Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Β. Γιόγιακα προς την ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του πρώην «Ξενία» Ηγουμενίτσας

Τα εγκαταλελειμμένα σήμερα κτήρια του Ξενία στην Ηγουμενίτσα, που πέραν των άλλων είναι κηρυγμένο νεότερο μνημείο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ EPIRUSPOST
ΞΕΝΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
16 Ιουλίου 2024 / 11:04

Με την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, οι εγκαταστάσεις των Φοιτητικών Εστιών Ηγουμενίτσας εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης, γράφει ο βουλευτής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Την αξιοποίηση του πρώην ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ξενία» στην Ηγουμενίτσα ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με επιστολή του προς τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ζητεί, εφόσον το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει δημοσιοποιήσει γραπτώς και αρμοδίως σχέδιο αξιοποίησης του πρώην «Ξενία», να δρομολογηθεί κατ’ αρχάς η άρση της ισχύουσας παραχώρησης προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (λήγει το 2027) και να διενεργηθεί διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της χρήσης και της εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του πρώην «Ξενία» σε επενδυτή προκειμένου να το αναπτύξει και να το λειτουργήσει επ’ ωφελεία και της τοπικής οικονομίας.

Σημειώνει ότι, μετά την κατάργηση του τμήματος του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα και την αναστολή λειτουργίας του διάδοχου Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, οι εγκαταστάσεις των Φοιτητικών Εστιών Ηγουμενίτσας εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης και αποτελούν εστία μόλυνσης και μικροπαραβατικότητας. Προσθέτει δε ότι η δημοτική αρχή της πόλης έχει ήδη προχωρήσει οι σχετικές συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την αξιοποίηση ενός κηρυγμένου διατηρητέου μνημείου της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς το οποίο βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εντός του αστικού ιστού της Ηγουμενίτσας.