Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποκαρδιωμένοι οι συνταξιούχοι που ζητούν επιδότηση εισιτηρίου ΚΤΕΛ    

επιδότηση
11 Απριλίου 2024 / 20:31
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

«Το ταμείον είναι μείον» απαντά ο Πουλημένος - Παράθυρο για το μέλλον, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά και με εισοδηματικά κριτήρια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνταξιούχοι από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης μετά από μια συζήτηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες. Το αίτημα της επιδότησης εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ στους συνταξιούχους εισηγήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση με παρόντες τους εκπροσώπους των συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν διεκδικώντας σθεναρά το αίτημά τους. 

Ο Γιάννης Μπορμπότης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με αφορμή την ολοένα και εντεινόμενη ακρίβεια αλλά και τις χαμηλές συντάξεις, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ αλλά και τη στήριξη των υπόλοιπων συνταξιουχικών σωματείων του νησιού μας ξεκίνησε πέρσι μία προσπάθεια για την επιδότηση των εισιτηρίων των αστικών λεωφορείων.

Στη βάση αυτής της προσπάθειας πάρθηκαν αποφάσεις τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΙΝ όσο και από το Δημοτικό μας Συμβούλιο για την επιδότηση από κοινού του 50% των εισιτήριων στα αστικά λεωφορεία για όλους του συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

Η απόφαση του δήμου ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς είχε παρθεί με μεγάλη καθυστέρηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Όπως είναι κατανοητό η απόφαση ακυρώθηκε για τυπικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους και για αυτό επαναφέρουμε το θέμα αυτό».

Το ταμείον είναι μείον

Η πλευρά της δημοτικής αρχής ωστόσο, επικαλέστηκε την δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για έξοδα, λόγω της σοβαρής αιμορραγίας από το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων. Ο Γ. Μπορμπότης, αντέτεινε ότι εφόσον πρόκειται για κοινωνική πολιτική, ο δήμος οφείλει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια με την εξεύρεση δημοτικών πόρων ή με τη διεκδίκηση κρατικής ενίσχυσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Μερόπη Υδραίου, επισημαίνοντας - σχετικά με την οικονομική αιμορραγία - ότι κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να γλιτώσει η Κέρκυρα από τον εφιάλτη των σκουπιδιών, πετυχαίνοντας τη μεταφορά τους. Καυτηρίασε παράλληλα την απόφαση της νέα δημοτικής  να πορευθεί με τη σύμβαση της εργολαβίας της ENACT,  ενώ η τότε αντιπολίτευση είχε κάνει πολλαπλές προσφυγές για να την ακυρώσει.

Οι διαξιφισμοί τράβηξαν επί μακρόν, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Φώντα Αλαμάνο στο τέλος να εξοργίζεται για την κατάχρηση του χρόνου από την αντιπολίτευση, απευθυνόμενος κυρίως στην παράταξη Υδραίου.   

Στο μέλλον

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία, η πρόταση του δημάρχου Στέφανου Πουλημένου ότι όταν επιτρέψουν τα οικονομικά του Δήμου, θα γίνει εκτίμηση του συνόλου των υποχρεώσεων ενώ η επιδότηση θα συμπεριλάβει και το Υπεραστικό, όχι μόνον το Αστικό ΚΤΕΛ. Συμφωνήθηκε επίσης να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους της επιδότησης και συγκεκριμένα ότι η σύνταξη θα κινείται κάτω από τα 1000 ευρώ, χωρίς άλλα εισοδήματα.   

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.