Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, ο Θανάσης Βασιλάς

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ
16 Μαΐου 2024 / 20:31
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η ανησυχία του από τα εφηβικά του χρόνια για έρευνα ως προς τον λαογραφικό πλούτο της Κέρκυρας είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή διαφόρων θεματικών συλλογών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έφυγε το πρωί της Πέμπτης 16/5 σε ηλικία 68 ετών ο αγαπημένος σε όλους τους κερκυραίους Θανάσης Βασιλάς. Μαχητής, καθώς τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πλούσιο το κοινωνικό έργο του, μεγάλη η προσωπική, επαγγελματική, συγγραφική κ προσκοπική διαδρομή του. Εκτός από Αστυνομικός που ήταν το επάγγελμά του, ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόσκοπος, Συγγραφέας, ευαίσθητος με έμπρακτη βοήθεια σε συνανθρώπους μας, υπέροχος μάγειρας. Ένα διάστημα διατηρούσε και Έθνικ ταβέρνα στο Κανόνι. Ο Θανάσης γράφτηκε στην 1η Αγέλη Λυκοπούλων το 1964 και έδωσε την προσκοπική του υπόσχεση το 1967.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 έγινε Αρχηγός στο 3ο Σύστημα Προσκόπων Κέρκυρας. Συγκρότησε μια πολύ καλή Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης (Επιτροπή γονέων) Πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος με τον οποίο ο Θανάσης είχε πάντα πολύ καλή συνεργασία.

Με κινητήριο μοχλό το Θανάση το πρώτο κτίριο που βλέπουμε μετά το πορτόνι του Προσκοπείου συντηρήθηκε και επισκευάσθηκε και στον όροφό του εγκαταστάθηκε (μέχρι σήμερα) το 3ο Σύστημα Προσκόπων Κέρκυρας.

Το 1983 ήταν Αρχηγός της πρώτης αυτοδύναμης κατασκήνωσης του 3ου Συστήματος στη Μεσογγή.

Επέστρεψε στην Κέρκυρα από την Αθήνα όπου εγκαταστάθηκε λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων το 2001 και το 2002 γράφτηκε στην Ένωση Παλαιών Προσκόπων ΠΕ Κέρκυρας. Τον επόμενο χρόνο και για μια διετία ανέλαβε και πάλι καθήκοντα Αρχηγού Συστήματος στο 3ο Σύστημα. Έκτοτε παρέμεινε μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων.

Η ανησυχία του από τα εφηβικά του χρόνια για έρευνα ως προς τον λαογραφικό πλούτο της Κέρκυρας είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή διαφόρων θεματικών συλλογών. Μια εξ αυτών είναι και αυτή που παρουσίασε στο Φαληράκι τον Απρίλη του ΄19 με τίτλο «3.528 Κερκυραϊκές Παροιμίες» της σειράς «Κερκυραϊκά Λαογραφικά»

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

ΦΩΤΟ@FB/Θανάσης Βασιλάς

 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.