Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών και κόντρα με το τοπικό σωματείο ναυτεργατών

Ο πρόεδρος του δ.σ. της ΠΕΝΕΝ, Α. Νταλακογιώργος
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
31 Ιουλίου 2024 / 10:47
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Σε μακροσκελή της ανακοίνωση η ΠΕΝΕΝ επικαλείται αναφορές μελών της για απόκλιση από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των αμοιβών στους ναυτικούς της Joy Cruises, και μάλιστα χωρίς την έκδοση αναλυτικών λογαριασμών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ). «Η Ένωση μας, έχοντας λάβει αναφορές από μέλη της, που επισκέφτηκαν πρόσφατα τους Παξούς διαπίστωσε ανησυχητικά περιστατικά παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών. Σύμφωνα με αυτές, τα πληρώματα που εργάζονται στα πλοία της «Joy Cruises» δεν πληρώνονται σύμφωνα με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας. 

Η εταιρεία αξιώνει από το πλήρωμα του καταστρώματος να μεταφέρει τις βαλίτσες των επιβατών, ισχυριζόμενη ότι αυτό εμπίπτει στις υποχρεώσεις του πληρώματος, χωρίς, όμως, να τους παρέχει κάποια επιπλέον αμοιβή για αυτή την extra εργασία.

Επιπλέον, η «Joy Cruises» δεν παρέχει στους Ναυτεργάτες της, αναλυτικούς εξοφλητικούς λογαριασμούς (pay) στο τέλος κάθε μήνα. Η σιωπή των λιμενικών αρχών δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν τρόπο και χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.

Το Ειδικό Τμήμα Ελέγχου που έχει συγκροτήσει ο ΓΓ της ΠΝΟ φαίνεται ότι παρά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στους λιμένες Κερκύρας και Ηγουμενίτσας δεν κατάφερε να εντοπίσει ή να καταγγείλει τις σοβαρές παραβιάσεις που συμβαίνουν συστηματικά στην εν λόγω εταιρεία.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου, Θ. Χρυσικόπουλος, έχει περιορίσει τις δραστηριότητες του αποκλειστικά στην ανάθεση των προβλημάτων στο Ειδικό Τμήμα Ελέγχου της ΠΝΟ. Ενώ είναι επιβεβαιωμένο ότι γνωρίζει τις παραβιάσεις που γίνονται από την «Joy Cruises», ο Θ. Χρυσικόπουλος τηρεί σιωπή».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.