Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΛΑ.ΣΥ: «Καταψηφίζουμε την αποδοχή της Γ΄ Φάσης του ΣΒΑΚ»

default
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
25 Σεπτεμβρίου 2024 / 10:13

"Κατά την άποψή μας δεν πρόκειται για προσέγγιση που απαντά στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες κατοίκων και εργαζόμενων, ούτε από άποψη μετακίνησης ούτε θωράκισης και προστασίας"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑ.ΣΥ.). Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" έχουμε καταψηφίσει την μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε όλες του τις φάσεις. Αρχικά το είχαμε καταψηφίσει καθώς θεωρήσαμε υπέρογκο ποσό τις 140.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για αυτή τη μελέτη αλλά και βέβαια επειδή διαφωνήσαμε με τον προσανατολισμό του έργου.

Για εμάς το θέμα του ΣΒΑΚ δεν είναι ένα απλά τεχνοκρατικό ζήτημα αλλά είναι πρωτίστως πολιτικό διότι και εδώ όπως και σε κάθε πτυχή της ζωής μας μπαίνει το ερώτημα: Η ανάπτυξη που διαφημίζεται ότι θα έρθει με το ΣΒΑΚ για ποιον γίνεται και ποιον εξυπηρετεί; Με λίγα λόγια το ΣΒΑΚ δεν γράφεται σε «λευκό χαρτί» αλλά πάνω στον προσανατολισμό της κάθε δημοτικής αρχής που το σχεδιάζει ή/και το υλοποιεί.

Τα ΣΒΑΚ συνολικότερα είναι μια κατεύθυνση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013, υιοθετήθηκαν από όλες τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και τελικά ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία με τον ν. 4784/2021.

Σε μεγάλο βαθμό, τα ΣΒΑΚ αποτελούν ουσιαστικά ένα εργαλείο απορρόφησης χρημάτων του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση μελετών στα πλαίσια της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στις πόλεις και της προώθησης και της διεξόδου που προσπαθεί να δώσει αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο στις νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα μέσα από την πράσινη ανάπτυξη (π.χ. ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, σταθμοί φόρτισης κ.α.).

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή υπάρχουν τεράστια προβλήματα σχετικά με την κίνηση μέσα στην πόλη. Όμως, πατώντας  σε υπαρκτές ανάγκες, το ΣΒΑΚ του Δήμου προωθεί την υλοποίηση των μελετών που υποτάσσονται στην λογική ότι η πόλη της Κέρκυρας αποτελεί ένα τουριστικό προϊόν, ένα εμπόρευμα προς πώληση. Αυτή ακριβώς η λογική είναι που δυσκολεύει τις ζωές των κατοίκων της πόλης, της παλιάς πόλης ακόμη πιο πολύ, του Δήμου αλλά και του νησιού μας συνολικότερα. Την ίδια ώρα δηλαδή που τα κέρδη από τον τουρισμό γιγαντώνονται, η ποιότητα της ζωής μας συνεχώς υποβαθμίζεται.

Κατά την άποψή μας δεν πρόκειται για προσέγγιση που απαντά στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες κατοίκων και εργαζόμενων, ούτε από άποψη μετακίνησης ούτε θωράκισης και προστασίας.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ έγιναν πολλές προτάσεις από τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους συλλόγους τους, αυτές δεν εισακούστηκαν σε καμία φάση της μελέτης (υπάρχουν σχετικές επιστολές). Επίσης προβληματικό είναι ότι το ΣΒΑΚ δεν ασχολήθηκε με τον πυρήνα της πόλης της Κέρκυρας, με το ιστορικό κέντρο δηλαδή, που όλοι γνωρίζουμε πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει.

Με το ΣΒΑΚ προτείνετε ότι θα λυθούν τα υπαρκτά προβλήματα κινητικότητας με ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης και νέα χαράτσια καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Το ότι δε θέλετε τα αυτοκίνητα μέσα στον αστικό ιστό δε φαίνεται πουθενά αλλά αντιθέτως τα θέλετε για να εισπράττετε για μία ακόμη φορά από τον κερκυραϊκό λαό και τους επισκέπτες. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι οι θέσεις στάθμευσης επί πληρωμή φτάνουν μέχρι τον Ανεμόμυλο, μέχρι τον κόμβο του Νέου Λιμανιού και μέχρι την Πλατυτέρα. Δηλαδή κάποιος που θέλεις να μπει στην πόλη που θα μπορεί να αφήσει δωρεάν το αυτοκίνητό του; Η μετάβαση στην πόλη από και προς τα δύο Δημοτικά parking που προτείνονται (Λυρικό και Καμπανιόλου) πως θα γίνεται και με τί κόστος άραγε;

Σε αυτή τη λογική είναι ακριβώς και η μη κάλυψη όλων των μόνιμων κατοίκων με μία θέση στάθμευσης. Έτσι, καλύπτεται μόνο το 80% των κατοίκων ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να τρέχουν το βράδυ να βρίσκουν μία θέση (έτσι λέει η μελέτη!!!) και βέβαια να μετακινούν το όχημα και πάλι μέχρι το πρωί για να μην πληρώσουν. Με ποια αιτιολογία δεν καλύφθηκε το σύνολο των μονίμων κατοίκων αν όχι για να εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης επί πληρωμή;

Δε φτάνουν, δηλαδή, τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, οι φόροι στα καύσιμα και γενικότερα η φορολόγηση, οι κάτοχοι ΙΧ θα πρέπει να ξανά πληρώσουν για να μετακινηθούν και να παρκάρουν.

Διακινδυνεύοντας μία πρόβλεψη, θεωρούμε ότι αν αυτό το σχέδιο περάσει, τελικά θα εφαρμοστούν αρχικά τα «εύκολα» μέτρα όπως είναι οι μονοδρομήσεις, οι απαγορεύσεις, η ελεγχόμενη στάθμευση και οι εισπράξεις και θα μείνουν για το πολύ μακρινό μέλλον ζητήματα όπως η Δημοτική Συγκοινωνία, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας ή καλή λειτουργεία των δημοτικών χώρων στάθμευσης. 

Εν κατακλείδι, το ΣΒΑΚ επιχειρεί να εμφανίσει το πρόβλημα της μεταφοράς μέσα στον αστικό ιστό ως ένα τεχνικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν τέτοιο. Η τοποθέτηση αυτή κατά την άποψή μας γίνεται για να αποπροσανατολίσει και μάλιστα σκόπιμα.

Ο φιλολαϊκός σχεδιασμός προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη θεώρηση του τόπου κατοικίας και των χαρακτηριστικών του με βάση την εργασία, τις χρήσεις γης, τις ανάγκες αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό, όπως είπαμε και αρχικά, πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα και όχι για τεχνικό.

Ο σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Απαιτείται ένα άλλο ολοκληρωμένο σχέδιο που να συνδυάζει γρήγορες, φτηνές, αξιόπιστες μεταφορές, σχεδιασμό χρήσεων γης, οικιστικής ανάπτυξης και ελεύθερους χώρους με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Με βάση όλα τα παραπάνω καταψηφίζουμε την αποδοχή της Γ’ Φάσης του ΣΒΑΚ.

ΦΩΤΟ@ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ