Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Διδασκόντων Ι.Π.: «Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

ΕΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
24 Ιανουαρίου 2024 / 11:56
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Η  Ένωση Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου απορρίπτει το κυοφορούμενο, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου εξέδωσε ψήφισμα αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το ψήφισμα αναφέρει:

«Η  Ένωση Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου απορρίπτει το κυοφορούμενο, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Απαιτούμε να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, αφού φρόντισε να πλήξει έντονα το δημόσιο πανεπιστήμιο με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την ανύπαρκτη χρηματοδότηση της διδασκαλίας και της έρευνας, την παραπαίουσα φοιτητική μέριμνα με ελάχιστες παροχές στέγασης και σίτισης, τον αποκλεισμό της φοιτητικής κοινότητας και διοικητικών υπαλλήλων από τις εκλογικές διαδικασίες της πανεπιστημιακής κοινότητας, την ουσιαστική εγκατάλειψη των περιφερειακών πανεπιστημίων, που είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν σε περιβάλλον τιμών στα ύψη, τις αξιολογήσεις με «κριτήρια» και «δείκτες» εκβιασμού για τον ρυθμό αποφοίτησης και «παραγωγής» έρευνας, αλλά και τη συνεχή δυσφήμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, εισάγει το απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, που

• εμπορευματοποιεί ακόμη πιο έντονα και απροκάλυπτα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και εκπαίδευση,

• υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την αξία των πτυχίων του,

• απαξιώνει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και καθιστά τις φοιτητικές οικογένειες πελάτες, καθώς συνδέει την πανεπιστημιακή μόρφωση με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών των φοιτητών,

• επιτρέπει στους έχοντες να παζαρεύουν και να αγοράζουν πτυχία ισότιμα με αυτά των Δημοσίων Πανεπιστημίων,

• αυξάνει τη στρατιά των ανέργων πτυχιούχων και κατ’ επέκταση συμπιέζει τα εργασιακά, μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό δυναμικό του Ιονίου Πανεπιστημίου και Απαιτούμε:

• τη μη κατάθεση του αντισυνταγματικού και απαράδεκτου νομοσχεδίου,

• αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές για πτυχία με αξία και ποιότητα,

• αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα για τα Περιφερειακά,

• δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλη τη φοιτητική κοινότητα ανεξαιρέτως,

• ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με πτυχία με αξία για εργασία και επαγγελματικά δικαιώματα.

Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων!»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.