Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα δημοτικά προβλήματα και η κοινωνία των πολιτών

Γιάννης Βραδής, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΔΗΣ*
06 Αυγούστου 2024 / 16:06

Θα ήταν ενδιαφέρον να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι  πιά ιστορική πόλη πήραν ως πρότυπο και υιοθέτησαν τις ρυθμίσεις της.

H κατάσταση την οποία βιώνουμε ως δημότες του κεντρικού δήμου ήδη από τον περασμένο Μάϊο και εντεύθεν, είναι, επιεικώς, προβληματική.Η νέα δημοτική Αρχή εκλέχθηκε με την υπόσχεση ότι θα ανακόψει την παρακμιακή πορεία της Κέρκυρας και θα οργανώσει εξ αρχής τον Δήμο ώστε αυτός να λειτουργεί σωστά και να μπορεί να εκπληρώσει τον σκοπό του. Προφανώς τούτο σηματοδοτούσε και  η επωνυμία «Εξαρχής» του συνδυασμού που νίκησε. Δεν  αναγνωρίστηκε στην νέα δημοτική Αρχή μακρά περίοδος χάριτος καθόσον ο επικεφαλής της και πολλά στελέχη της έχουν μακρά προϋπηρεσία στον χώρο της αυτοδιοίκησης  και είναι γνώστες των προβλημάτων. Επιπροσθέτως, είχε στην διάθεσή της έξη μήνες τουλάχιστον για να δώσει δείγματα της πολιτικής της. Ουδείς καλοπροαίρετος δημότης ανέμενε θαύματα. Ουδείς ανέμενε άμεση δημιουργία των υποδομών που ελλείπουν ή αποκατάσταση των προβληματικών. Ανέμενε όμως στο εξάμηνο εξορθολογισμό της λειτουργίας των δημοτικών Υπηρεσιών στην βάση των αρχών της νομιμότητας και της αμεσότητας. 

Την επεξεργασία, εξαγγελία και εφαρμογή μέτρων κανονιστικού χαρακτήρα που θα έβαζαν τάξη  στην αταξία που επικρατεί στην  πόλη και όχι μόνο. Άμεσες παρεμβάσεις στο θέμα της ύδρευσης και της αποκομιδής των απορριμμάτων. Έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών διατάξεων που θα τιθασεύσουν το κυκλοφοριακό  χάος καιθα καθορίσουν την σύμφωνη με τους κανονισμούς της UNESCO   λειτουργία του ιστορικού Κέντρου. Εξαγγελία πολιτικών σε όλους τους τομείς δράσης του δήμου με τις αστικές, περιαστικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητές του που επιβάλλουν στην δημοτική Αρχή να λειτουργεί ως μικρή κυβέρνηση. Άμεση, σθεναρή  διεκδίκηση από την κυβέρνηση όσων δικαιούται η Κέρκυρα. Στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την επιβολή της νομιμότητας και για την πάταξη της παραβατικότητας που θεριεύει. Και τέλος, άμεση, συνεχή, ειλικρινή, πολυεπίπεδη   ενημέρωση των δημοτών ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες συμμετοχής  στην προσπάθεια ανακοπής της παρακμιακής κατάστασης που επί μακρόν βιώνουμε.

Ατυχήσαμε

Ατυχώς όμως ο καλοπροαίρετος δημότης δεν έχει δεί τίποτα απ’ όλα αυτά. Στο  θέμα της ύδρευσης  βιώνουμε  την τραγελαφική κατάσταση να έχουμε τον υψηλότερο δείκτη βροχόπτωσης στην Ελλάδα και να βιώνουμε λειψυδρία . Ανακοινώθηκε ότι το δίκτυο είναι διάτρητο και υπάρχουν μεγάλες  απώλειες νερού. Τώρα όμως έγινε αντιληπτό; Η ΔΕΥΑΚ ως Υπηρεσία δεν το γνώριζε; Προφανώς γνώριζε. Και θα ανέμενε κανείς  να μην αναλίσκονται τα στελέχη της  μόνο  σε (δικαιολογημένες )  διαμαρτυρίες για τις εις βάρος τους απαράδεκτες επιθέσεις αγανακτισμένων δημοτών αλλά να  ενημερώνουν και για την κατάσταση που επικρατεί και για τις εισηγήσεις που κατά καιρούς έχουν κάνει  στους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Το ανέκδοτο στο θέμα της ύδρευσης λέγεται “φράγματα”. Κυκλοφορεί δεκαετίες και είναι σαφές  ότι ως κοινωνία …δεν το έχουμε χορτάσει. Το πρόβλημα της καθαριότητας και  της αποκομιδής των απορριμμάτων παραμένει άλυτο παρά το υψηλό κόστος που καταβάλλεται. Η  εικόνα της πόλης μας είναι εικόνα βρώμικης πόλης. Ξεχυλισμένοι κάδοι που ουδέποτε πλένονται. Ανεπαρκέστατοι σε αριθμό κάλαθοι αχρήστων με αποτέλεσμα να υπάρχουν παντού πεταμένα σκουπίδια. Ουσιαστικά ανύπαρκτες δημόσιες τουαλέτες. Το ανέκδοτο  εδώ λέγεται «ανακύκλωση». Αναφορές κατά κόρον πριν τις εκλογές για κάδους ανακύκλωσης, πράσινες γωνίες κλπ που  αμέσως μετά γίνονται … πράσινα άλογα. Στο κυκλοφοριακό , το κατόρθωμα είναι η επίτευξη χρόνου διαδρομής μιάς ώρας από όποιον κάνει το λάθος να επιλέξει να πάει περιμετρικά από την παραλιακή Γαρίτσας στην Σπηλιά από τα Μουράγια. Καινοφανής η απόφαση να γίνεται τον Αύγουστο σύσταση στους οδηγούς να αποφεύγουν τις διαδρομές που οδηγούν στο ιστορικό κέντρο αντί της απαγόρευσης.

Τι όνειρο είδαν

Θα ήταν ενδιαφέρον να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι  πιά ιστορική πόλη πήραν ως πρότυπο και υιοθέτησαν τις ρυθμίσεις της. Θετική και η υποσχόμενη συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας. Ελπίζουμε έτσι να δούμε τροχονόμο ώστε να αποδειχθεί   ότι …υπάρχει Τμήμα  Τροχαίας στην Κέρκυρα. Να δούμε τροχονόμο που να παρατηρεί τους ελεύθερους καβαλάρηδες που κάνουν περίτεχνα σλάλομ στους πεζόδρομους ανάμεσα στους ανυποψίαστους πεζούς. Να δούμε τροφοδοσία των καταστημάτων σε αυστηρά καθορισμένες ώρες και ελεγχόμενο κλείσιμο στην συνέχεια των πεζόδρομων. Να δούμε απλές και ανέξοδες ενέργειες που λύνουν όμως σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Όπως λ.χ. η τοποθέτηση μιάς πινακίδας στην αρχή της  3ης παρόδου Σολωμού  στην συμβολή της με την οδό Σολωμού που θα προειδοποιεί, κυρίως τους αλλοδαπούς οδηγούς, ότι είναι αδιέξοδη η είσοδος στην «Εβραϊκή ». Η τοποθέτηση στην ίδια περιοχή δύο σηματοδοτών (κόκκινο - πράσινο), που θα ανοίγουν ανά τρίλεπτο όπως στην περιοχή του Κομμένου και θα αποτρέψει τις συχνές – πυκνές σκηνές απείρου κάλλους μεταξύ των παγιδευομένων εκεί οδηγών, των εισερχομένων και εξερχομένων  από την «εβραϊκή». Το ανέκδοτο για το κυκλοφοριακό που ως κερκυραίοι  δεν το χορταίνουμε είναι οι περιφερειακοί χώροι στάθμευσης σε συνδυασμό με τα μικρά λεωφορεία μεταφοράς του κόσμου. Συζητούνται τριάντα χρόνια προεκλογικά και  ξεχνιούνται μετεκλογικά. Θετική η αναγγελθείσα  χρήση  του χώρου του «λυρικού» ως χώρου στάθμευσης. Ταυτόχρονα  όμως και απόδειξη της αδράνειας της δημοτικής Αρχής αφού  χρειάστηκαν επτά μήνες για να αποφασιστεί και να διαμορφωθεί ο χώρος! Σαν να εμφανίστηκε το πρόβλημα τον προηγούμενο μήνα!

Εξαρχής και εκτός πόλης

Όμως, η καταβαράθρωση της ποιότητας της ζωής μας και η υποβάθμιση του τουρισμού μας, άρα της οικονομίας μας,  δεν εξαντλείται στην πόλη. Υπάρχει  και σε  δημοτικές ενότητες του κεντρικού μας δήμου, στα χωριά μας εξαιτίας των πολλών προβλημάτων και της ανεπάρκειας ή αδυναμίας του  δήμου να τα αντιμετωπίσει.Περιορίζομαι  στο κείμενο αυτό στην δ.ε. Φαιάκων και συγκεκριμένα στην περιοχή Ύψου – Πυργί – νέου οικισμού Αγίου Μάρκου που γνωρίζω καλά. Η πάλαι ποτέ γραφική περιοχή βιώνει την συνεχή τουριστική της υποβάθμιση. Κάκιστο δομημένο περιβάλλον όπως σ’ όλες τις περιοχές που βίωσαν την τουριστική έκρηξη. Βρώμικη, γεμάτη σκουπίδια  παραλία στα τμήματά της που δεν είναι καλυμμένα με ομπρελοκαθίσματα. Λίγα και ξεχειλισμένα τα καλάθια αχρήστων. Αδιαφορία  των παροδίων επιχειρήσεων να συμβάλλουν με το προσωπικό τους στην καθαριότητα στην νοητή ευθεία εμπρός από τα καταστήματά τους. Πλημμελής λειτουργία του βιολογικού Αγίου Μάρκου με έκλυση τα βράδια δυσάρεστων οσμών  στην ατμόσφαιρα ,που έχει ως συνέπεια  την αδυναμία των μονίμων κατοίκων να καθίσουν  στα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Αλλά και  θαλάσσια ρύπανση όταν τα λύματα καταλήγουν αβιολόγητα στον κόλπο του Ύψου όπως συχνά έχει συμβεί στο παρελθόν.Επικρατεί απόλυτη κυκλοφοριακή αναρχία καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου τόσο στην παραλιακή του Ύψου όσο και στην εσωτερική δημοτική οδό που οδηγεί από το Πυργί στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου. Ασύδοτη χρήση της οδού αυτής  από άναρχα σταθμευμένα ενοικιαζόμενα  οχήματα, ενοικιαζόμενα και μη, που καθιστούν πολλές φορές αδύνατη την προσπέλαση οχημάτων που μεταφέρουν ασθενείς από και προς το Κέντρο Υγείας.  Ανύπαρκτη Τροχαία.Απόλυτη ασυδοσία στην νυκτερινή ζωή. Είναι γνωστό ότι η  περιοχή  καταλαμβάνεται επί δίμηνο από στίφη νεαρών ιταλών. Νεαρών που πιστεύουν πως τα πάντα επιτρέπονται στην περιοχή είτε γιατί αυτό τους έχουν πεί είτε γιατί διαπιστώνουν  απόλυτη ανυπαρξία αστυνόμευσης που στην ηλικία τους οδηγεί  στην εμπέδωση αισθήματος ασυδοσίας και ευνοεί κάθε είδους παραβατικότητα. Λειτουργία μπράβων, συνεχή επεισόδια με ξυλοδαρμούς  και ευρεία, κατά τους γνωρίζοντες, διακίνηση ναρκωτικών. Αστυνομία ανύπαρκτη.Έχει μπεί η περιοχή σε επικίνδυνη τροχιά. Οι ντόπιοι και οι σοβαροί επιχειρηματίες, όχι αυτοί της λογικής της αρπαχτής,  θα πρέπει να αντιληφθούν ότι με την ασυδοσία που επικρατεί , το επόμενο στάδιο θα είναι η  χρησιμοποίηση μαφιόζικων μεθόδων παροχής προστασίας αν δεν υπάρχουν  ήδη.

Όπως πάντα

Όλα τα ανωτέρω δεν είναι άγνωστα. Όμως, δεν βλέπω να γίνεται τίποτα  από τους αρμόδιους κυβερνητικούς ή αυτοδιοικητικούς χωρίς πίεση. Το χει- ρότερο, δεν βλέπω να ξεφεύγουμε από την περιοριστική ενασχόληση με το ατομικό μας συμφέρον. Από την άδιαφορία και την παθητικότητά των περισσοτέρων μας στην αντιμετώπιση των κοινών πραγμάτων.Αυτών που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν respublicae. Ανακύπτει συνεπώς εντονότερο το καθήκον κάθε ενεργού πολίτη να εναντιωθεί στην κατάσταση που επικρατεί. Το καθήκον των θεσμικών επιστημονικών φορέων, του Τ.Ε.Ε., του Δικηγορικού Συλλόγου, να ενεργοποιήσουν τις  δυνατότητες που τους δίνουν οι θεσμικοί τους νόμοι. Αλλά και κάθε άλλου συλλογικού φορέα.Να ασκήσουν κριτική, να στηλιτεύσουν, να προτείνουν. Είναι θετικές και γεννούν ελπίδες οι πρόσφατες αντιδράσεις φορέων του τουρισμού αλλά και του συλλόγου των κατοίκων της παλιάς πόλης. Γιατί μόνο με την συνειδητοποίηση, την κινητοποίηση και την πίεση της κοινωνίας των πολιτών μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα  μπορέσουμε να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την παρακμιακή μας πορεία, προς όφελός μας και προς όφελος των νέων γενεών.

* Ο  δικηγόρος Γιάννης Βραδής, πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας