Πέμπτη 19.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Και ο κεντρικός Δήμος στον αναπνευστήρα!

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
12 Σεπτεμβρίου 2024 / 19:42
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Το ταμείον είναι μείον. Το 80% των τακτικών εσόδων πάει (κυριολεκτικά) στα σκουπίδια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αναπόφευκτη λύση της μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κερκύρας έγινε δυσβάστακτο φορτίο για την κερκυραϊκή Αυτοδιοίκηση, της οποίας απορροφάει το μεγαλύτερο μέρος των τακτικών εσόδων. Μετά τον Γ. Μαχειμάρη και την οργίλη αντίδραση του για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο βόρειος Δήμος, έρχεται και η σειρά του κεντρικού Δήμου, που εξακολουθεί να στενάζει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη διαχείριση των σκουπιδιών πάει το σχεδόν 80% των τακτικών εσόδων! Στερείται έτσι κάθε δυνατότητας να παρέμβει σε όποιο άλλο πεδίο της δημοτικής δραστηριότητας, δηλ. να λειτουργήσει κανονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος του προϋπολογισμού του Τεχνικού Προγράμματος δεν ξεπερνάει τις 850 χιλ.€!

Γενικότερα, και όσον αφορά στα σκουπίδια, πηγές της δημοτικής Αρχής επισημαίνουν ότι από το '99 για την ύπαιθρο και από το 2007 για την πόλη έχει να κατατεθεί ισολογισμός δαπανών για τη διαχείριση των σκουπιδιών, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόδραστα τη διαμόρφωση των τιμολογίων. 

Σύμφωνα με αυτά, πέραν των τιμολογίων του νερού, που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση πως παρέμεναν καθηλωμένα για χρόνια, θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα πάνω και των τιμολογίων των σκουπιδιών. Κι αυτό, όταν δεν υπάρχει κάποιο σημάδι στον ορίζοντα που να μας προδιαθέτει για την έναρξη της κατασκευής του εργοστασίου στην Κέρκυρα, ώστε να σταματήσει η μεταφορά. Αλλά δεδομένων των συνθηκών, ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι και έτσι θα είναι φθηνότερα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.