Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σφήνα: «Ακύρωση του εργοστασίου σημαίνει νέο μεγάλο πλήγμα για την Κέρκυρα»

ΣΦΗΝΑ
25 Ιανουαρίου 2024 / 13:52

"Εάν το έργο κατασκευής του Εργοστασίου ακυρωθεί, θα είναι μια μεγάλη ήττα για την Κέρκυρα και τους πολίτες, μια ακόμα μεγάλη ήττα. Οι ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου μπαίνουν και πάλι στη γωνία εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητα. Και όμως η Κέρκυρα αξίζει πολλά περισσότερα"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΦΗΝΑ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι η νέα αυτοδιοικητική περίοδος, με τις νέες αρχές, ξεκινά με πολύ αρνητικές και "γκρίζες" ειδήσεις σχετικά με μεγάλα διαχρονικά και ανοιχτά προβλήματα της Κέρκυρας, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρώτη εξέλιξη, με το "καλημέρα" της νέας περιόδου, η είδηση για τις νέες περιπλοκές που ανακοινώθηκαν στο "γεφύρι της Άρτας" που ονομάζεται δημοπράτηση - δρομολόγηση κατασκευής του Εργοστασίου (Μονάδας) επεξεργασίας των απορριμμάτων, που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια διακηρυγμένο αίτημα του κερκυραίικού λαού και κυρίως, απολύτως αναγκαίο έργο υποδομής. 

Τόσο τα ίδια τα γεγονότα, με τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής και τα σχετικά δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ, όσο και οι δικές μας πληροφορίες νωρίτερα, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την πορεία του στρατηγικής σημασίας έργου. Κυρίως όμως προκαλούν την οργή και αγανάκτηση των πολιτών για την συνεχιζόμενη προσβλητική και περιφρονητική στάση των όποιων αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων με πρώτη την κυβέρνηση, απέναντι στην Κέρκυρα και τον λαό της, που εμπαίζουν και εξαπατούν χωρίς όρια και χωρίς σταματημό.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση του Εργοστασίου, σαν κεντρικού πυλώνα μιας αυτοτελούς - αυτοδύναμης και αξιόπιστης πολιτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας, έχει περάσει από μύρια κύματα, παράλληλα με τραγικά γεγονότα που άφησαν το ανεξίτηλα αρνητικό αποτύπωμα τους στην τοπική κοινωνία. Δόθηκαν - και δώσαμε - επίμονους και για χρόνια μοναχικούς αγώνες μέχρι να γίνει αποδεκτή από το τοπικό πολιτικό κατεστημένο και τις ομάδες εξουσίας η συγκροτημένη και ορθολογική κατεύθυνση επίλυσης.Φαίνεται όμως ότι δεν έγινε ποτέ πραγματικά, αλλά μόνο υποκριτικά  αποδεκτή, τουλάχιστον από ορισμένους αμετανόητους..

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από παλινωδίες, πολιτικά λάθη και χρονοβόρες περιπέτειες, η Δημοτική αρχή Νικολούζου παρέδωσε όμως τελικά το 2019 μια θετική προοπτική, με δρομολογημένη την κατεύθυνση κατασκευής του εργοστασίου, με μελέτη - χρηματοδότηση και χαρακτήρα δημόσιας επένδυσης..

Υπενθυμίζουμε τις τότε (2019) προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη ..

Υπενθυμίζουμε την άθλια, λίγο αργότερα, κυβερνητική (ΝΔ) μεταβίβαση των σχετικών αρμοδιοτήτων του ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια, που υπονόμευσε άμεσα το έργο.

Υπενθυμίζουμε την ξεκάθαρη και πολυετή υπονομευτική χρονοτριβή της κυρίας Κράτσα και των διαφόρων εμπλεκομένων κάθε είδους..

Το κυριότερο, υπενθυμίζουμε ότι παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη - η Δημοτική αρχή Υδραίου και όσοι "αντιπολιτευόμενοι" στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό, επέβαλαν πανηγυρικά μάλιστα σαν "λύση" την μεταφορά - εξαγωγή των σκουπιδιών της Κέρκυρας σε εργοστάσια της ενδοχώρας, με ετήσιο κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως είναι γνωστό -  χρήματα που τα χρεώνεται η Κέρκυρα και τα στερείται από πολλά άλλα απολύτως αναγκαία έργα. Χρειάζεται να ειπωθεί ότι τα εκατομμύρια της μεταφοράς ανά έτος αποτελούν όχι μόνο ανορθολογική σπατάλη δημοσίου χρήματος σε ένα βαρέλι δίχως πάτο αλλά και ικανή πηγή χρηματοδότησης του εργοστασίου και άρα της αυτόνομης επεξεργασίας, με χαρακτήρα δημόσιας επένδυσης. Είναι επίσης αυτονόητο ότι γύρω από την κοστοβόρα μεταφορά των σκουπιδιών της Κέρκυρας αναπτύσσεται αναπόφευκτα ένα συγκεκριμένο σύστημα συμφερόντων. 

Τα γεγονότα από μόνα τους αλλά και οι πληροφορίες μας, δείχνουν την ύπαρξη σχεδιασμών με κατεύθυνση την υπονόμευση - ακύρωση της προοπτικής κατασκευής του Εργοστασίου. Ένας ακόμα εμπαιγμός του κερκυραίικού λαού βρίσκεται - πιθανότατα - προ των πυλών.

Εάν το έργο κατασκευής του Εργοστασίου ακυρωθεί, θα είναι μια μεγάλη ήττα για την Κέρκυρα και τους πολίτες, μια ακόμα μεγάλη ήττα. Οι ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου μπαίνουν και πάλι στη γωνία  εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητα. Και όμως η Κέρκυρα αξίζει πολλά περισσότερα

Η θέση μας συνοπτικά..

1) Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το εργοστάσιο. Η Κέρκυρα χωρίς το εργοστάσιο θα παραμείνει ευάλωτη - εξαρτημένη και όχι αυτόνομη στην διαδικασία της διαχείρισης.

2) Η ανακύκλωση - διαλογή στην πηγή είναι αναγκαίες και χρήσιμες - με ορθολογική ασφαλώς και κοινωνική αντίληψη της σύγχρονης πραγματικότητας. Είναι όμως κοινά παραδεκτό ότι από μόνες τους δεν συγκροτούν άμεση - επαρκή και ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ανακύκλωση είναι μέρος της λύσης και όχι αυτοτελής λύση .

3) Τα πομπώδη και βαρύγδουπα που κυκλοφορούν περί "κυκλικής οικονομίας" ας τα αφήσουμε καλύτερα ασχολίαστα για την ώρα .. θα έρθει η ώρα τους ..

4) Εκτός από το εργοστάσιο και όλα τα άλλα στάδια και μέτρα μιας συνολικής πολιτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης, απόλυτα αναγκαία είναι η ισχυρή και πολύπλευρη ενίσχυση των Δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, σαν βασικής παραμέτρου αυτής της πολιτικής.

Η ΣΦΗΝΑ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ καλεί τους φορείς του κερκυραίικού λαού, χωρίς κομματικές παρωπίδες, να αντισταθούν επίμονα στους αρνητικούς για τον τόπο μας σχεδιασμούς. Καλούμε τους βουλευτές του νησιού να μην εκφωνήσουν επικήδειους λόγους διαμαρτυρίας για το εργοστάσιο αλλά αντίθετα, να ορθώσουν ανάστημα και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση - εδώ και τώρα - την άμεση δρομολόγηση του εργοστασίου.

Τέλος καλούμε

α) τον Δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας κ. Πουλημένο, όχι να προετοιμάζει μια πολιτική χωρίς το εργοστάσιο, που όλα δείχνουν πως ήδη αυτό κάνει, αλλά να στρατευτεί ανοιχτά και μαχητικά στην διεκδίκηση του

β) τον Περιφερειάρχη κ. Τρεπεκλή  να κινηθεί άμεσα καθώς έχει την βασική αρμοδιότητα   

και καθώς "η μπάλα βρίσκεται στην δική του περιοχή"