Κυριακή 19.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Έφυγε» ο Διονύσης Φλεμοτόμος

ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ
25 Ιανουαρίου 2024 / 09:32

Αγαπούσε την Κέρκυρα κι ερχόνταν συχνά και για πολλές μέρες. Αν περπάταγες μαζί του στην Πιάτσα, οι γνωριμίες του ήταν τόσες πολλές ώστε πολλοί τον θεωρούσαν κάτοικο της Παλιάς Πόλης

Έφυγε στις 24 του μήνα, σε ηλικία 67 χρονών, ο Διονύσης Φλεμοτόμος.

Έχοντας μια παραγωγική θητεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Ζακύνθου, του αγαπημένου του Τζάντε, μας έδωσε πολυάριθμες πολύτιμες μελέτες για θέματα λογοτεχνικά, λαογραφικά και ιστορικά της ιδιαίτερης πατρίδας του και όλων των νησιών του Ιονίου.

Τον γνωρίσαμε στην «Ενημέρωση» πριν 20 χρόνια  όταν η εφημερίδα παρουσίασε τη μελέτη του για τα γεγονότα του Υψόλιθου Ζακύνθου στα 1821. Λίγο αργότερα συναντηθήκαμε χειμωνιάτικα στη Ζάκυνθο, μιλώντας για τη «γκιόστρα» και τις «ομιλίες», θέματα που κατείχε όσο κανένας άλλος και τα επόμενα χρόνια διατηρήσαμε τακτική επαφή. 

Αγαπούσε την Κέρκυρα κι ερχόνταν συχνά και για πολλές μέρες. Αν περπάταγες μαζί του στην Πιάτσα, οι γνωριμίες του ήταν τόσες πολλές ώστε πολλοί τον θεωρούσαν κάτοικο της Παλιάς Πόλης.

 Έχοντας μελετήσει έθιμα και συνήθειες των Νησιών του Ιονίου, έλεγε ότι πιο κοντινά από πολιτιστική άποψη ήταν τα νησιά της Κέρκυρας και της Ζακύνθου και επεσήμαινε ήθη, έθιμα και συνήθειες που ήταν κοινά και στα δύο νησιά.

Άνθρωπος με αίσθηση του χιούμορ, συζητώντας σε κάποια επίσκεψή του στην Κέρκυρα για τα έθιμα τα σχετιζόμενα με τους Αγίους των Ιονίων, δέχτηκε το πείραγμα: «ο Άγιος της Κέρκυρας είναι πιο δυνατός από το δικό σας». Χαμογέλασε ο Διονύσης και απάντησε «Ναι, αλλά ο δικός μας είναι ο μόνος Επτανήσιος».  Μίλαγε για την προσεισμική Ζάκυνθο σαν να την έζησε και υπηρέτησε με κάθε τρόπο την πολιτιστική κίνηση του νησιού του.

Στο Πανιόνιο της Ζακύνθου τον περασμένο Οκτώβρη δεν έλαβε μέρος. Η θέση του στο προεδρείο παρέμεινε κενή όλες τις μέρες. Ούτε αργότερα ήλθε στην Κέρκυρα στο συνέδριο για το Ντίνο Θεοτόκη. Υποσχέθηκε στο Σωτήρη ότι την επόμενη χρονιά θάναι παρών, αλλά αυτή η χρονιά δεν θα υπάρξει.

Το έργο του, απλωμένο σε πολλούς τομείς, περιμένει τους ανθρώπους που θα το συγκεντρώσουν και θα δώσουν στο Διονύση τη θέση που του ανήκει δικαιωματικά στην Ιστορία της Ζακύνθου. Αν αυτό το έλεγε κάποιος όταν ήταν στη ζωή, το σχόλιό του Διονύση θα ήταν  σίγουρα:  «Αυτό όφειλα να να κάνω και το έκανα».

Φίλος κεφαλλονίτης ο οποίος μας τηλεφώνησε για το δυσάρεστο νέο, είπε μετά μια σύντομη συζήτηση  τρεις λέξεις: «Φίλε, αραιώνουμε σιγά-σιγά».

Για όποιον τον γνώρισε…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΥΜΠΟΣ

ΦΩΤΟ@ΕΡΜΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ