Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Νοσοκομείο Κέρκυρας θα βρεθεί ο Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Βαρτζόπουλος

ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
12 Σεπτεμβρίου 2024 / 13:22
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα θα βρεθεί την Πέμπτη 12/09 ο Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας. Με αφορμή την επίσκεψη αυτοί, το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο Υφυπουργός  Ψυχικής Υγείας έρχεται την Πέμπτη 12/9 στο ΓΝΚ για να "διαφημίσει" και να επιβλέψει την εφαρμογή του  πρόσφατου νόμου για την παραπέρα υποβάθμιση και  εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, που προβλέπει:

· Την κατάργηση των οργανισμών δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων, απόσπαση των ψυχιατρικών κλινικών - τομέων από τα γενικά νοσοκομεία και μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ, όπου μαζί με τις αντίστοιχες ιδιωτικές θα ενταχθούν στο "Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία".

· Δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες ψυχικής υγείας θα λειτουργούν με κοινούς όρους λειτουργίας.

· Την ένταξη όλων των φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ – 18 ΑΝΩ) σε ενιαίο φορέα ΝΠΙΔ, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με έμφαση στη λογική της "μείωση της βλάβης" και ενίσχυση της υποκατάστασης σε βάρος των θεραπευτικών προγραμμάτων για απεξάρτηση και επανένταξη.

· Ενίσχυση της προκλητικής χρηματοδότησης των ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

· Θα ενταθούν τα φαινόμενα ΜΚΟ και επιχειρηματίες να «ανοίγουν» μονάδες ψυχικής υγείας, με αμφίβολες προδιαγραφές λειτουργίας, και να τις "κλείνουν", πετώντας στο δρόμο ψυχικά ασθενείς, μόλις τελειώσει η χρηματοδότηση ή όταν επιλέξουν διαφορετικό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

· Για τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας, θα ενταθεί η εντατικοποίηση και θα προστεθεί η εργασιακή περιπλάνηση από την μία δομή στην άλλη (δημόσια ή ιδιωτική), με την επίκληση των "εκτάκτων" υπηρεσιακών αναγκών.

· Χαρακτηριστικό είναι ότι στόχος είναι η "ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης" - που υλοποίησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και τα τραγικά αποτελέσματα της βιώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι, με ενδεικτικό παράδειγμα την γιγάντωση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στον οποίο λειτουργούν 4700 κλίνες ενώ στο δημόσιο τομέα λειτουργούν μόνο 900 ψυχιατρικές κλίνες.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της νοσηλευτικής διεύθυνσης που δουλεύουν στον ψυχιατρικό τομέα είναι ανάστατοι αφού θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα πάνε στον νέο φορέα η να παραμείνουν στο νοσοκομείο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε αυτό χωρίς να διευκρινίζονται από πουθενά στο συγκεκριμένο προχειρογραμμένο νόμο βασικά θέματα  όπως εάν θα υπάρχει μισθολογική μείωση λόγω αλλαγής φορέα (ανθυγιεινό επίδομα) , η διοικητική δομή στις κατά τόπους περιφέρειες και αν θα υπάρχουν θέσεις ευθύνης και ποιες , η πιθανότητα μετακινήσεων σε ολόκληρη την ΥΠΕ για κάλυψη αναγκών και άλλα...

Απέναντι στην ολοένα και επιταχυνόμενη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες να διεκδικήσουν υψηλής ποιότητας, πλήρως στελεχωμένες  δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες ψυχικής υγείας.»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.