Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη είχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
31 Αυγούστου 2024 / 21:19
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Οι σχολικές μεταφορές ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Τρεπεκλή και τον εντεταλμένο σύμβουλο Υγείας και Παιδείας Ι. Ζήκο είχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων της ΠΙΝ στις 30/08.

Οι σχολικές μεταφορές ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν αφού, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπολείπονται ακόμη 25 δρομολόγια που αφορούν  σε 18 σχολικές μονάδες και αντιστοιχούν σε 706 μαθητές.

Τόνισαν στην συνάντηση ότι «το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και ο βασικός λόγος που δεν μπορεί να βρει οριστική λύση είναι το νομοθετικό πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν μέχρι τώρα και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι σχολικές μεταφορές γίνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, που όταν οι ιδιώτες κρίνουν ότι έχουν κέρδος τα εκτελούν ενώ όταν δεν συμφέρουν  αυτά μένουν «άγονα».»

Εξέφρασαν τη θέση τους για τη λύση του προβλήματος, που είναι «να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να μπορούν οι Περιφέρειες να έχουν το δικό τους στόλο λεωφορείων και οδηγών έτσι ώστε να μεταφέρονται με ασφάλεια όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτου του τόπου κατοικίας τους.»

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα της στέγασης των ΚΕΔΑΣΥ και ΕΚΦΕ Κέρκυρας, όπου ο Περιφερειάρχης τους ενημέρωσε ότι αυτές τις μέρες «τρέχει» διαγωνισμός για την ανεύρεση κατάλληλων χώρων και σύντομα θα υπάρχουν νεότερα.

Στη συνάντηση έκαναν παρέμβαση και εκλεγμένοι αντιπρόσωποί των Ενώσεων από την Ζάκυνθο και το Ληξούρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «για την Ζάκυνθο τονίστηκε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα όσον αφορά το 2ο Δημοτικό σχολείο μαζί με το παράρτημα νηπιαγωγείου που κρίθηκαν κτιριακά ακατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και τώρα τίθεται σοβαρό ζήτημα που και πως θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για πάνω από 160 μαθητές, όπως επίσης και με ποιον τρόπο θα μετακινηθούν οι μαθητές αυτοί.

Για το Ληξούρι Κεφαλονιάς εκφράστηκαν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν έντονα τους γονείς:

1) Αρχικά η λειτουργία του μοναδικού ειδικού σχολείου στα Περάτατα Κεφαλονιάς, καθώς το κτίριο   θέλει ανακατασκευή σε πολλά σημεία αφενός  για να μην είναι επικίνδυνο και αφετέρου να είναι λειτουργικό για τους μαθητές που φιλοξενεί και με σωστή πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους. 

2) Οι μεταφορές των μαθητών που είναι ένα πρόβλημα που συζητήθηκε από όλες τις Ενώσεις. Ακόμη όμως πιο σοβαρό είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται κατά την προσέλευση και αναχώρηση των Μαθητών στους κεντρικούς δρόμους του Ληξουρίου με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους μαθητές του 1ου Δημοτικού και νηπιαγωγείου,  του 2ου Δημοτικού, καθώς και του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου. 

3) Την κατασκευή νέου Γενικού Λυκείου Ληξουρίου ,που περιμένουμε από το 2014 καθώς παρότι ακατάλληλο επισκευάστηκε μετά τους σεισμούς και είναι πια πάρα πολύ μικρό για να φιλοξενεί τόσους μαθητές. Συστεγάζεται με το Γυμνάσιο Ληξουρίου και μοιράζονται εγκαταστάσεις όπως το Γυμναστήριο (που χρειάζεται επειγόντος παρέμβαση στο πάτωμα) με αποτέλεσμα τα παιδιά και των δύο σχολείων καθώς και οι καθηγητές τους να δυσκολεύονται στην διάρκεια των μαθημάτων και να είναι αντίξοη η εκπαιδευτική διαδικασία.»

Τέλος ρωτήθηκε ο Γ. Τρεπεκλής αν υπάρχουν πόροι και κονδύλια από την Περιφέρεια που μπορούν να διατεθούν για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και η απάντηση του, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Ενώσεων «ήταν θετική εφόσον οι αρμόδιοι Δήμοι κάνουν τις αντίστοιχες μελέτες και προτάσεις.»

ΦΩΤΟ@4ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ       

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.