Τρίτη 14.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καπνοπωλείο Νίκου Αγάθου, το σπίτι του καπνού!

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΕΙΝ ΑΛΛΙΩΣ
08 Σεπτεμβρίου 2024 / 10:47

Περιδιαβαίνοντας την παλιά πόλη, ανακαλύπτοντας τα διαμάντια της

Συστάδες πακέτων τσιγάρων και καπνού σε 10 μόλις τετραγωνικά… το καπνοπωλείο «Σπίτι του Καπνού» επί της οδού Νικηφόρου Θεοτόκη αποτελεί ένα από τα «σημεία κατατεθέν» της παλιάς πόλης.

Το καπνοπωλείο, με τη χαρακτηριστική επιγραφή «ΣΠΙΤΙ ΚΑΠΝΟΥ 1941 ΝΙΚΟΣ ΑΓΑΘΟΣ», εντάσσεται στις ιστορικές επιχειρήσεις του νησιού, καθώς ιδρύθηκε το 1941 από τον Νίκο Αγάθο και τον πατέρα του και συνιστά ένα από τα παλαιότερα καπνοπωλεία στην Ελλάδα.

Επισκεφτήκαμε, λοιπόν, την επιχείρηση του κυρίου Νίκου, που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ο ανιψιός του Μιχάλης, με τον οποίο και μιλήσαμε σχετικά με την καπνοβιομηχανία στην Κέρκυρα, την ιστορία του μαγαζιού και το πώς θυμάται τον θείο του ως καταστηματάρχη!

Από τα πρώτα τσιγάρα που πουλήθηκαν στο «Σπίτι του Καπνού» ήταν τα χύμα «Κεράνης», ενώ στη συνέχεια περάσανε από το μαγαζί όλες οι εταιρείες και τα είδη καπνικών. Ο Μιχάλης μας έδειξε ένα βιβλίο που παρουσιάζονται παλιές αλλά και πιο σύγχρονες μάρκες τσιγάρων ελληνικές και ξένες.

Εκεί είδαμε εικόνες από τα «Korfu Rot», τα «Κορφιανά Κόκκινα», τσιγάρα που πακετάρονταν στο εργοστάσιο «Union Cigaretten Fabrik» της Δρέσδης και πωλούνταν στην Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως έγραφε στο βιβλίο το εργοστάσιο αυτό ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς της πόλης το 1945, με αποτέλεσμα τα τσιγάρα αυτά να θεωρούνται σήμερα συλλεκτικά. Μάλιστα, στο γερμανικό εργοστάσιο παγιωμένη πρακτική ήταν η αξιολόγηση των καπνών σε Α, Β, Γ κατηγορία… και τα Korfu Rot ήταν μαρκαρισμένα με «Α»!

Μάθαμε, επίσης, για την κερκυραϊκή καπνοβιομηχανία «Γ. Νικηφόρος και Σια», η οποία ιδρύθηκε το 1927, άντεξε τους δύσκολους καιρούς και την επίταξή της από τις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έκλεισε ύστερα από 28 χρόνια λειτουργίας το 1955, στο πλαίσιο ενός κύματος κλεισίματος καπνοβιομηχανιών. Η Γ. Νικηφόρος και Σια, παρήγαγε τα τσιγάρα με την χαρακτηριστική επιγραφή «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» και «ΝΙΚΗ».

Εκτός από την Γ. Νικηφόρος και Σια, στο νησί υπήρχε επίσης και η καπνοβιομηχανία «Δ. Μηνιάτης», με σημείο χονδρικής και λιανικής πώλησης στην Πίνια, στην οδό Μιχαήλ Θεοτόκη 26, στην καρδιά δηλαδή της παλιάς πόλης. Η καπνοβιομηχανία Μηνιάτη, προμηθευόταν καπνά από την Κέρκυρα, αλλά και το Αγρίνιο, εξού και τα τσιγάρα «ΑΡΩΜΑ Αγρινίου» που παρήγαγε. Ήταν από τις πιο καλά εξοπλισμένες καπνοβιομηχανίες του νησιού και παρήγαγε τσιγάρα με την δική της επωνυμία, αλλά και με την επωνυμία καπνοπαραγωγών που την προμήθευαν.

Να ένα μικρό κομμάτι της συνέντευξης με τον Μιχάλη:

Πότε ξεκίνησε η επιχείρησή σας και πώς;

Το μαγαζί άνοιξε το 1941. Είναι το πρώτο καπνοπωλείο στην Ελλάδα. Το ξεκίνησε ο θείος μου, Νίκος Αγάθος, μαζί με τον πατέρα του. Τώρα είναι πολύ μεγάλος, είναι 96 χρονών και έχει συνταξιοδοτηθεί και έτσι πέρασε σε μένα. Εγώ έχω αναλάβει 4 χρόνια τώρα. Κατά διαστήματα έρχεται στο μαγαζί και ο πατέρας μου.

Στην αρχή, αυτό εδώ το μαγαζάκι ήτανε 2 μικρά μαγαζιά. Από εδώ, από το παράθυρο, ήταν μανάβικο που το είχε ένας φίλος του θείου και από την άλλη πλευρά ήταν τα τσιγάρα του θείου μου. Αυτός ο χώρος που βλέπετε ήταν χωρισμένος στα δύο. 10 τετραγωνικά στα δύο!

Είναι καλύτερο το καλοκαίρι από τον χειμώνα για το μαγαζί;

Ναι, ο χειμώνας, εδώ είναι δύσκολος. Δεν περνάει άνθρωπος και εμείς δεν έχουμε σχεδόν καθόλου δουλειά. Το καλοκαίρι, κάτι γίνεται, μαζεύεται περισσότερος κόσμος και κάπως εξισορροπείται η κατάσταση. Είναι ιδιαίτερο το κομμάτι του τουρισμού αλλά το έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια τώρα.

Μικρός όταν ήσουν ερχόσουν στον θείο στο μαγαζί και καθόσουν; Ποια εικόνα του θείου σου, ως καταστηματάρχη, σου έχει χαραχτεί στο μυαλό;

Ναι! Ερχόμουνα! Ξέρω ότι μιλούσε πάρα πολύ, ακόμα δηλαδή! Είναι καλός άνθρωπος και καλός με τους πελάτες. Ξέρεις, γνήσιος Κερκυραίος, ωραίος τύπος! Και ποτέ κομπιουτεράκι… δεν χρησιμοποιούσε τίποτα άλλο πέρα από χαρτί και στιλό και το μυαλό του! Δηλαδή, θυμάμαι, έχει τύχει να μετράει 1,5 εκατομμύριο σε δραχμές με το μυαλό του σε χαρτί, στυλό. Τίποτα παραπάνω! Όλα με το χέρι. Είναι απίστευτα τα ποσά που μετρούσε έτσι, μόνος του. Χαρτί στυλό. Παλιακός!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ