Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καυτά κοινωνικά ζητήματα στην συνάντηση Δικηγορικού Συλλόγου και Κοινωνικών Λειτουργών

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος
23 Φεβρουαρίου 2024 / 15:22

Ανυπαρξία κοινωνικων λειτουργών σε κρίσιμους τομείς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Mε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος Ιονίων Νήσων, συναντήθηκε σήμερα στην έδρα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, 

 

Η αντιπροσωπεία του «Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος» (ΣΚΛΕ), αποτελείτο από τις Αγγελική Ρωμαίου και Σοφία Μπάρμπα και τον Αλέξανδρο Αλαμάνο.

 

Η σύσκεψη προήλθε μετά από αίτημα του ΣΚΛΕ, ενώ σε αυτήν κλήθηκε, με πρωτοβουλία του ΔΣΚ, και παρέστη η Διευθύντρια των Φυλακών Κέρκυρας Λίτσα Σταύρου.

 

Ο ΣΚΛΕ είναι ΝΠΔΔ και αριθμεί σε όλη την Ελλάδα 9.000 μέλη - κοινωνικούς λειτουργούς, που απασχολούνται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. 

 

Στη συζήτηση ετέθησαν και συζητήθηκαν σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν τους δυο κλάδους όπως:

 

- Η αναγκαιότητα στελέχωσης της κοινωνικής υπηρεσίας των Φυλακών Κέρκυρας, η οποία δεν υπάρχει από το 2011. Σε αυτό το ζήτημα, μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ΔΣΚ, της Δνσης των Φυλακών και του ΣΚΛΕ, επιτέλους, μετά από 13 χρόνια, δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για 1 θέση κοινωνικού λειτουργού και ήδη ο  διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης του ΑΣΕΠ. 

 

- Η αναγκαιότητα στελέχωσης του Τμήματος κοινωνικής αρωγής του Πρωτοδικείου, που θα έπρεπε να συμπληρώνει την υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων με έναν κοινωνικό λειτουργό που δεν έχει υπάρξει ποτέ ως σήμερα. 

 

- Η δημιουργία κοινωνικής υπηρεσίας στο Πρωτοδικείο (όπως και σε όλα τα πρωτοδικεία της χώρας), που έχει θεσπιστεί με νόμο από το 1996, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να έχει ρόλο σε ζητήματα παιδικής προστασίας, γονικής μέριμνας, επιμέλειας, κακοποίησης ατόμων, δικαστικής συμπαράστασης, παραμέλησης ανηλίκων κοκ.

 

- Τα ζητήματα υιοθεσίας, όπου μας έγινε ενημέρωση για το πόσο έχει απλοποιηθεί η διαδικασία με την νομοθεσία που ισχύει από το 2017.

 

- Η ανυπαρξία κοινωνικού λειτουργού στην υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας & ΔΝ ήδη από το 2010 έως σήμερα. 

 

- Η ανυπαρξία κοινωνικού λειτουργού στα Αδελφάτα - Ιδρύματα Ορφανοτροφείο και Γηροκομείο Κέρκυρας, όπου η ύπαρξη κοινωνικού λειτουργού είναι απολύτως απαραίτητη. 

 

- Η ανυπαρξία κοινωνικού λειτουργού σε πολλά δημόσια Νοσοκομεία ανά τη χώρα. 

 

- Η αντίθεση στην αυστηροποίηση των ποινών των ανηλίκων με βάσει τον νέο ΠΚ που ψηφίστηκε χτες, διότι αυτό θα οδηγήσει σε σωφρονιστική συμφόρηση και σε αύξηση της εγκληματικότητας, όχι σε μείωση αυτής.

 

- Γάμος και τεκνοθεσία ομόφυλων (ο ΣΚΛΕ έχει ήδη επισήμως εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της νέας νομοθεσίας). 

 

- Η αναγκαιότητα ρόλου των κοινωνικών λειτουργών στην διαδικασία της διαμεσολάβησης στο οικογενειακό δίκαιο.

 

- Ενδοοικογενειακή βία, βία μεταξύ ανηλίκων, γυναικοκτονίες και αντιμετώπιση των φαινομένων από τις Αστυνομικές Αρχές. Συμβουλές, κατάρτιση Αστυνομικών στην αντιμετώπιση τους και τρόποι περιορισμού ή εξάλειψης των φαινομένων. 

 

Η συνάντηση, μετά από όλη αυτήν την ενδιαφέρουσα θεματολογία και την ανταλλαγή πολύτιμων απόψεων από τις δυο μεριές, αλλά και από την Διευθύντρια των Φυλακών, έληξε με την προοπτική διενέργειας από τον ΣΚΛΕ μιας ημερίδας για την «παιδική προστασία»,  στην οποίαν θα συνδράμει και θα συμμετέχει ενεργά και ο Δικηγορικός Σύλλογος, καθώς επίσης και με υπόσχεση για μια διαρκή επαφή και επικοινωνία των μερών για ζητήματα κοινωνικά, τόσο πολύ λεπτά και σημαντικά, σαν τα παραπάνω. 

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ

Γιάννης Μ. Κοντός