Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπορούμε κάλλιστα να συνυπάρχουμε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Αλυκές

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
29 Σεπτεμβρίου 2024 / 09:25

Διαμαρτυρία της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Λευκίμμης

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. Η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκιμμαίων εκφράζει την απόλυτη εναντίωσή της στη νέα σύμβαση που φέρνει ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στο Γυμνάσιο Λευκίμμης, με την οποία παραχωρείται εξολοκλήρου ο χώρος των Αλυκών καθώς και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Κολυμπηστή) στο Υπουργείο Παιδείας. Η συγκεκριμένη σύμβαση οδηγεί στην απομάκρυνση του σωματείου μας, καθώς και άλλων πολιτιστικών σωματείων, από τον χώρο, καθιστώντας αδύνατη την οργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν αναδειχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της Λευκίμμης.

Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου, σύμφωνα με τις οποίες οι Αλυκές θα παραμείνουν ένας ανοιχτός χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλοξενώντας καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις που προάγουν την τοπική κληρονομιά και δημιουργία, θα μετατρέπονταν σε κέντρο πολιτισμού νότιας Κέρκυρας και θα αποτελούσαν στέγη για όλα τα πολιτιστικά σωματεία της περιοχής.

Ως Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκιμμαίων, στηρίζουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΠΕΑ* στις Αλυκές και πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη όλων στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ο πολιτισμός είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Το περιβάλλον αποτελεί θεμέλιο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας.

Ωστόσο, η παραχώρηση αυτή, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τα σωματεία που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στον χώρο, αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση αυτών των υποσχέσεων και πλήττει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Οι Αλυκές, ένας χώρος με ιδιαίτερη πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία, φιλοξενούν επί χρόνια δράσεις και εκδηλώσεις που προάγουν την τέχνη, τη μουσική και τον πολιτισμό μας. Ο αποκλεισμός των τοπικών πολιτιστικών φορέων από τη χρήση του χώρου αυτού αποτελεί πλήγμα για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και για την κοινωνική ζωή των πολιτών. Οι μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί προσφέρουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής σημαντικές στιγμές ψυχαγωγίας, καλλιέργειας και συνοχής.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με τα τοπικά καλλιτεχνικά σωματεία και συλλόγους, παρά το ότι οι πολιτιστικοί φορείς της Λευκίμμης έχουν προσφέρει αμέτρητες ώρες εθελοντικής εργασίας για την ανάδειξη του πολιτισμού στην περιοχή μας. Η απομάκρυνσή μας από τις Αλυκές πλήττει όχι μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία που συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τις πολιτιστικές μας δράσεις.

Καλούμε τον Δήμαρχο να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή του και να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον χώρο των Αλυκών, προς όφελος της κοινότητας και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία στην περιοχή μας. Οι Αλυκές ανήκουν στον λαό της Λευκίμμης και θα πρέπει να παραμείνουν ένας ανοιχτός χώρος πολιτισμού και δημιουργίας.

Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα μας για τη διατήρηση του πολιτιστικού χαρακτήρα των Αλυκών και να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας για την προστασία αυτού του ζωτικής σημασίας χώρου τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Γυμνάσιο Λευκίμμης.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ένα δίκτυο αποκεντρωμένων αειφόρων δημόσιων εκπαιδευτικών δομών του Υ. ΠΑΙ. Θ., με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την υποστήριξή της σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.