Νερό, πως φτάσαμε ως εδώ
Ας όψονται όσοι σπατάλησαν τον χρόνο. Οι αέναες συζητήσεις για τη μεταφορά νερού από αλλού, την ώρα που χανόταν πάνω από το μισό νερό στις διαρροές του δικτύου. Η εγκατάλειψη της ΔΕΥΑΚ, οι ελλείψεις προσωπικού και κυρίως η μειωμένη διάθεση να διεκδικήσει η Κέρκυρα ό, τι δικαιούται!
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο συναγερμός της λειψυδρίας σήμανε από τη Μέση Κέρκυρα. Η αναζήτηση νερού με βαθύτερες γεωτρήσεις, που πραγματοποιεί η ΔΙΑΔΕΑΥΚ είναι επιβεβλημένη. Η παραίνεση άλλωστε της Αποκεντρωμένης Δ/νσης Υδάτων γι' αυτό, έγινε προ διετίας. Φέτος δραματοποιήθηκε ακόμα περισσότερο με την προειδοποίηση της ίδιας Υπηρεσίας για την επικείμενη ήπια ξηρασία εξαιτίας των χαμηλών βροχοπτώσεων.
Η οδυνηρή πραγματικότητα εξακολουθεί να οφείλεται στις μεγάλες απώλειες του δικτύου διανομής του νερού. Όχι τόσο στο αποκαλούμενο εξωτερικό (κύριο) δίκτυο όσο στις απολήξεις του, εσωτερικά και στα υδρόμετρα. Έμπειρο στέλεχος της επιχείρησης αυτές στοχοποιεί και την έλλειψη προσωπικού ώστε να αντιμετωπίζει εγκαίρως και στην έκταση που απαιτείται, τις διαρροές.
Κι όμως ότι θα φθάναμε εδώ που φτάσαμε είχε προβλεφθεί από χρόνια αλλά και πρόσφατα. Τουλάχιστον πριν οκτώ χρόνια, το 2016 όταν σχεδιάστηκε η παρέμβαση με αφαλατώσεις, νέες δεξαμενές στον Ποταμό και τα Γουβιά (Κακότραφος) και το απαραίτητο εξωτερικό δίκτυο, που θα έδινε περί τα 25 χιλ. κ.μ./ημερησίως καλό νερό στην πόλη. Το όλο έργο ύψους 47 εκατ. € προβλεπόταν να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρυτάνευσαν άλλες σκέψεις. Ματαιώθηκε για να αντικατασταθεί από το ΣΔΙΤ έργο ύδρευσης, που κι αυτό με την σειρά του ματαιώθηκε για να αντικατασταθεί με την πρωθυπουργική υπόσχεση για την από μηδενική βάση εξέταση του ζητήματος!
Ακόμα και σήμερα η Δ/νση Υδάτων επιμένει ότι μπορεί να κατέβηκε ο υδροφορέας αλλά δεν τίθεται θέμα επάρκειας νερού. Το μείζον παραμένει ο περιορισμός των απωλειών και όπου σημειακά εντοπίζεται πράγματι αδυναμία να μεταφέρεται νερό από άλλη πηγή. Μόνον που αυτό σημαίνει νέες ανάγκες σε δίκτυο, λεφτά, μελέτες και χέρια. Και κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσο και εύκολο την ώρα που τραβάς τα μαλλιά σου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.