της Ευρώπης.

Η σύγχρονη Ευρώπη, παρά τις πολλές αντιφάσεις της, είναι σήμερα ο τόπος όπου καλύτερα από αλλού οι λαοί συσπειρώνονται γύρω από τις κοινές αξίες του κράτους δικαίου, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας μπορεί να αναδύονται απόψεις οι οποίες διέπονται από εθνικιστικά πρότυπα, κανείς όμως δεν αμφισβητεί τις σημαντικές συγκλίσεις και τα ήδη αποτυπωμένα συστατικά στοιχεία μιας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας.

Μαζί βέβαια με το ενοποιητικό ευρωπαϊκό της μήνυμα, η ιστορική Ναυμαχία στέλνει συγχρόνως και το διακριτό  μήνυμα για την ανάγκη ανάπτυξης ενός ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή για να υπερβαίνονται διαφορές και αντιθέσεις που ακόμα σήμερα είναι ικανές να σκορπούν στους λαούς δυστυχία και καταστροφή.

Είναι γνωστό ότι ως ιστορικό και πολιτισμικό γεγονός, η Ναυμαχία ενέπλεξε την πόλη, το νησί μας, όλα τα νησιά της σημερινής διοικητικής μας Περιφέρειας αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό. Παρά την επικράτηση του συμμαχικού χριστιανικού στόλου, η φοβερή σύγκρουση προκάλεσε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, οι δε σοροί των Κερκυραίων  πεσόντων με την επιστροφή τους στο νησί ετάφησαν στα κοιμητήρια των ιερών ναών Αγίου Νικολάου των Γερόντων και  Παναγίας  Annunziata.

Oπως και στο παρελθόν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo ενθυμίζει το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός και τους συμβολισμούς που το συνοδεύουν και εξαίρει την γενναιότητα που επέδειξαν οι Κερκυραίοι και άλλοι Επτανήσιοι κυβερνήτες και τα πληρώματα των πλοίων τους.

Η εφετινή επέτειος με τις εκδηλώσεις σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά φανερώνει ότι η ενθύμηση της Ναυμαχίας καθιερώνεται και θεσμικά στα νησιά μας και θεωρούμε ότι η αναγνώριση της σπουδαιότητάς της επιβάλλει και την ανέγερση ενός μνημείου αντάξιου του ιστορικού αυτού γεγονότος.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ